avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lnchiriere imobil fara acordul unui coproprietar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lnchiriere imobil fara acordul unui coproprietar minoritar

Doua persoane care detin impreuna o cota de 5/8 dintr-un imobil il pot inchiria fara acordul coproprietarului care detine doar 3/8?
Daca este posibil, in ce conditii coproprietarul minoritar poate fi impiedicat sa deranjeze chiriasul si cum poate fi "obligat" sa primeasca cota corespunzatoare din chirie chiar daca nu este de acord cu inchirierea?
@ynocentta, @trandafir2, @AVLIL
Am si eu o nedumerire in legatura cu prevederile legale si anume: daca incheierea de documente pentru locatiune sau tranzactionare bun imobil se poate face doar prin acordul majoritatii coproprietarilor - presupunem cazul de mai sus 5/8 vs. 3/8 -, atunci nu se incalca dreptul de proprietate al celui care detine sub 1/2 ?! De ce nu se specifica in textul de lege faptul ca incheierea de documente pentru locatiune sau tranzactionare bun imobil se poate face doar pe cota parte detinuta ?!?! Chiar si asa ar provoca daune celui care detine sub 1/2 din proprietate...
Mai am o intrebare: daca eu si sora mea detinem in urma succesiunii cate 1/2 dintr-un spatiu compus dintr-o camera, un antreu, o baie, o terasa si 1/2 dintr-o bucatarie, iar dupa decesul parintilor nostri sora mea si-a adus concubinul in respectivul spatiu fara acordul meu, eu locuind intr-o alta camera care nu face obiectul succesiunii, dar folosind impreuna cu sora mea si concubinul acesteia baia, antreul, terasa si partea de bucatarie, toate acestea sunt legale ? Adica sora mea are dreptul sa-si tina concubinul in respectivul spatiu fara acordul meu ?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 21 Mai 2017
marius_cretoiu, utilizator
marius_cretoiu a scris:
...daca incheierea de documente pentru locatiune sau tranzactionare bun imobil se poate face doar prin acordul majoritatii coproprietarilor ...

Unde ati citit dvs asa ceva? Recititi va rog cu atentie.

2) Concubinul are dreptul sa foloseasca spatiul concubinei lui daca aceasta îi permite, insa fara a aduce atingere drepturilor dvs., fapt care in practica este greu de delimitat pentru ca starea asta de coproprietate, chiar si pe cote parti, este generatoare de probleme. Acum, priviti si dvs lucrurile si din punctul de vedere al surorii, acum ce sa faca, sa stea singura toata viata pentru ca are 1/2 dintr-un imobil, sau sa va ceara dvs bilet de voie cu cine are dreptul sa umble? Nu se poate nici asa. La comun, e greu. Ideal este ca unul dintre dvs sa ramana cu imobilul, iar celalalt cu echivalentul in bani.
@trandafir2n
Tocmai asta este problema. Concubinul sorei mele imi aduce injurii, amenintari, batjocura si o data chiar agresiune fizica (am probe video si audio), intrand peste mine in camera in care locuiesc, in acea zi eu chemand chiar politia si prezentandu-le probele audio / video, dar ca de obicei politia nu a facut nimic, deoarece cei doi au plecat de acasa inainte sa vina politia, iar cei de la politie mi-au spus ca sora mea are dreptul sa-si tina concubinul pe cota ei de proprietate. In legatura cu "biletul de voie" imi pare un raspuns evaziv, deoarece nu i-am cerut niciodata socoteala ce face, dar cand aduce pe cineva in casa parinteasca fara acordul meu, atunci eu cred ca nu este, totusi, in regula ... Nu trebuie sa stea singura toata viata, dar nici sa-mi aduca atingeri vietii mele.
@marius_cretoiu,
Sunt perfect de acord cu dvs., insa va rog sa nu mai continuati discutia aici si sa deschideti un topic nou, pentru ca topicul acesta se numeste "lnchiriere imobil fara acordul unui coproprietar minoritar", iar problema dvs are alte valențe privind convietuirea la comun, privind violentele despre care vorbiti, privind relatiile de familie si asa mai departe.
Exact despre asta vorbeam in mesajele de mai sus - fiecare poate sa-si exercite drepturile fara sa-i deranjeze pe altii - or dvs ati pus piciorul in prag aici, iar primul utilizator (stimatul dl @Cyan) care a deschis aceasta discutie trebuie sa citeasca problema dvs, in loc sa-si lamureasca problema domniei sale.
Este normal asa ceva? Ce spuneti?
Daca cel ce se opune, nu locuiește acolo, deci nu este pus în imposibilitatea de a-si folosi cota parte din bunul comun, actul de administrare poate fi încheiat doar cu acordul părților majoritare.

Alte discuții în legătură

Unul dintre mostenitori isi aduce in casa parinteasca concubinul fara acordul celorlalti mostenitori marius_cretoiu marius_cretoiu Am mai citit pe forum discutia despre faptul ca sotul doreste sa-si aduca amanta in casa, In cazul meu este vorba depre faptul ca sora mea si-a adus ... (vezi toată discuția)
Cota parte sisilvia sisilvia buna seara, detin 7/8dintr-o proprietate iar cota de 1/8 detine o alta persoana,deci eu detin mai mult de 50%din propretate,celalalt copropretar nu locueste ... (vezi toată discuția)
Prietenul surorii mele poate fi evacuat din casa părinților? Mikkutza Mikkutza Buna seara. Ma confrunt cu o problemă si as dori sa stiu legal ce pot face. Locuiesc temporar in casa părinților (apartamentul meu fiind in ... (vezi toată discuția)