avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Confidentialitate diagnostic adeverinta concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Confidentialitate diagnostic adeverinta concediu medical

Buna seara,

Pentru eliberarea unui concediu medical am cerut angajatorului o adeverinta tip prin care am cerut numarul zilelor de concediu medical avute de la angajare ,contul in care s-au varsat banii catre CAS si data de cand lucrez la ei. Adeverinta mi s-a eliberat cu intarziere ,si in momentul in care am primit-o am observat ca mi s-a trecut si diagnosticul de catre angajator al tuturor concediilor medicale avute.Vreau sa stiu daca este legal ca un angajator sa treaca si diagnosticul pe adeverinta medicala si in cazul in care nu este legal unde ar trebui sa depun o reclamatie .

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
ContSters104832, utilizator
Cel mai recent răspuns: sirtivi , utilizator 18:16, 19 Octombrie 2010
Acea mentiune "Platitorul se obliga sa pastreze confidentialitatea diagnosticului" nu face parte din ordin ci este parte a certificatului medical (daca va uitati pe spatele certificatului, acest text este inserat chiar sub codurile de indemnizatie). Deci angajatorul este obligat sa nu divulge acel diagnostic unei terte persoane alta decat medicul dvs. de familie care oricum il stie :) . Daca in momentul in care veti cere acea adeverinta pentru noul loc de munca veti observa ca iarasi sunt trecute diagnosticurile, cred ca ar fi bine sa-i 'reamintiti' ce prevederi contine certificatul medical, iar in acest sens listati-va un exemplar de certificat medical de pe site-ul CNAS. Intrebati medicul la familie sau la CNAS ce sanctiuni exista pentru nerespectarea obligatiei de pe certificat.
Si daca nu exista prevedere strict pentru obligatia de confidentialitate a angajatorului , se aplica dreptul comun , dupa parerea mea.
Art. 998 Cod civil precizeaza in terminis ca "Orice fapta a omului care
cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carei greseala s-a ocazionat a-l repara".
Responsabilitatea e antrenata nu numai pentru prejudiciul cauzat prin fapta sa, ci si de acela ocazionat prin neglijenta sau imprudenta sa. O precizeaza textul art. 999 Cod civil, tocmai pentru a distinge intra delicte si asa zisele quasi-delicte, deoarece in vreme ce primele sunt savarsite cu intentie (animus nocendi), ultimele sunt comise din neglijenta sau imprudenta.
Culpa nu este definita de legea civila, dar ea poate consta dintr-un fapt pozitiv,
ori dintr-o abtinere, inactivitate, neglijenta sau imprudenta.

Prin urmare trebuie sa dovediti ca prin fapta sa de a va divulga fara drept diagnosticul, angajatorul v-a produs un prejudiciu si aveti sanse , dupa aprerea mea in instanta .
Cereti sa va refaca adeverinta intrucat dvs. nu sunteti de acord cu inserarea tuturor informatiilor.
Problema este mai complicata deoarece angajatorul mi-a facut rost de concediu medical cu acest diagnostic (14 zile) in colaborare cu un centru medical. Acest concediu medical o sa incerc sa il contest deoarece a fost emis fara un consult din partea unui medic specialist ,pur si simpu am fost instintat ca am concediu medical 14 zile sa stau acasa si sa ma duc la diferite controale medicale.
Medicul la care am fost internat mi-a eliberat un concediu medical pentru doua zile nu a vrut sa imi emita un concediu medical pe o perioada mai mare deoarece nu considera ca este necesar.
Eu am aflat de diagnostic din aceasta adeverinta ,prin urmare unde pot contesta diagnosticul ?
prin contestarea unui diagnostic practic contestati parafa medicului care v-a eliberat certificatul, ceea ce este foarte dificil de realizat (asta mi-a spus un medic din medicina muncii pentru ca i-am pus o intrebare asemanatoare caci aveam probleme cu un angajat care era bolnav "suspicios"). Tot dna doctor mi-a zis ca pentru a face curs contestatiei, se face o analiza de catre o comisie a colegiului medicilor din Romania.

Alte discuții în legătură

Concediu medical in prima zi de munca stefaniaaldea stefaniaaldea Buna seara!Am o problema de discutat cu d-voastra.Pana in urma cu 2 saptamani am lucrat la o firma,(timp de 7 ani)idupa care m-am angajat la alta.In prima zi ... (vezi toată discuția)
Concediere - apt condiționat Ionescu Ana Ionescu Ana Se poate dispune concedierea unui angajat care a depus o fisa apt condiționat si nu i s-a oferit nicio alternativa in viitorul apropiat? (vezi toată discuția)
Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)