avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara cu intarziere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara cu intarziere

Buna ziua. As dori sa va pun cateva intrebari legate de pensia alimentara. Tata copilului nu a mai platit pensia din octombrie 2008, pe motiv ca a fost in concediu fara plata apoi a intrat in pensie si decizia de pensionare nu a venit samd. Intre timp, din cele 12 luni care s-au scurs, am primit de la tatal copilului de bunavoie doar 2 luni (martie si aprilie 2009). intrebarea mea este: cui sa ma adresez pt a rezolva aceasta intarziere, deoarece nu punem sa discutam civilizat si sa ne punem de acord in aceasta privinta?! mai mentionez de asemenea ca tatal mai are in intretinere un copil minor dintr-o alta casatorie. care sunt procedurile legale si pasii pe care ar trebui sa-i urmez, avnd in vedere ca el este pensionar in momentul de fata (pensia i-a scazut considerabil fata de salar)?
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:45, 23 Septembrie 2009
Daca veniturile tatalui au scazut considerabil fata de veniturile avute in vedere la data stabilirii obligatiei de intretinere, acesta este indreptatit sa solicite instantei reducerea cuantumului.
Neplata pensiei de intretinere nu constituie motiv pentru ca tatal sa fie decazut din drepturile parintesti...... Daca tot nu va intereseaza banii tatalui in mod deosebit, ar fi mai bine sa nu va mai canalizati atentia asupra vietii si comportamentului acestuia si sa fiti multumita ca aveti o viata linistita... Din relatarile dv reiese ca nici macar in prezent "nu va mai impiedicati de el", dar vreti neaparat sa o faceti....
a ma impiedica inseamna: daca vreau sa plec cu copilul in vacanta in strainatate, imi trebuie acord, daca vreau sa fac ceva trebuie ca tatal sa fie de acord. daca intamplator ne intalnim pe strada vrea sa isi vada copilul a doua zi; in ziua respectiva asteptam si asteptam si nu da nici un telefon sa anunte daca vine sau nu, chiar mai mult, nu raspunde la apelurile noastre. la asta ma refer "ma impiedic de el" in viata mea "armonioasa si frumoasa" tin sa precizez ca in conditiile de fata, e de datoria lui sa ceara recalcularea, nu a mea, si in plus mai mult decat am fost pana acum, intelegatoare si binevoitoare, nu pot fi. si poate la un mom. dat o sa aud ceva de genul "nu te-a interesat, de aceea nu ai facut plangere" ceea ce nu e adevarat...dar din nefericire, traim in romania...
Daca doriti sa plecati cu copilul in vacanta in straintate, precum si orice alta actiune pe care o intreprindeti in calitate de reprezentant legal al minorului, nu aveti nevoie de acordul tatalui ci de copie legalizata de pe inscrisul doveditor al calitatii dumneavoastra, adica a hotararii prin care v-a fost incredintat minorul.
In conditiile in care tatal copilului nu a cerut recalcularea pensiei, iar dv doriti recuperarea sumelor restante, aveti la dispozitie actiune in instanta prin care sa se constate aceasta creanta, apoi putetisolicita instantei infiintarea popririi pe pesie pentru recuperarea debitului. Indiferent de suma stabilita ca debit, poprirea nu poate depasi 1/2 din veniturile debitorului, iar retinerile se vor face pana la stingerea datoriei.
Puteti sa solicitati si infiintarea popririi pentru pensia de intretinere lunara pe care acesta o datoreaza minorului, iar banii va vor fi virati lunar dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti pilbak tunde pilbak tunde BUNA! AS DORI SA STIU DACA TATAL POATE FI DECAZUT DIN DREPTURI PARINTESTI PENTRU NEPLATA PENSIEI DE INTRETINERE. MENTIONEZ CA NU ISI VIZITEAZA COPILUL DELOC. ... (vezi toată discuția)
Ajutor çhicireanu liliana çhicireanu liliana Fostul concubin nu a platit pensia alimentara de de 4 ani si nici nu a participat la cresterea si intretinerea lor de aceea as dori decaderea din drepturi sii ... (vezi toată discuția)
Rog sfat janina drula janina drula Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani.. In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)