avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarii au dreptul să aibă acces la orice ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarii au dreptul să aibă acces la orice contract aflat într-o Asociație, conform Legii 230/2007, art. 10 ?

ÎNTREBARE: Este considerat un Abuz în Serviciu faptul că președintele Asociației (care nu e proprietar în Asociație, încălcând Legea 230/2007, art. 5-9), în solidar cu membrii Comitetului Executiv, refuză prezentarea și foto-copierea ORICĂRUI DOCUMENT al Asociației de Proprietari (mă refer aici la orice fel de Contracte aflate în custodia Asociației), încălcând astfel H.G. 1588/2007, art. 12: „Proprietarii membri ai Asociației au și următoarele drepturi și obligații: A. Drepturi: c) să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea Asociației și să aibă acces, la cerere, la orice document al acesteia; d) să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile Asociației de Proprietari (...)” ?
Eu zic că limba română este extrem de clară în textul acestui articol 12, la litera c: <<< Proprietarii membri ai Asociației au dreptul să aibă acces, la ORICE DOCUMENT al Asociației. >>>
Juridic vorbind, cuvântul ORICE din textul legii înseamnă că noi, proprietarii, avem acces ne-îngrădit la toate documentele Asociației, inclusiv la Contractele de Muncă sau Contractele cu diverse firme care prestează lucrări în Asociație (ba chiar avem dreptul să le facem copii Xerox sau să folosim orice altă metodă de copiere, inclusiv scanare sau fotografierea), pentru că acele documente nu sunt secrete, mai ales dacă avem proces cu șefii Asociației, astfel îngrădindu-ne dreptul constituțional la apărare, prin aducerea la dosarul cauzei și în Instanță de noi Înscrisuri pe care le putem găsi doar în custodia acestor șefi „dictatori” ai Asociaţiei.
Spun aceste lucruri deoarece mai mulți proprietari care au cerut Contractele de Muncă sau de Mandat ale angajaților Asociaţiei, au fost refuzați în mod violent, mai ales de către inspectorul de zonă de la Primărie care se ocupă de controlul Asociațiilor de Proprietari și care urla la președintele Asociației noastre că „nu are voie să arate Contractele angajaților, pentru că ... sunt confidențiale” ! În cazul Asociațiilor nu e posibilă confidențialitatea, deoarece legea spune clar că proprietarii au acces la ORICE document al Asociației, care este a lor, ei fiind chiar angajatorii și plătitorii tuturor salariilor și ale altor biruri către stat pentru acești șefi care nu respectă deloc legile din domeniu !
Până și Poliția i-a somat să ne dea toate documentele Asociației, dar aceștia refuză și azi s-o facă, iar Instanțele de Judecată nu prea pedepsesc astfel de acțiuni ilegale și abuzive, care ne încalcă și dreptul la apărare.
Care este soluția în cazul ăsta ? Am putea merge iar la Poliție, să-i forțeze pe șefi să ne dea orice document al Asociației, sau nu intră în atribuțiile lor aceste acțiuni.
P.S. Știre de ultimă oră: Inspectorul de zonă din cadrul Primăriei care se ocupa de controlul în Asociațiile de Proprietari, a fost scos forțat la pensie, în urma reclamațiilor mai multor proprietari din Asociația noastră, acțiune făcută la urgență de Primar, văzând cum ascundea el faptele penale ale șefilor Asociației noastre, care au ajuns și la urechile Prefectului ! De frica amenzilor date de Prefectură, au ales calea să-l pensioneze anticipat, de urgență !
Ultima modificare: Luni, 26 Iunie 2017
ionica1980, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionica1980 , utilizator 12:41, 24 Iulie 2017
ynocentta a scris:

3-Nu există dispoziție în vigoare care să oblige Asociația să pună la dispoziție copii Xerox ale documentelor Asociației.
În temeiul art.10, Asociația de Proprietari, prin președinte, are obligația să permită accesul la orice document al Asociației.
Cei interesați, când vizualizează documentul, au dreptul să îl fotografieze, inclusiv cu telefonul mobil.

Ynocentta spune că art.10 nu specifică faptul că e o obligație să se facă copii de pe documentele solicitate. Dar nu e nici o interdicție să nu poți face copii Xerox, așa că, pe banii lor, proprietarii pot face copii prin orice modalitate de pe acele documente, inclusiv prin fotografiere sau chiar prin scanare (dacă aveți un scanner sau un copiator, împreună cu un Laptop puteți face copii de pe orice document, pentru că e legal).
Ynocentta, vă rog să motivați în baza căror articole de legi li se interzice proprietarilor dreptul de a avea copii Xerox de pe orice document al Asociației (aceste acte ne aparțin, mai ales că la noi președintele nu e proprietar în cadrul Asociației), știind și faptul că avem procese cu șefii Asociației, iar prin interzicerea accesului la documente se compromite orice proces (și dreptul la apărare prin Înscrisuri), deoarece probele nu se pot atașa la dosarele civile sau penale ?!
* Trebuie să le dau o veste proastă celor care tot repetă aberația precum că proprietarii au interdicție de a-și foto-copia propriile documente ale Asociației în care ființează (e vorba de ORICE DOCUMENT, deoarece inclusiv Contractele de Muncă sunt ne-secrete). Cred că sunteți informați că din toamnă se va vota noua Lege a Asociațiilor de Proprietari, care va da extrem de multe drepturi proprietarilor pentru a obține în mod legal și oficial foto-copii ale oricărui document al Asociațiilor de care aparțin ... asta pentru a mai stopa elanul șefilor de Asociații care nu vor ca proprietarii să le afle abuzurile și ilegalitățile comise.
Pentru a fi totul mai explicit, citez numai dintr-un articol sugestiv aflat în noua Lege a Asociațiilor de Proprietari, care, dacă rămâne în forma din 2015, ar fi o lovitură pentru cei care conduc Asociațiile după legi proprii:
Art. 28. (1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea Asociației, să solicite în scris şi SĂ PRIMEASCĂ COPII DUPĂ ORICE DOCUMENT AL ACESTEIA. Proprietarii care solicită copii după documentele Asociației de Proprietari vor suporta costul de multiplicare al acestora.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu iau toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al Asociației de Proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta Comitetul Executiv și cenzorul. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 30 de zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor specializate în sprijinirea şi îndrumarea Asociațiilor de Proprietari.

Să vedem ce mai au de comentat cei care refuză să accepte că proprietarii au dreptul să facă și copii de pe orice acte aflate în Asociație, care, în fond, le aparțin și nu sunt secrete de stat. Textul legii îi va forța pe șefii Asociațiilor să ne dea voie să facem foto-copii și de pe Contractele de Muncă sau de Mandat, unde sigur vom găsi nereguli grave: „Proprietarii din condominiu au dreptul să primească copii după orice document al Asociației.”
Mi-a plăcut următoarea postare a Moderatoarei elga50, care, chiar dacă nu prea era de acord cu copierea documentelor, a nuanțat în mod diplomatic faptul că e legal să faci copii de pe documente - eu aș veni cu Laptopul și cu scanerul sau cu aparatul foto și aș face copii de pe actele cele mai importante și care-mi vor folosi în procesele intentate de șefii Asociației (sau cele ulterioare intentate împotriva lor): <<< elga50, 31.01.2016: „Nu se pune problema legalității copierii, deoarece ar trebui să scrie în lege ceva specific - copiatul documentului, cu ce, cine, când, etc, dar corect poate fi. La urma urmei, dacă beneficiarul vine cu tehnica din dotare, poate fotografia toată arhiva și-și asigură distracția pe câteva luni bune.” >>> Ultima frază arată că și doamna Elga e de acord cu copierea oricărui document din custodia Asociației. Iar de anul ăsta, odată cu noua lege a Asociațiilor, va exista și textul articolului 28 care dă dreptul să se facă și copii de pe acele acte cerute de proprietarii păgubiți sau mințiți.
Noi am fost mereu refuzați de şefii Asociației noastre să ne arate măcar o listă de plată mai veche, cu toate că am făcut zeci de Petiții și Contestații, cu toate că până și Poliția i-a somat pe șefi să ne dea dreptul de a consulta orice document al Asociației !
Sunt sigur că vom găsi multe nereguli în contractele șefilor și ale angajaților Asociației noastre, mai ales că fosta conducere ilegală de până-n 2013 are un dosar penal de vreo 500 de pagini, dosar care nu va fi clasat, și care va fi trimis în judecată de procurorii din Parchet - acolo sunt multe contracte total ilegale mai ales ale fostului președinte, dar și a administratorilor și a cenzorilor, care, culmea, făceau parte din Comitetul Executiv, ceea ce e total ilegal ! La fel, la acel dosar am găsit contracte de reparații fictive, făcute cu firme fantomă, cu prime acordate șefilor Asociației, cu toate că noi aveam datorii la furnizorii de Utilități de câteva miliarde de lei vechi, și multe alte fapte penale, care nu puteau fi descoperite decât dacă studiam documentele Asociației !
Încă n-am clarificat ceea ce am întrebat eu în prima postare a Topicului de față: „Este considerat un Abuz în Serviciu faptul că președintele Asociației (care nu e proprietar în Asociație, încălcând Legea 230/2007, art. 5-9), în solidar cu membrii Comitetului Executiv, refuză prezentarea și foto-copierea ORICĂRUI DOCUMENT al Asociației de Proprietari (mă refer aici mai ales la orice fel de Contracte aflate în custodia Asociației), încălcând astfel H.G. 1588/2007, art. 12.”
Vreau să știu dacă avem dreptul ca proprietari de a consulta orice fel de Contract, inclusiv cele de muncă sau de Prestări Servicii, știind că nici Administratorul nu e atestat, nici președintele nu e proprietar în Asociația noastră ?
Întreb deoarece un Inspector de la Primărie i-a impus președintelui (ne-proprietar) să nu ne arate contractele din Asociație, care ne aparțin tuturor, nu sunt în proprietatea autoritară a șefilor Asociației, acela motivând că orice contract e ... confidențial !
Eu știu că un contract poate fi confidențial doar dacă există un act adițional la contract. Dar și așa fiind, legea spune clar că noi, proprietarii, avem dreptul să consultăm ORICE document, nu contează care.
Soțul meu a făcut în 2014 o plângere către Poliția Municipală, reclamând faptul că șefii Asociației de care aparținem refuzau să ne dea să consultăm ORICE DOCUMENT al Asociației noastre, știind că ele nu sunt secrete și, în fond, sunt în proprietatea noastră (dacă n-aveau nimic de ascuns, de ce refuzau să ni le dea, mai ales că soțul meu era prin 2013-2014 chiar și membru al Comitetului Executiv ???).
Un fapt și mai grav - noi, fiind în proces cu șefii Asociației, aceștia refuzau să pună la dispoziția Instanțelor de Judecată toate actele Asociației, mai ales o decisivă Expertiză Contabilă extra-judiciară, care arăta abuzurile fostei conduceri ce are dosar penal gata să fie trimis în judecată de către procurorul de caz, cu multe fapte penale cumulate, mai ales cea de Delapidare !
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2017
ionica1980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obliga asociatia de proprietari sa furnizeze copii dupa acte? StefaniaEmerson StefaniaEmerson De ani de zile asociatia de proprietari refuza sa furnizeze orice copie dupa actele originale ale asociatiei. Pun la avizier doar rezumate nesemnate de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a obține copii xerox dupa actele asociației de proprietari CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Dreptul.de ă obtine xerox este asimilat cu dreptul de a beneficia de dreptul la apărare ca si componenta juridică, orice proprietar având acest drept. O ... (vezi toată discuția)
Dacă mi se refuză accesul la orice act al asociației, nu mi se încalcă dreptul constituțional la apărare și la informații ? flory_mr flory_mr Dacă mi s-a refuzat accesul (și foto-copierea) ORICĂRUI ACT al Asociației de care aparțin (încălcându-se grav Legea 230/2007, art. 10, dar și H.G. nr. ... (vezi toată discuția)