avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apa rece este calculată, pe listele de plată ale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apa rece este calculată, pe listele de plată ale asociatiei, la un tarif mai mare faţă de cel solicitat de furnizorul de apa

Buna ziua,

Voi fi scurta pentru ca intrebarea mea este oarecum simplu de adresat.
Marea mea rugamintea este să-mi spuneţi ce implicatii legale poate avea modul de a proceda de mai jos ?

Se ştie că, de la 1 ianuarie 2017, au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului Fiscal privind reducerea TVA la o serie de ... prestări de servicii - printre care şi pentru tariful practicat la serviciile de canalizare-epurare.

In lumina acestei masuri, este LEGAL ca, încă de la începutul anului 2017, canalizarea să fie calculată pe listele de plată ale asociaţei de proprietari la acelaşi tarif ca cel din ... 2015 ?

Lăsăm deoparte faptul că, în 2016, s-a făcut aceeaşi ilegalitate, când TVA-ul a scăzut foarte mult dar dna administrator nu l-a aplicat în calcule pe listele de plată !

Dumneaei a profitat că şi acest an nu a făcut nimeni nici o contestaţie şi continuă sa aplice un tarif mai mare decat :
- cel prevazut de lege,
- indicat de furnizorul de apa pe site si, deci,
- facturat de acesta !

Nerespectarea Codului Fiscal (prin aplicarea incorectă a TVA impus de legislatie !) în documentele emise, poate atrage sanctiuni ?

Astept cu interes raspunsul Dumneavoastra si va multumesc mult !
Ultima modificare: Marți, 16 Mai 2017
Loreleybc57, utilizator
Cel mai recent răspuns: Loreleybc57 , utilizator 00:24, 23 Mai 2017
Administratora primeste o factura de la furnizor ,factura care inseamna cantitatea de apa citita la contorul de bransament.
Valoarea acestei cantitati include TVA-ul calculat legal de furnizor, dar si "pierderile de apa" care inseamna diferenta intre ce vede furnizorul ca a consumat blocul dv. in intregime si suma cantitatilor declarate de fiecare proprietar in parte. Aceasta suma, deobicei este mai mica decat cantitatea de la bransament si revine administratorului sa o repartizeze fiecarui apartament in plus fata de consumul propriu.

Cantitatea si valoarea apei pusa pe lista de intretinere (inclusiv "pierderile") trebuie sa fie identica cu ce scrie pe factura, nu cu ce isi inchipuie administratorul ca ar fi vrut furnizorul sa scrie.
Daca furnizorul a scris pe factura 813.89 lei, pai atata va incasa. Nu va pretinde de la asociatie suma de 901.50 lei.
Asa cum am spus, diferenta de 87.61 lei este ceruta abuziv in plus de la locatari si se afla pierduta, ascunsa prin vreun buzunaras.
Ultima modificare: Luni, 22 Mai 2017
elga50, moderator
cmatei a scris:

Eu am facut o aplicatie pentru asociatia de proprietari din care fac parte ...

Deci, ca sa verificati daca sunteti taxat corect: .........................

Nota: Suma totala de pe factura trebuie sa fie afisata si ea.

De ce se procedeaza asa: Pentru ca nu se pot citi toate contoarele simultan (de catre furnizor, in fiecare apartament etc.) si in majoritatea cazurilor nu corespund totalul consumurilor din apartamente in m3, cu ce factureaza furnizorul. La acestea se adauga pierderile si marja de eroare a contoarelor din apartamente.

Buna seara,

Cred că am făcut o greşeală : ieri, 21.05.2017, am formulat răspunsul la mesajul Dumneavoastră dar, am omis să inserez un citat din acel mesaj, Din această cauză, cred că este mai greu să se ştie către cine este dirijat ... romanul meu de V capitole !!!

Vă redau câteva alineate pentru ca să puteţi depista mai uşor răspunsul meu de ieri :

=========================================

"Va multumesc din suflet pentru răspunsul ... paşnic, detaliat şi menit să ne “lumineze” în labirintul dilemelor noastre !
În acelaşi timp, vă rog mult să mă scuzaţi că vă răspund cam târziu.
Vineri trebuia să aibă loc Adunarea Generală dar nu am îndeplinit condiţia de 10+1 şi s-a amânat, cred, peste 7 zile.

Acum o să încerc să fiu coerentă şi să vă prezint un mic istoric, cu sublinierea a ceea ce noi considerăm a fi incorect, chiar ilegal în asociaţia noastră. Astfel, Dumneavoastră veţi cunoaşte contextul şi se va facilita înţelegerea problemelor noastre !

I :

Din luna mai 2015, apometrele noastre se află montate pe casa scării, închise în cutii opace care nu permit vizualizarea indecşilor de către proprietari !
......................................

I I :
.....................................

I I I :
....................................

I V :
...................................

V :

În lumina celor prezentate mai sus, aş dori să formulez întrebările noastre

1. Potrivit cărei legislaţii, este permis să se monteze apometrele pe casa scării, în cutii opace, fără posibilitatea ca noi, proprietarii acestor apometre, să ne putem vedea / citi indexul lunar ?

Reformulez, pentru o înţelegere mai bună ... zic eu ! :

Ce legislaţie vine în sprijinul proprietarilor de a-şi verifica / citi apometrul - în situaţia în care apometrele s-au închis în cutii opace care nu permit vizualizarea, din exterior, a consumului lunar ?
Apometrele sunt proprietatea individuală a proprietarilor şi, deci, este un abuz "sechestrarea" lor în acele cutii, fără a se fi practicat geamuri pentru transparenţă ??

2. Este corect să se impună la plată cantităţi imense de apă ( de ex. = 14 mc „pierderi”), care nu au fost facturate de furnizorul de apă ?

3. Este legală calcularea utilităţilor, în cazul nostru, Canalizarea, cu un tarif mai mare faţă de cel impus de Codul Fiscal ?

4. Consideraţi o îndrăzneală prea mare din a-mi trimite şi mie aplicaţia pe care aţi întocmit-o pentru asociaţia de proprietari ?

În speranţa că am reuşit să explic clar, dar nu concis, problemele cu care ne confruntăm, vă mulţumesc mult pentru timpul afectat citirii şi formulării răspunsului !

Vă dorec o duminică plăcută şi ... La Multi Ani !, dacă prenumele este Constantin !

===========================================

Vă doresc numai bine !
Ultima modificare: Marți, 23 Mai 2017
Loreleybc57, utilizator
elga50 a scris:

Administratora primeste o factura de la furnizor ,factura care inseamna cantitatea de apa citita la contorul de bransament.
Valoarea acestei cantitati include TVA-ul calculat legal de furnizor, dar si "pierderile de apa" care inseamna diferenta intre ce vede furnizorul ca a consumat blocul dv. in intregime si suma cantitatilor declarate de fiecare proprietar in parte. Aceasta suma, deobicei este mai mica decat cantitatea de la bransament si revine administratorului sa o repartizeze fiecarui apartament in plus fata de consumul propriu.

Cantitatea si valoarea apei pusa pe lista de intretinere (inclusiv "pierderile") trebuie sa fie identica cu ce scrie pe factura, nu cu ce isi inchipuie administratorul ca ar fi vrut furnizorul sa scrie.
Daca furnizorul a scris pe factura 813.89 lei, pai atata va incasa. Nu va pretinde de la asociatie suma de 901.50 lei.
Asa cum am spus, diferenta de 87.61 lei este ceruta abuziv in plus de la locatari si se afla pierduta, ascunsa prin vreun buzunaras.

Buna seara,

Nu am cuvinte să vă mulţumesc pentru modul deosebit de clar în care aţi sintetizat situaţia cu care ne confruntăm privind practica ilegală a dnei administrator.

Răspunsul Dumneavoastră dovedeşte competenţă, o „aplecare” plină de interes asupra problemei noastre şi ne-a întărit convingerea că toate neregulile constatate sunt o tristă realitate. Această confirmare pe care ne-aţi dat-o, îmi va da mie mai mult aplomb în a susţine cauza noastră, a proprietarilor şi a-i convinge şi pe ... „partizanii” ei că este furt în toată legea !

De când am înaintat un memoriu către preşedintele asociaţiei unde am explicat acest aspect, dar şi alte obiceiuri care „lezează” buzunarul nostru, dna administrator încearcă pe orice cale să mă intimideze pentru ca, furtul ei la lumina zilei, să treacă neobservat ! Are un tupeu de nedescris : cu buba în cap dar, tot ea cu gură mare !

Vă mulţumesc mult !, încă o dată, pentru tot, vă doresc numai bine şi să aveţi parte de oameni binevoitori, aşa cum aţi fost pentru noi !
Cu mult drag !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apometrele pe casa scarii, inchise in cutii opace / solicitare consumuri de la furnizor de apa Loreleybc57 Loreleybc57 Buna ziua. As avea mai multe intrebari dar, deocamdata, voi supune atentiei Dumneavoastra doar doua, pe cele mai presante. Voi face o mica introducere - ... (vezi toată discuția)
Cum s-ar incadra fapta administratorului? alyana alyana Buna ziua. Admiistratorul impune pretul la apa rece la un tarif mai mare decit cel aplicat de furnizorul de apa. Concret: 1 mc de apa rece pe factura este 3,01 ... (vezi toată discuția)
Apa rece - pret / mc nicu1961 nicu1961 de ce variaza luna de luna pretul afisat la intretinere pt 1 mc de apa rece? care este pretul corect al 1mc apa rece azi 20.10.2010 ,inclusiv apa menajera ... (vezi toată discuția)