Bună seara!
Vă rog mult să îmi spuneti :
- dacă un salariat a făcut o cerere de încetare contract de munca începând cu data de 01 iulie, iar această dată cade intr-o zi de sâmbătă, cu ce dată se va încheia contractul ? În Decizia de încetare ce dată se va scrie; data de 01 iulie, pentru că luna iulie începe cu aceasta dată ... sau cu data de 03 iulie care este luni - adică o zi lucrătoare ?
- în Revisal ce dată de încetare a contractului se va înregistra ?
Asa am considerat si eu,de aceea ma-m adresat ITM iar raspunsul dansilor nu da o rezolvare (sa nu zic altfel).
Citez:
-conducerea unitatii a dat curs solicitarii dvs si a emis Decizia nr x prin care a incetat raporturile de munca cu dvs incepand cu data de 02.06.2017,ziua de 01.06.2016 fiind zi de sarbatoare legala.Temeiul legal al incetarii fiind art 55 lit b.
-angajatorul a operat in evidente incetarea contractului,decizia exprimand concretizarea a ceea ce dvs ati solicitat.
-la data cand ati comunicat (02.06.2017) faptul ca sunteti in incapacitate temporara de munca,nu mai aveati calitatea de salariat,asa incat nu s-a mai putut suspenda un contract incheiat.
Observati ca nu zice nimic de data de 01.06.2017 cand am avut accidentul si sa emis CM desi inca eram angajatul societatii.
Cum sa procedez mai departe?
Reveniti cu o noua sesizare la ITM si depuneti o sesizare si la Casa de Asigurari de Sanatate.
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate
Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.