avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Suport Tehnic Opinii despre avocatnet.ro Dincolo de sfaturile foarte utile, nimeni nu da tot ...
Discuție deschisă în Opinii despre avocatnet.ro

Dincolo de sfaturile foarte utile, nimeni nu da tot din "casa"

Scriu de foarte putin timp pe forum, desi sunt inscrisa de ceva vreme. Am constatat insa un aspect, pe care as dori sa-l impartasesc cu voi, cu toata sinceritatea. Fara sa supar pe cineva, cel putin in domeniul in care doresc eu sa ma specializez si anume societati comerciale, sfaturile si sugestiile care se dau celor care se intereseaza de ceva, sunt date uneori cu putina zgarcenie. Asta face parte probabil din caracteristica meseriei de jurist sau avocat. Nu se dau toate informatiile, pentru ca probabil consideram ca sunt pretioase si astfel ajutam concurenta.
Nimic de criticat, e omeneste. Avocatii sunt si ei oameni. Mi se pare insa incorect fata de utilizatorii care asteapta minuni de la acest forum, chiar daca sunt avertizati ca discutiile din forum nu constituie consultanta juridica. Atunci ce sa creada omul simplu care intra pe forum, doreste sa-i fie lamurita o problema, de aceea intra pe un site unde scriu oameni cu pregatire juridica. Pana la urma, se acorda aceasta consultanta, nu am vazut pe nimeni sa scrie: "Ce mai faci? Cata sare pui la sarmale?"....etc
Concluzia.
1.De fapt aici se da consultanta juridica dar nu primesti in totalitate raspunsul care te-ar ajuta sa-ti rezolvi o problema. Asta nu este o critica. Dar nu inteleg atunci care este scopul acestui forum? Nu cumva unii isi gasesc aici clienti si de fapt s-au inscris pentru publicitate mascata?
2. De cat sa le oferiti utilizatorilor farame de informatii, spuneti-le cinstit sa caute ajutor la un birou de consultanta, fie la Registrul Comertului, Camera de Comert, Barou, etc. Sa fim seriosi! Cu modele de Acord de Constituire pentru IF sau Procura Speciala, luate de pe Forum, nimeni nu-si inregistreaza actele.
legalpro a scris:
Am citit intrebari simple, la care se putea da un raspuns concis, in doua fraze si omul era lamurit. Dar raspunsurile erau: Da, Nu. La acestea faceam referire. Se dau cateodata raspunsuri atat de scurte, de parca cel care le scrie este plictisit, ori parca obligat sa o faca. Ori poate chiar nu vrea. Cei in cauza cunosc mai bine adevarul. Eu de cand intreb pe aici, rar am gasit ce cautam. Ma intreb de ce-mi mai pierd timpul. Sunt tare dezamagita. Regret doar ca sunt si oameni de treaba aici, dar tocmai eu am avut ghinionul sa dau numai peste "gica contra", ori peste nepoliticosi! In loc de bun venit, primesc doar "arici'!

Eu cred ca "aricii" vin de la generalizarea pe care o faceti. Eu am citit multe intrebari chiar complexe la care s-a raspuns cu variante, cu posibilitati, cu avantaje si dezavantaje. Orice padure are uscaturi si nici nu va imaginati cata munca se face pe forum pentru a-l peria de mesajele necorespunzatoare (sub orice aspect). Dar eu una nu pot, dupa mai multa vreme pe forum, sa spun "asa e in tenis". Daca ma uit la mesajele scrise in general de prietenii din lista mea, chiar imi creste mandria de a fi colega lor.
Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2009
ContSters20980, utilizator
legalpro a scris, in 29.09.09, ora 19:52:
Eu de cand intreb pe aici, rar am gasit ce cautam. Ma intreb de ce-mi mai pierd timpul. Sunt tare dezamagita. Regret doar ca sunt si oameni de treaba aici, dar tocmai eu am avut ghinionul sa dau numai peste "gica contra", ori peste nepoliticosi! In loc de bun venit, primesc doar "arici'!

Andreea Lisievici: Eu cred ca "aricii" vin de la generalizarea pe care o faceti.

Nu. Aricii vin de la afirmatii de genul:
Nu tin cu Pogea, dar e de neacceptat sa lucrezi un an si sa nu scoti peste castigul tau inca 500 euro. Romanul e inventiv si se descurca, dar s-a obisnuit sa fie plangacios si smecher, sa tot alerge la asistenta sociala, sa mai scoata ceva in plus.
Anul trecut am infintat, numai in ultimele luni, peste 10 firme, ai caror patroni erau fie vanzatoare, care nu mai doreau sa stea la ordinele sefilor, fie zugravi, zidari, care doreau si ei sa se pricopseasca, asa ca patronii lor. Ce s-a intamplat anul acesta? Primii care au suspendat firmele au fost tocmai acestia.

Alte asemenea puteti citi aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Sau: Asa ca, nu va mai bateti capul cu apararea artistilor ca lor nu le pasa de voi!
www.avocatnet.ro/content/for...

Apoi, dna, fiind consultant (in afaceri, banuiesc) nu a fost multumita ca nu i s-a spus totul in anumite situatii – dansa obtinand aici sfatul gratuit iar in calitate de consultant ar vinde informatia sub forma ”prestari servicii”.
www.avocatnet.ro/content/for...

P.S. Pentru cine este interesat: la mine se refera cu gica_contra (sb Miracolul de a trai prin munca cinstita in Romania).


Editare: sublinierea citatelor, pt ca au dat nastere la intelegeri eronate.
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
trope_doi, utilizator
Calitatea raspunsului depinde in foarte mare masura si de calitatea intrebarii. O intrebare punctuala, un caz concret, scurt, va primi un raspuns pe masura.
Nu se dau toate informatiile, pentru ca probabil consideram ca sunt pretioase si astfel ajutam concurenta.


Daca atata poate concurenta, sa isi rezolve problemele pe un forum.... halal concurenta B-)

Mi se pare insa incorect fata de utilizatorii care asteapta minuni de la acest forum, chiar daca sunt avertizati ca discutiile din forum nu constituie consultanta juridica.

Daca utilizatorii nu ar fi multumiti de informatiile pe care le gasesc pe acest forum, cu siguranta avocat.net nu ar avea asa mare succes! ;)

Concluzia.
1.De fapt aici se da consultanta juridica dar nu primesti in totalitate raspunsul care te-ar ajuta sa-ti rezolvi o problema.


Aici se dau informatii, este adevarat, si se schimba idei si experiente. A da cu adevarat consultanta juridica inseamna mult mai mult din punctul meu de vedere.

Nu cumva unii isi gasesc aici clienti si de fapt s-au inscris pentru publicitate mascata?


Ar fi o problema daca unii si-ar gasi aici clienti?
Oricum vizibilitatea unor persoane pe net este o publicitate si nu este din cate stiu interzis sa devii vizibil pe net :D

2. De cat sa le oferiti utilizatorilor farame de informatii, spuneti-le cinstit sa caute ajutor la un birou de consultanta, fie la Registrul Comertului, Camera de Comert, Barou, etc.


O sa observi @legalpro, in functie de complexitatea problemelor, oamenii sunt sfatuiti sau indrumati spre institutia la care trebuie sa apeleze sau spre a consulta un avocat.

Sunt multe forumuri pe net si multe comunitati virtuale. Fiecare are libertatea de a alege si a agrea o anumita comunitate.
Sincer, eu sunt mandra de prietenii mei de-aici. Interpretarea pe care tu o dai activitatilor lor nu mi se pare obiectiva.

Dar binenteles nimic nu este perfect, si intotdeauna este loc de mai bine :)
M-as bucura ca urmarind rapunsurile tale sa vad ca vei aduce ceva in plus acestui forum, in special in sensurile in care ai nemultumiri!

Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
In domeniul contabilitatii sunt multe persoane care intreaba si pe forumul asta , dar si pe alte forumuri , fara sa aiba macar notiunile elementare .

Nu ar fi o problema daca ar fi useri obisnuiti , dar din nefericire sunt contabili , si din intrebarile care le pun iti dai seama ca nu au citit macar o singura data Codul Fiscal .

Ce contabil esti daca nu ai citit macar odata Codul Fiscal ?

Un forum cred ca este un loc unde se schimba pareri , se aduc argumente , nu un loc unde se tine evidenta contabila online .

Ca sa nu vobim pe uscat , asa cum o colega de forum a subliniat , iau un topic mai recent : www.avocatnet.ro/content/for...
, unde cineva a deschis un topic cu un topic foarte sugestiv , intitulat combustibil :) si intreaba la ora 00:45
Buna.cine ma lamureste si pe mine cum sta treaba cu deductibilitatea bonurilor de motorina?La un cabinet de avocatura platitor de tva se deconteaza tva combustibil?dar intretinerea si reparatia masinii?


Primul raspuns care iti vine in minte este sa intrebi daca are contabil angajat sau nu , dar te abtii si recitesti intrebarea sa vezi daca ai inteles ce vrea utilizatorul sa stie , si constati ca a folosit termenul de cabinet de avocatura , fara sa dea detalii daca este PFA sau SRL .

Daca este SRL , atunci este evident ca este vorba despre activitatea unui contribuabil care obtine profit , asa cum este definit la art . 13 , litera a) persoana juridica româna , iar cheltuielile deductibile si nedeductibile sunt reglementate de Titlul II din Codul Fiscal , intitulat Impozitul pe profit , CAP. 2 Calculul profitului impozabil , Art. 21 care se refera la Cheltuieli .

Potrivit art.21 , alineatul (3) , litera n) , cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcții de conducere şi de administrare ale persoanei juridice, sunt deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii.

Alineatul (4) stabileste cheltuielile nedeductibile , printre care se numara si cele de la litera t) în perioada 1 mai 2009—31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul șoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepția situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază și protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi.

Daca este PFA , atunci este vorba despre un contribuabil care obtine venituri , iar impozitarea veniturilor este reglementata de Titlul III - Impozitul pe venit , care stabileste la CAP. 1 Dispoziţii generale , Art. 39 , ce contribuabilii platesc impozit pe venit , cabinetul de avocatura incadrandu-se la litera a) persoane fizice rezidente , art. 41 stabilind tot la litera a) , ca persoanele care obtin venituri din activităţi independente, definite conform art. 46 sunt obligate sa plateasca impozit pe venit .

ART. 48 alineatul (7) stabileste la litera l) , ca nu sunt cheltuieli deductibile în perioada 1 mai 2009—31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul șoferului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază și protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forței de muncă;

2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;

3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activității de instruire în cadrul şcolilor de șoferi.

Deci daca nu sunt deductibile cheltuielile cu conbustibilul pana la 31 decembrie 2010 inclusiv , atunci TVA aferenta combustibilului achizitionat nu poate fi dedusă la calculul impozitului pe venit .

Pentru ca persoana care a postat intrebarea ne-a lasat pe noi sa ghicim daca masina a fost cumparata pe PFA sau are contract de comodat , nu putem decat sa citim alineatul (4) care stipuleaza condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse :

a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;
b) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;
c) să respecte regulile privind amortizarea, prevăzute în titlul II, după caz;
d) cheltuielile cu primele de asigurare să fie efectuate pentru:
1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
2. activele ce servesc ca garanţie bancară pentru creditele utilizate în desfăşurarea activităţii pentru care este autorizat contribuabilul;
3. prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;
4. persoane care obţin venituri din salarii, potrivit prevederilor capitolului 3 din prezentul titlu, cu condiţia impozitării sumei reprezentând prima de asigurare, la beneficiarul acesteia, la momentul plăţii de către suportator.

Dupa recitire ( ca poate din prima nu intelegem ce scrie ), putem constata ca toate cheltuielile de functionare ale autoturismelor sunt deductibile pe PFA ,mai exact cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, daca autovehiculul este in proprietatea PFA , iar daca autovehiculul este doar utilizat în activitatea PFA-ului , avand o folosinta mixta , pentru afacere si in scop personal , cheltuiala deductibila se determina proportional cu numarul de kilometri parcursi in interesul realizarii venitului .

Asta a fost doar un exemplu .

Foarte multe intrebari fac parte din categoria intrebarilor intrebatoare , adica a intrebarilor care au nevoie de intrebari suplimentare pentru a putea fi dat un raspuns .


Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
Costinel Burca, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respectul fata de..."vasile" Radu Gabrian Radu Gabrian Au trecut doi ani de cand ma aflu pe acest forum si innca o data imi manifest bucuria si gratitudineaca am colegi de forum,deosebiti ca oameni si ca ... (vezi toată discuția)
Noutati: profil utilizator, nivel de popularitate si aplauze Alin Popescu Alin Popescu Pentru inceput, trebuie sa specificam foarte clar faptul ca doar utilizatorii care au contul activ (au confirmat adresa de email asociata contului) beneficiaza ... (vezi toată discuția)
Va aduc bani cererile de consultanta? Admin Admin Pana la urma, sunt cererile de consultanta utile si aducatoare de bani pentru consultanti? Primiti constant cereri de consultanta? Daca da, sunt ele ... (vezi toată discuția)