Așa-zisul administrator al Asociației noastre n-a fost niciodată atestat (autorizat) de Primărie, conform Legii 230/2007, art.54. Cum în 2014 acest fals administrator a fost angajat de șefii Asociației fără a-i cere documentele legale care să-i ateste profesionalismul (și nici garanțiile materiale), acesta a încălcat, în solidar cu membrii Comitetului Executiv, Legea 230/2007, art.35, alin.3.
ÎNTREBARE: acest fals administrator angajat ilegal în 2014 avea dreptul legal să semneze acte în numele Asociației dacă nu era atestat ?
Cine are obligația semnării contractelor cu firmele care fac reparații sau îmbunătățesc proprietatea comună a Asociației (Termopane, Interfoane, reparații de conducte comune, etc.) ? Logic și legal, actele ar trebui să le semneze administratorul, dar ce facem dacă în Asociația noastră avem angajat din 2014 un fals Administrator ne-atestat și care ne tot repetă că el e doar ... Administrator Tehnic, și că el nu semnează listele de plată și alte acte contabile ! Auziți ce aberații a putut spune acest individ care din 2014 a luat salariu ilegal și care cred că a semnat contracte în numele nostru, ca proprietari, cu toate că el
n-avea atestatul dat de Primărie și astfel contractul lui de muncă e(ra) ilegal:
[ link extern ]
Apropo de cazul nostru,
sigur nu ați mai auzit ca într-o Asociație de Proprietari să existe funcția de Administrator ... Tehnic, fără a întocmi și semna listele de plată a Întreținerii, conform H.G. 1588/2007, art.32, alin.(2): „Repartizarea cheltuielilor sau a obligațiilor financiare pe fiecare proprietate individuală revine Administratorului. Lista de plată se semnează de Administrator și de cenzor și se aprobă de președinte prin semnătură și aplicarea ștampilei Asociației, persoanele semnatare certificând și răspunzând de corectitudinea listei de plată. ► Aceasta este o atribuție clară a Administratorului, care s-a încălcat mereu în Asociația noastră !
Simțind pericolul de amenzi date de Primărie, Contabila Asociației noastre ne-a zis că l-a angajat acum un an pe falsul administrator la firma sa de administrare imobile, dar și aceasta, pentru a fi autorizată, avea obligația legală de a avea angajați numai administratori atestați de Primărie, astfel încălcând clar H.G. 1588/2007, art.22, alin.(3):
„Pentru a fi autorizate de către autoritățile Administrației Publice Locale pentru activitatea de administrare, persoanele juridice specializate trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
b)
SĂ AIBĂ ANGAJATE PERSOANE ATESTATE ÎN CONDIȚIILE PREZENTELOR NORME METODOLOGICE; c) să dovedească că au bonitate financiară.”
În orice situație, acel fals administrator nu avea ce căuta în Asociația noastră, nici măcar salariul nu avea voie să-l ia, dacă nu prezenta șefilor A.P. înainte de angajare, actele care să arate că e atestat de Primărie, obligație pe care o avea conform Legii 230/2007, art.35, alin.(3): „Candidații pentru funcția de Administrator de Imobile trebuie să prezinte Comitetului Executiv al Asociației de Proprietari documentele solicitate, garanțiile profesionale și materiale prevăzute de lege” !
În acest caz expus de mine, culpa este comună (Administrator + șefii Asociației), aceștia fiind obligați să răspundă în solidar în fața legii, deoarece au angajat ilegal o persoană care a stat în A.P. aproape 3 ani fără să răspundă cineva, inclusiv de faptul că a luat salariu ilegal, ca o persoană ne-autorizată (ne-atestată) de Primărie, pentru a avea calitatea să poată administra o Asociație imensă, cu 500 de proprietari și de a semna ilegal contracte în numele nostru !
Cred că Primăria s-a speriat abia acum, după ce au apărut plângerile en-gros împotriva șefilor Asociației către autorități, și l-au forțat pe acest fals Administrator să-și dea demisia - acum e în pre-aviz până pe 25.06.2017. Din această cauză trebuie să ne grăbim să anulăm orice act semnat de acest intrus, inclusiv contractul de muncă ilegal semnat de o persoană care n-avea calitatea de administrator, știind că și falsul președinte nu e(ra) proprietar în Asociație și n-avea dreptul să semneze acte în numele nostru, ca proprietari - la fel, nu avea calitatea de a da pe cineva în judecată, pentru niciun motiv, deoarece nu avea drept de reprezentare !
Eu zic că ar trebui să-i facem o plângere penală acelui administrator (inclusiv șefilor Asociației, mai ales falsului președinte ne-proprietar) invocând N.C.P., Art. 348: „
Exercitarea fără drept a unei profesii sau activități. Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește ...”.