avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul partenerului de a parasi locuinta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul partenerului de a parasi locuinta

Buna ziua,

Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in urmatoarea problema: in luna decembrie 2016 am luat decizia de a ma desparti de partenerul actual dupa o relatie de 7 ani , nefiind casatoriti. M-a rugat sa il las sa locuiasca in casa, proprietatea parintilor mei, pana la sfarsitul lunii ianuarie.
S-a folosit de niste pretexte si nici pana in momentul de fata nu a parasit locuinta.
Am incercat cu rugaminti, vorba buna, nimic nu functioneaza, spunandu-mi ca pleaca cand vrea el nu cand vreau eu. Am incercat din rasputeri sa evit situatii neplacute, schimbat yala etc., dar vad ca nu imi lasa alte variante.
Mentionez ca are buletinul pe adresa unde locuim acum.
I -am dat un ultimatum ca pana pe 15 august sa plece din casa,. Evident, nu il intereseaza ceea ce vorbesc.
In aceste conditii, va rog sa imi spuneti cum pot sa procedez, legal, pentru a-l determina sa paraseasca apartamentul.

Multumesc,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1038 NCPC
Notificarea ocupantului
Atunci când proprietarul unui imobil doreşte să îl evacueze pe ocupantul acestuia, după ce dreptul de a ocupa imobilul a încetat, proprietarul va notifica în scris ocupantul, punându-i în vedere să elibereze imobilul pe care îl ocupă fără niciun drept, în termen de 5 zile de la comunicarea notificării.
Prin art. 1038 şi art. 1039 C.proc.civ. a fost reglementată etapa notificării, premergătoare introducerii cererii de evacuare pe calea procedurii speciale, motiv pentru care locatorul sau proprietarul va fi ţinut să îl notifice pe locatarul sau pe ocupantul imobilului, punându-i în vedere să elibereze şi să-i predea liber imobilul, luând în considerare împrejurările avute în vedere de cele două texte legale.
Ca natură juridică, notificarea reprezintă o procedură prealabilă obligatorie, în sensul art. 193 alin. (1) C.proc.civ., potrivit căruia sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta, dovada îndeplinirii procedurii prealabile urmând a se anexa la cererea de chemare în judecată.

DVS CE INTELEGETI?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notificarea se poate face prin avocat, executor. Daca refuza sa plece se actioneaza in instanta. Procedura evacuarii este o procedura speciala, cu termene speciale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar politia nu o poate ajuta? Daca suna la 112 ca omul a fost invitat in casa dar refuza sa mai plece? Tulburare de posesie sau orice altceva care ar ajutao sa scape de el?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Omul are C.I. pe adresa aceea, doamna i-a dat acceptul, altfel nu putea să-şi facă mutaţia pe acea adresă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca politia o putea ajuta, recomandam o plangere la politie. Nu este cazul. Singura solutie este notificarea si evacuarea prin instanta in cazul in care nu pleaca in urma notificarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare nicole1987 nicole1987 Buna ziua, am si eu o problema si vreau sa ma lamuriti daca se poate am cumparat un apartament contractul de vanzare - cumparare s-a facut la notar dar in ... (vezi toată discuția)
Divorțată- evacuare fost sot Mihaela Gherghin Mihaela Gherghin Casa este a mea cumpărată inainte de căsătorie iar la divorț copiii o fetița și un băiată mi-au fost încredințați mie la locuința mea iar soțul ... (vezi toată discuția)
Am moștenit o casă de la bunicul meu dar nu pot intra în posesie din cauză că acolo au fost tolerați niște oameni ai străzii ale strazii. este admisibilă o ordonanță de evacuare? Stanescu77 Stanescu77 Salutare, Am mostenit o casa de la bunicul meu si nu pot intra in posesie din cauza ca bunicul a tolerat niste persoane ale strazii,care au fost invatate de ... (vezi toată discuția)