avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare fara efectuare plata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare fara efectuare plata

Buna ziua,

As dori sa stiu ce implicatii juridice are urmatoarea situatie. Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru a achizitiona un teren. Am achitat un avans specificat in antecontract urmand ca pana la sfarsitul anului sa achit suma integrala la semnarea contractului. Intrebarea este: Poate aparea vreo problema pentru mine ca si cumparator daca vanzatorul doreste sa semnam contractul de vanzare cumparare acum si restul sumei sa se achite la sfarsitul anului ?
Cel mai recent răspuns: Gherghina Breniuc , Consilier juridic 12:59, 18 Iulie 2017
Buna ziua,

Nu exista nicio implicatie in sens negativ pentru dumneavoastra. Important este sa va indepliniti obligatia de plata a diferentei de pret. Oricum in cartea funciara se va nota "privilegiul vanzatorului". Potrivit prevederilor art. 2386 NCC, beneficiază de ipotecă legală vânzătorul pentru preţul neîncasat.
Acum, ar mai exista o situatie de care trebuie sa tineti cont, transmisia dreptului de proprietate. Odata cu semnarea actului de vanzare-cumparare se transmite dreptul de proprietate chiar daca nu ati achitat terenul integral si, probabil, si folosinta vand in vedere ca este vorba despre un teren. Din acel moment preluati plata taxelor si sunteti raspunzator asupra obligatiilor ce va revin in calitate de proprietar.
Un lucru pe care consider ca ar tebuii sa il faceti astfel incat pe viitor sa aveti dovada platii integrale a pretului, este sa inserati o caluza in care sa se mentioneze ca, dupa plata pretului pe care probabil il veti face prin transfer bancar, vanzatorul se obliga sa dea o declaratie la notariat din care sa reiasa ca pretul a fost achitat integral.
De ce ? 1) pentru a radia privilegiul vanzatorului, 2) pentru ca aceasta declaratie autentica sa fie atasata la contract, dacă pe viitor va veti hotara sa il vindeti sa nu intampinati probleme deoarece, daca plata se face prin virament bancar, ordinul de plata semnat de debitor si vizat de banca platitoare prezuma efectuarea platii, pana la proba contrara, aşa ca cel mai bine ar fi o declaratie din partea acestuia.
Cu privire la folosinta terenului si imbunatatirile aduse acestuia trebuie sa stiti ca raman vanzatorului in cazul in care nu va indepliniti obligatia de plata a pretului si se desfiineaza contractul ( binenteles ca va puteti intelege si in acest sens daca introduceti clauze in contract)

Daca sunteti sigur ca veti achita diferenta de pret, contractul de vanzare-cumparare este in avantajul dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparatorul nu respect antecontract de v-c smartbastard smartbastard Buna ziua, In primul rand imi cer scuze daca s-a mai discutat despre acest topic si nu am gasit eu. Situatia este urmatoarea: la data de 04.05.2007 s-a ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare imobil raluca_str raluca_str Buna, Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare imobil cu avans 1000 euro. Urmeaza ca maine sa primim restul de bani si sa semnam contracttul. ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren in rate persoana fizica anakarenina1 anakarenina1 Buna ziua , Ce variante exista ptr cumpararea unui teren de la o persoana fizica in forma : 60% avans la semnarea contractului la notar, restul de 40% ... (vezi toată discuția)