avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plangere neplata pensie de intretinere - copii chemati ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plangere neplata pensie de intretinere - copii chemati la politie

Buna ziua,
In urma cu 2 luni am depus plangere penala la politie impotriva fostului sot, pt neplata pensiei alimentare. Ieri m-a sunat un domn politist si mi-a spus ca va trebui sa ma prezint cu copiii la sediu pentru a fi audiati, intrucat au implinit 14 ani!!! Si ca daca n-am avocat (n-am!), va solicita el unul din oficiu.
Nu inteleg de ce sunt implicati copiii in aceasta poveste! Ce pot ei declara, util pt acest caz, incat sa fie necesar sa-i supun unui asemenea stres? Peste o luna au examen de admitere la liceu si nu cred ca au nevoie de presiune suplimentara.Sa fie clar: n-am nimic de ascuns, iar copiii au fost de acord cu demersul meu, chiar ei m-au indemnat sa depun plangerea, insa daca vor trebui sa dea declaratii - cu siguranta deranjante pentru tatal lor, cu el de fata, nu cred ca se vor simti deloc confortabil. Pana la urma, bun sau rau, e parintele lor si decat sa sufere ei, mai bine renunt la plangere.
Intrebarile mele sunt: chiar trebuie sa duc copiii la audiere? Si daca da, pot fi si eu de fata sau daca nu eu, pot chema un psiholog?
Multumesc anticipat.

Ultima modificare: Marți, 16 Mai 2017
d12d, utilizator
Sa stiti ca exista cazuri in care pensia se achita in mana.
Dovada achitarii pensiei tine de probatiune si nu de executarea obligatiei.
O ancheta penala se face si in functie de declaratia tatalui in acest caz cum ati spus dar poate exista si posibilitatea ca sa se dea contravaloarea in haine, hrana, etc.
@Dle avocat Lascoschi, n-am inteles ce vreti sa spuneti prin "Ancheta nu se desfasoara cum vreti dvs."!
Si se pare ca nici dvs. n-ati inteles ca tot ce vreau este sa-mi protejez copiii! Ma opresc aici, pentru mine acesta este un subiect sensibil si mi-e teama ca m-as lasa dusa de val si v-as descrie in termeni mult prea directi "cum vreau eu sa se desfasoare ancheta"...Dar va rog, pe viitor ignorati-ma daca ma mai intalniti pe acest forum, asa cum va asigur ca voi proceda si eu!
@PS, When, va multumesc pentru raspunsuri, sunt absolut de acord cu tot ce ati scris. Si ca sa actualizez povestea: dupa o noapte nedormita, l-am sunat pe politist sa-l intreb de ce e musai s-aduc copiii la sectie si mi-a spus ca procurorul a decis ca nu (mai) este necesar. :dance3:
Numai bine!
"Eroarea" s-a produs din cauza faptului ca pensia de intretinere este un drept al minorului si nu al dvoastra. Pe de alta parte, minorii implinind 14ani, capata calitate procesuala.
In acest caz o astfel de plangere ar trebui formulata de dvoastra IN NUMELE LOR. Chemarea la Politie ar fi avut ca unic scop confirmarea din partea minorilor ca sunt de acord cu plangerea facuta de dvoastra.
Asadar procurorul a prorogat audierea minorilor pana dupa ce va fi terminat investigatiile prealabile, acestia fiind, cf Art 378 CP, persoanele vatamate care trebuie sa depuna/confirme plangerea prealabila.
E important si daca aveti autoritate parinteasca comuna confirmata de hotararea de divort (in general divorturile de dupa oct 2011) sau v-au fost incredintati minorii cf Codului Familiei abrogat in oct 2011 prin introducerea noului Cod Civil.
In primul caz, ambii parinti sunt reprezentanti legali egali. In cazul al 2lea, reprezentarea legala e exclusiv a parintelui caruia i s-au incredintat minorii.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Mai 2017
asaofi, utilizator
d12d a scris:

@Dle avocat Lascoschi, n-am inteles ce vreti sa spuneti prin "Ancheta nu se desfasoara cum vreti dvs."!
Si se pare ca nici dvs. n-ati inteles ca tot ce vreau este sa-mi protejez copiii! Ma opresc aici, pentru mine acesta este un subiect sensibil si mi-e teama ca m-as lasa dusa de val si v-as descrie in termeni mult prea directi "cum vreau eu sa se desfasoare ancheta"...Dar va rog, pe viitor ignorati-ma daca ma mai intalniti pe acest forum, asa cum va asigur ca voi proceda si eu!
@PS, When, va multumesc pentru raspunsuri, sunt absolut de acord cu tot ce ati scris. Si ca sa actualizez povestea: dupa o noapte nedormita, l-am sunat pe politist sa-l intreb de ce e musai s-aduc copiii la sectie si mi-a spus ca procurorul a decis ca nu (mai) este necesar. :dance3:
Numai bine!

Practic este asa cum am spus.
Organul judiciar este cel in masura sa aprecieze cu privire la probatoriu.
Degeaba va suparati pe mine daca acesta este adevarul...
Eu pot si sa va mint frumos...dar nu are sens...chiar daca v-ar fi placut...si v-ar fi convenit...
Banuiesc ca adevarul va intereseaza si nu altceva...

Protejarea minorilor prin neaudierea lor nu poate fi niciodata mai puternica decat condamnarea unei persoane asupra careia planeaza o suspiciune ca a comis o infractiune.
In alti termeni, prezumtia de nevinovatie este cea mai puternica prezumtie din cate exista...in constitutie si in toate conventiile europene la care Romania este parte...
Sa inteleg ca organul judiciar nu are autoritatea si competenta de a efectua ancheta penala asa cum considera in raport de ceea ce se afla la dosar?
Asa considerati?

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere minori ContSters281733 ContSters281733 Buna ziua. Am divortat in anul 2012 si mi.au ramas in grija fetitele care atunci aveau 2 ani. In hotarare scrie ca avem custodie comuna dar domiciliul ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare conpama conpama Buna ziua. Sunt mama a doi copii minori. Sunt divortata de 4 ani, timp in care tatal copiilor mi-a deschis si un proces prin care sa isi insuseasca \\"dreptul ... (vezi toată discuția)
Prelungire sine die urmarire penala ContSters249161 ContSters249161 buna ziua! mi s-a facut o plangere acum aproape 2 ani ptr Art 305 CP, neplata pensie intretinere pe 3 luni. Concomitent mi s-a deschis o actiune de executare ... (vezi toată discuția)