avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara cu intarziere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara cu intarziere

Buna ziua. As dori sa va pun cateva intrebari legate de pensia alimentara. Tata copilului nu a mai platit pensia din octombrie 2008, pe motiv ca a fost in concediu fara plata apoi a intrat in pensie si decizia de pensionare nu a venit samd. Intre timp, din cele 12 luni care s-au scurs, am primit de la tatal copilului de bunavoie doar 2 luni (martie si aprilie 2009). intrebarea mea este: cui sa ma adresez pt a rezolva aceasta intarziere, deoarece nu punem sa discutam civilizat si sa ne punem de acord in aceasta privinta?! mai mentionez de asemenea ca tatal mai are in intretinere un copil minor dintr-o alta casatorie. care sunt procedurile legale si pasii pe care ar trebui sa-i urmez, avnd in vedere ca el este pensionar in momentul de fata (pensia i-a scazut considerabil fata de salar)?
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:45, 23 Septembrie 2009
va multumesc inca o data. ar mai fi o varianta si anume decaderea din drepturile parintesti. in momentul de fata o vad ca pe cea mai buna solutie. ar fi suficiente motive sa-l decad din drepturile lui de a fi parinte? faptul ca in 9 ani de cand exista copilul o singura data a fost doar el cu tatal, si in rest trec lni bune in care nu se intereseaza daca mai traieste, ca sa nu mai spun ca nici macar nu doreste sa-l vada, sau sa-l intereseze cum e cu scoala, cu colegii, care-i sunt ambitiil samd.
vivienn a scris:

va multumesc inca o data. ar mai fi o varianta si anume decaderea din drepturile parintesti. in momentul de fata o vad ca pe cea mai buna solutie. ar fi suficiente motive sa-l decad din drepturile lui de a fi parinte? faptul ca in 9 ani de cand exista copilul o singura data a fost doar el cu tatal, si in rest trec lni bune in care nu se intereseaza daca mai traieste, ca sa nu mai spun ca nici macar nu doreste sa-l vada, sau sa-l intereseze cum e cu scoala, cu colegii, care-i sunt ambitiil samd.

Si decaderea asta, ca orice actiune in justitie costa... iar... dvs tot nu primiti banii!
Mai bine concentrati-va pe executarea silita.
Executarea silita costa si tot dureaza ceva timp....
Asa ca , uneori o plangere penala privind savarsirea infractiunii de abandon de familie este mai eficienta. In conformitate cu prevederile art 305 cod penal:
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.

Considerati ca o persoana doreste sa fie condamnata penal? Eu zic ca NU....si astfel va plati pensia de intretinere.
nu imi trebuie banii lui. pana la urma suma s-ar invarti undeva in jurul a 100-150 lei, considerand ca pana acum, prin ordin judecatoresc pensia alimentara se ridica la 400 lei. pensia tatalui a scazut fata de salar. suma de 100-150 (plusul fata de venitul meu) am putea (eu si copilul bineinteles) sa-i primim din alocatiile suplimentare si ajutoarele pt rechizite care se acorda deja. deci, ideea e ca nu banii tataui ma intereseaza in mod deosebit. ideal ar fi sa-l decad din drepturile parintesti pt ca mi se pare inuman sa locuiesti in acelasi oras si sa nu intrebi ce mai faci, sa nu suni la ziua copilului, sau de craciun sa trimiti macar un sms. banuiesc ca procedurile de decadere sunt mult mai complexe si complicate si implicit mai lungi, dar nu ne vom mai impiedica de el.
vivienn a scris:

nu imi trebuie banii lui. pana la urma suma s-ar invarti undeva in jurul a 100-150 lei, considerand ca pana acum, prin ordin judecatoresc pensia alimentara se ridica la 400 lei. pensia tatalui a scazut fata de salar. suma de 100-150 (plusul fata de venitul meu) am putea (eu si copilul bineinteles) sa-i primim din alocatiile suplimentare si ajutoarele pt rechizite care se acorda deja. deci, ideea e ca nu banii tataui ma intereseaza in mod deosebit. ideal ar fi sa-l decad din drepturile parintesti pt ca mi se pare inuman sa locuiesti in acelasi oras si sa nu intrebi ce mai faci, sa nu suni la ziua copilului, sau de craciun sa trimiti macar un sms. banuiesc ca procedurile de decadere sunt mult mai complexe si complicate si implicit mai lungi, dar nu ne vom mai impiedica de el.

In cazul asta nu pot spune decat: distractie placuta!!!

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti pilbak tunde pilbak tunde BUNA! AS DORI SA STIU DACA TATAL POATE FI DECAZUT DIN DREPTURI PARINTESTI PENTRU NEPLATA PENSIEI DE INTRETINERE. MENTIONEZ CA NU ISI VIZITEAZA COPILUL DELOC. ... (vezi toată discuția)
Ajutor çhicireanu liliana çhicireanu liliana Fostul concubin nu a platit pensia alimentara de de 4 ani si nici nu a participat la cresterea si intretinerea lor de aceea as dori decaderea din drepturi sii ... (vezi toată discuția)
Rog sfat janina drula janina drula Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani.. In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)