avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Confidentialitate diagnostic adeverinta concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Confidentialitate diagnostic adeverinta concediu medical

Buna seara,

Pentru eliberarea unui concediu medical am cerut angajatorului o adeverinta tip prin care am cerut numarul zilelor de concediu medical avute de la angajare ,contul in care s-au varsat banii catre CAS si data de cand lucrez la ei. Adeverinta mi s-a eliberat cu intarziere ,si in momentul in care am primit-o am observat ca mi s-a trecut si diagnosticul de catre angajator al tuturor concediilor medicale avute.Vreau sa stiu daca este legal ca un angajator sa treaca si diagnosticul pe adeverinta medicala si in cazul in care nu este legal unde ar trebui sa depun o reclamatie .

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
ContSters104832, utilizator
Cel mai recent răspuns: sirtivi , utilizator 18:16, 19 Octombrie 2010
Se poate sa imi dau demisia atata timp cat am la ITM inregistrata o decizie de concediere pe motive medicale ? (art.61 C)
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2009
ContSters104832, utilizator
Daca preferati demisia, desigur ca puteti face acest lucru daca sunteti inca in perioada de preaviz, adica nu v-a incetat deja contractul de munca.
Ba chiar cred ca angajatorul se va bucura in sinea lui, pentru ca scapa de riscul de ii fi contestata decizia de concediere.
In cazul in care angajatorul continua cu decizia de concediere pe motiv medical pot beneficia de salarii compensatorii sau doar somaj ?
Codul Muncii Art. 64. - 5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii: c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;

Art. 67. - Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
1. Conform Normelor de aplicare a Legii 76/2002, concedierea conform art.61c din Codul muncii permite primirea indemnizatiei de somaj:
"Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4), art.31(4.1), din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare;"
2. Concedierea pe motive medicale e un motiv care tine de persoana salariatului dar nu ii este imputabil acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concediu medical in prima zi de munca stefaniaaldea stefaniaaldea Buna seara!Am o problema de discutat cu d-voastra.Pana in urma cu 2 saptamani am lucrat la o firma,(timp de 7 ani)idupa care m-am angajat la alta.In prima zi ... (vezi toată discuția)
Concediere - apt condiționat Ionescu Ana Ionescu Ana Se poate dispune concedierea unui angajat care a depus o fisa apt condiționat si nu i s-a oferit nicio alternativa in viitorul apropiat? (vezi toată discuția)
Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)