avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mama a plecat cu minorul cu acordul obtinut prin ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mama a plecat cu minorul cu acordul obtinut prin ordonanta dar nu s-a mai intors la data stabilita

Buna seara!
As dori sa stiu ce poate face un tata in cazul in care fosta sotie a obtinut prin ordonanta presidintiala suplinirea acordului pentru iesirea din tara cu minorul pt o vacanta de 10 zile in Spania, doar ca a plecat si nu s-a mai intors. Acun si-a gasit de munca acolo si spune ca a inscris si copilul la scoala.
Precizez ca este si o actiune pe rol deschisa de aceasta pt custodia copilului care este comuna acum si pt stabilirea domiciliului copilului in Spania.
Va multumesc pentru orice raspuns pe care mi-l puteti da!
Cel mai recent răspuns: againstPAS , utilizator 13:30, 31 Mai 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In principiu, spun in principiu, pentru ca o corecta calificare ar fi "sustragere internationala a minorului" pentru ca un parinte nu poate rapi propriul copil.Impiedecarea relatiilor cu minorul in cazul dv. trebuie demonstrata. Mama a depus dovada rezidentei si contract de munca, in aceasta baza a cerut stabilirea domiciliului minorului in Spania. Inteleg ca ati fost anuntat de schimbarea domiciliului. Nu ati depus intampinare in timp deoarece daca inteleg bine si dv. erati plecat in strainatate la munca, deci..unde anume ati putea cere stabilirea domiciliului minorului la dv???.Inteleg ca sunteti sofer pe tir, deci aveti o munca care nu va permite sa aveti grija de un copil.Faptul ca dv. intelegi sa incercati sa fortati mama sa se intoarca in Romania, nu este un argument , orice judecator ar lua in considerare si acest fapt. intrebarea este unde va considera judecatorul ca este interesul superior al minorului. La mama, unde deja a inceput scoala si unde se presupune ca s-a ambientat, sau trauma aducerii cu forta la dv, unde anume in tara in alta tara..? In primis incercati sa vizitati minorul acolo unde este, sa reluati legatura cu acesta si apoi sa hotarati impreuna cu mama, daca este posibil, ce este mai bine pentru copil. Oricum nu este o cauza de rezolvat pe forum, aveti nevoie de un avocat specializat in dreptul international- materia minori si familie.
Terminologia legala folosita este de rapire internationala.
Se aplica doar atunci cand e vorba de deplasarea minorului in alt stat.
Procedurile de judecata sunt reglementate in mod diferit, precum si instanta competenta care judeca cererea de rapire internationala.

Xeplasarea minorului in interiorul statului roman nu constituie rapire si nici rapire internationala.
Domnule Eclair, tatal a fost plecat in strainatate ca sofer doua perioade ( 18. 08 2016-27. 11 2016 si 03. 01 2017- 18. 03 2017) Acum si-a gasit de munca in Romania si daca s-ar stabili locuinta minorului la el ar fi la domiciliul din Romania. La cresterea minorului spune ca l-ar ajuta mama lui si actuala iubita, cel putin asa a zis ca a scris in intampinare. Sansele ca sa se intoarca fosta cu copilul in tara nu stiu care ar fi, ca el a zis ca a mers la un av si l-a sfatuit sa faca plangere penala, dar a zis ca nu o sa-i aduca nimeni copilul din Spania chiar daca la proces castiga el.
Multumim mult de raspunsuri!!
Suplinirea acordului nu cred ca ar trebui sa fie o chestiune pur formala, asa cum in prezent se intampla in unele instante din Romania. Exista dupa cum se vede cazuri in care parintele pleaca cu copilul "in vacanta" si nu prea se mai intoarce cu el in tara. Acest poate fi un caz de rapire transfrontaliera de minori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partenerul meu nu își dă acordul ca eu să vin în vacanță cu copiii din italia. ce putem face? Gabriela G1011 Gabriela G1011 Eu si cei doi copii ai mei ne aflam in Italia, iar partenerul meu nu isi da acordul ca eu sa pot veni in vizita (2 saptamani) in Romania impreuna cu copiii. ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotariri judecatoresti yarrrns yarrrns In urma unei ordonante pesedinteala , instanta hotaraste incredintarea minorei la tata. Aceasta hotarire este definitiva si executorie fara termen si fara ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu minor, o noua cerere de chemare in judecata? DanyD DanyD Daca printr-o HJ s-a obtinut stabilirea domiciliului minorului (doar la unul dintre parinti - careau conceput copilul dintr-o relatie de concubinaj, nu sunt ... (vezi toată discuția)