avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impozit tranzactie imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impozit tranzactie imobiliara

Buna ziua,
vreau sa intabulez un apartament pe baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile care tine locul unui contract de vanzare-cumparare. La CF mi se refuza insa intabularea pt. ca nu am facut dovada achitarii impozitului pe tranzactie. Acest impozit nu este insa obligatia mea, ci a vanzatorului. Am fost si la Finante sa ma interesez, insa vanzatorul nu a achitat impozitul.
Intrebarea mea este cum asi putea sa-mi intabulez totusi apartamentul? Nu ar trebui sa se faca intabularea doar pe baza deciziei de impunere de la Finante? Aceasta dovedeste ca vanzatorul este in evidenta la ei, urmand ca in caz de neplata sa il urmareasca si sa il execute ei.
Cel mai recent răspuns: gmatei , utilizator 14:08, 5 Octombrie 2009
Cred ca depinde si ce circumscriptie, pe mine de ex m-au somat pentru intarziere de 10 zile :"> .

Avand in vedere ca inca nu a trecut termenul de plata acordat vanzatorului, notarea in cartea funciara mi se pare o idee foarte buna.
Da, excelenta! N-a notat niciodata un contract deja incheiat...
Nici nu m-am gandit, trebuie sa recunosc. Sincer, nici nu stiam ca se poate...
A notat cineva?
Daca se poate nota o simpla promsiune de vanzare sub semnatura privata de ce nu s-ar nota un contract in forma autentica?
Strict legal in cartea funciara se pot nota potrivit art.19 pct.1 B:
Art. 19
(1) Cartea funciară este alcătuită din titlu, indicând numărul ei si numele localităÑii în care este situat imobilul,
precum si din trei părÑi:
A. Partea I, referitoare la descrierea imobilelor, care va cuprinde:
a) numărul de ordine si cel cadastral al imobilului;
b) suprafaÑa imobilului, destinaÑia, categoriile de folosinÑă si, după caz, construcÑiile;
c) planul imobilului cu vecinătăÑile, descrierea imobilului si inventarul de coordonate al amplasamentului,
pentru fiecare imobil în parte, constituie anexa la partea I, întocmită conform regulamentului aprobat prin
ordin al directorului general al AgenÑiei NaÑionale.
B. Partea a II-a, referitoare la înscrierile privind dreptul de proprietate, care cuprinde:
a) numele proprietarului;
b) actul sau faptul juridic care constituie titlul dreptului de proprietate, precum si menÑionarea înscrisului pe
care se întemeiază acest drept;
c) strămutările proprietăÑii;
d) servitutile constituite în folosul imobilului;
e) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum si acÑiunile privitoare la proprietate;
f) orice modificări, îndreptăriau însemnări ce s-ar face în titlu, în partea I sau a II-a a cărÑii funciare, cu privire la înscrierile făcute.
Trebuie a va intabulati dreptul de proprietate in CF, in sens contrar, hotararea obtinuta de dvs nu este opozabila tertilor.
Din cate cunosc, pentru intabularea unui drept de proprietate in CF obtinut prin hotarare judecatoreasca, trebuie sa platiti o taxa de 0,13% din valoarea de impozitare a imobilului. (presupun ca ati deschis rol fiscal pentru acest imobil.)
Impozitul pe tranzactie este in sarcina vanzatorului, vanzatorul figureaza cu debit la ANAF si nu are nicio legatura cu refuzul celor de la CF de a intabula dreptu dvs de proprietate.
Ramona Ghiugan a scris:
vanzatorul figureaza cu debit la ANAF si nu are nicio legatura cu refuzul celor de la CF de a intabula dreptu dvs de proprietate.

Are, cititi articolul din codul fiscal citat pe pagina anterioara.

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament fara probleme ulterioare starcopit starcopit Buna ziua! As dori sa achizitionez un apartament/ garsoniera in Buc. intr-un viitor previzibil. As dori sa aflu legat de acest fapt cum sa ma asigur eu, ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare cu o firma aflata in insolventa ContSters241534 ContSters241534 Buna, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu o persoana juridica in 2007 pentru un apartament. Am achitat in totalitate contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Intabulare - de la ce data au fost obligati notarii sa intabuleze? cuziamusia cuziamusia incepand de la ce data notarii sunt obligati sa faca si intabularea proprietatilor la cartea funciara dupa ce vanzatorii au semnat contractele de ... (vezi toată discuția)