avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Garantie bun de executie inlocuire coloane verticale
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Garantie bun de executie inlocuire coloane verticale

Buna ziua, cum pot obliga presedintele blocului astazi, duminica, sa imi furnizeze o declaratie de bun de executie, plangerea la politie pentru incalcarea dreptului la apa si sanitatie ii poate obliga sa dea garantia executiei? Pot apela la un executor judecatoresc? Nu mai am apa de 3 zile deloc in casa & nu vreau sa risc distrugeri facute de instalatori.

In blocul meu sunt in desfarurare lucrari de inlocuire a coloanei de apa.

Am solicitat presedintelui administratiei si firmei care executa lucrarea, dovada garantiei bunei executari a lucrarii: asumare reparatii dau despagubiri in caz de distrugere a peretilor (guri de vizitare exista) si a lucrarilor de amenajare interioara si a bunurilol care trebuie mutate pentru accesul complet la gura de vizitare din baie (lavoar, suport, oglinda).

Solicitarea a fost facuta verbal, la sedinta din 2 aprilie, la care am solicitat sa facem si evaluare, respectiv referat de necesitate a lucrarii si ignorata de Presedinta asociatiei.

Am mai facut o solicitare, pe 2 mai 2017, inainte de inceperea lucrarii administratorului (prin mail). Si aceasta a fost ignorata.

Din data de 11 mai nu mai apa nici la baie nici la bucatarie & se pare ca nici vecinii (la bucatarie am vazut ca este deja trasa coloana noua). Am solicitat din nou documentele pt a permite accesul instalatorilor in casa. Presedinta mi-a dat nr de telefon al administratorului firmei de instalatii, care mi-a spus ca el nu a facut niciodata o astfel de declaratie si ca in contract, garanteaza 10 ani doar inlocuirea coloanei.

Am scris eu o declaratie, pe care am transmis-o in foto, presedintei de bloc, cenzoritei prin telefon (nu au adresa de mail, spun) si administratorului, prin mail & am lasat declaratia in original, in cutia postala a administratiei.

Presedinta mi-a raspuns "ok" + mi-a trimis alt mesaj in care mi-a zis ca administratorul firmei de lucrari imi va da contractul si declaratie (acelasi care deja mi-a explicat ca el nu are obligatii fata de proprietari, ci fata de administratia care l-a contractat)+ca vor face lucrarea marti, ca au alta treaba intre timp (desi contractorul imi spusese direct ca poate veni duminica=azi sa vada ce lucrari sunt de facut in casa si ca poate face bransarea mea, cu garantie, daca il platesc eu direct, cu factura separata), dar au trecut mai mult de 24 de ore de la depunerea ei si intre timp, doar au rupt eticheta cu "administratie" de pe acea cutie postala.

Administratia nu are adresa clara, ci doar un ghiseu in casa scarii folosit exclusiv 1 ora pe saptamana pentru incasari. Nici sansa sa obtin nr de intrgistrare pe solicitarea mea, fara a astepta inca 2 zile trimiterea prin curier, a solicitarii.


Ultima modificare: Duminică, 14 Mai 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
@cyan

Dispozitia in vigoare prevede obligatia proprietarului de a permite accesul in proprietate pentru inspectie si acces la instalatia parte comuna ,dar nu si obligatia asociatiei de proprietari sa suporte c/v materiale+manopera finisaje interioare
Asociatia il cheama pe maestrul Gica ,care pentru a ajunge la teava comuna,sparge placile de gresie,marmura,granit ce are proprietarul in casa,ajunge la teava de inlocuit si acopera orificiul de acces fara insa a reface suprafata respectiva la forma anterioara interventiei
Dclau1982
Dispozitiile care guverneaza infiintarea,organizarea si functioarea asociatiilor de proprietari ca si multe alte dispozitii conexe le gasiti foarte usor accesand sectiunea Asociatii de proprietari/locatari
Ultima modificare: Duminică, 14 Mai 2017
ynocentta, utilizator
@ynocentta, atata timp cat legea prevede ca (virgula) "Comitetul executiv al asociatiei de proprietari (...) ia toate masurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparatii la partile comune, urmand ca sumele aferente reparatiilor respective sa fie suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza" se intelege ca Asociatia nu se preocupa doar sa il cheme pe nea Gica ci are si obligatia sa ii puna la dispozitie lui nea Gica (sau Dorel in cazul neselectarii ofertelor) materialele pentru aducerea suprafetei afectate la starea initiala de la PIF bloc.

Prin imbunatatirile facute, gresie sau faianta cu fir de aur, platina sau alte excentricitati proprietarul a inteles sa isi asume riscul ca la un moment dat mai crapa vreo teava ori i se infunda scurgerea si va trebui sa sparga ptr reparatii.

in opinia mea norma este destul de clara in privinta reparatiilor partilor comune, daca nu ar fi asa atunci nimeni nu si-ar mai da acceptul ptr reparatiile respective chiar daca exista obligativitatea permiterii accesului in apart ptr repararea pc.

Ce faci in situatia in care proprietarul nu permite accesul ptr reparatiile pc? il dai in judecata, procesul dureaza nshpe ani, opresti apa iar proprietarul va solicita in instanta aducerea suprafetei la starea initiala. Cine castiga si cine pierde?
cyan a scris:


il dai in judecata, procesul dureaza nshpe ani, opresti apa


Atentie sporita cu "opresti apa"...
Exista precedente cu hotarari judecatoresti definitive in care instanta a dispus ca asociatia de proprietari nu are autoritatea si competenta sa restrictioneze accesul la utilitati

Daca proprietarul la care este problema nu permite accesul pentru reparatia partii comune ce masuri se pot lua? Se lasa sa ii curga celui de jos pana ii ajunge apa la genunchi sau se opreste apa?

@ynocentta,
Exista precedente cu hotarari judecatoresti definitive in care instanta a dispus ca asociatia de proprietari nu are autoritatea si competenta sa restrictioneze accesul la utilitati

Daca m-am hotarat sa scriu cateva randuri pe aceasta tema, discutam, dar asa intre noi, pen'ca nu ne putem noi muritorii de rand sa ne punem cu hotarari judecatoresti definitive in care instanta a dispus ca asociatia de proprietari nu are autoritatea si competenta sa restrictioneze accesul la utilitati
Asadar, cine suntem noi si ce competenta are o amarasteanca de asociatie de proprietari pentru a restrictiona accesul la utilitati? Stie onorata instanta in ce conditii putem noi beneficia utilitatile si ce se intampla daca, de exemplu nu achitam 1-2 facturi? Si daca furnizorul - fie el de care o fi, iti taie apa, gazul, energia electrica - ca are dreptul prin contract sa faca acest lucru, noi asociatiile nu avem nici autoritatea si nici competenta sa restrictionez accesul la utilitati - dar cine il are in acest caz?
Ne rugam la Cel de sus sa-i de-a proprietarului un salariu suficient sa poata sa-si achite consumurile? Si daca omu' are surse suficiente, dar nu vrea el asa de-a dracu' sa-si achite debitele la asociatie, ce facem?
Singura solutie este chemarea in instanta a debitorului, dar stim cu totii, sunt actiuni de durata si nu intotdeauna incununate de succes, iar costurile sunt destul de mari.
Deci, au fost simple discutii - asa intre noi!

@cyan,
In cazul aratat de catre dvs., pentru limitarea pagubelor, presedintele nostru a dispus oprirea apei pe coloana respectiva, montarea unui robinet de separare intre et. 9 si etajul 10.

Alte discuții în legătură

Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Dauna avarie coloana apa elavita elavita Ma confrunt cu urmatoarea situatie: la nivelul apartamentului nostru a inceput sa curga apa prin locul unde se imbina teava de apa ce intra in apartament cu ... (vezi toată discuția)
Accesul in apartament pentru reparatii coloana comuna Monica_Petculescu Monica_Petculescu Buna ziua, Exista vreun interval de timp legal in care proprietarul unui apartament trebuie somat / notificat de catre asociatie pentru a permite accesul in ... (vezi toată discuția)