Nu exista profesia de "jurist", a fi jurist inseamna a fi absolvent al Facultatii de Drept. Profesiile juridice sunt avocat, consilier juridic, notar, magistrat, executor judecatoresc - acestea sunt profesiile care sunt reglementate prin legi si statute proprii.
Diferentele intre avocati si consilieri juridici, daca aveti studii juridice le stiti probabil deja de la materia intitulata "organizarea instantelor, parchetelor, avocaturii s.a.m.d.":)) organizarea profesiilor juridice pe scurt. Studiind legea 51/1995 si statutul avocatilor, respectiv legea 514/2003 si statutul consilierilor juridici va veti edifica.
Daca nu aveti studii juridice...imaginati-va spre exemplu diferenta dintre un medic
care este angajat cu contract de munca la un spital - de stat sau privat - si un medic care are propriul cabinet medical, fiind liber profesionist.
Aceeasi este si diferenta dintre avocati si consilierii juridici - primii sunt liberi profesionisti, pe cand consilierii juridici sunt angajati cu contract de munca la persoane juridice private sau de stat, sau numiti in functie la institutii de stat.
Referitor la neplacerile pe care le poate avea un consilier juridic care are un sef cu 4 clase:O, ganditi-va ca la fel de neplacut poate fi si pentru un avocat sa lucreze cu niste clienti ca si seful cu 4 clase, sau cu fel de fel de infractori si cazuri din oficiu. Nu pare prea elegant, nu?:))
In schimb ca si consilier juridic poti foarte bine sa-ti alegi un loc de munca intr-un mediu elevat, cu colegi educati. Convingerile profesionale nu ti le poate schimba niciun sef;)
Asa cum nu toti avocatii traiesc din cazuri din oficiu, cu clienti mardeiasi transpirati, nici despre consilierii juridici nu se poate afirma ca ar lucra toti la cate un SRL de la coltul strazii, cu un sef cu 4 clase, sau 3 ca trenul:D
Ideea este ca oricum, in firmele romanesti, consilierul juridic este un angajat de lux, pentru ca nu orice firmulita isi permite sa angajeze unul sau mai multi. In multe firme medii si mari sau in institutii de stat consilierul juridic este unul singur (post unic).
Referitor la comparatia cu situatia medicilor, in profesiile juridice nu se pot cumula ca la medici si salariul de la spital, si veniturile din cabinetul privat - sau consilier juridic salariat, sau avocat:P
Mai detaliat decat ce a exemplificat colega nu cred ca se poate. Consider ca se poate inchide topicul in acest moment.
pentru a fi jurist trebuie studii terminate juridice si un loc de munca de jurist.
@carmenmur, in ce lege gasiti dvs. sa existe profesia "jurist"?:))
Orice absolvent de drept este "jurist", fiind licentiat in stiinte juridice, la fel cum orice absolvent de ISE este "economist" deoarece este absolvent de stiinte economice.
Ar fi minunat daca atunci cand lansati o parere sa aduceti si argumente.
O singura completare asi mai aduce celor scrise de colega Dana Persa si consider ca aceasta ar trebui sa determine o angajare solidara a comunitatii consilierilor juridici (atat la nivelul CCJ locale cat, mai ales, la nivel UCCJR), pentru modificari legislative in vederea unirii profesiilor liberale din domeniul juridic: f. pe scurt, este, din punctul meu de vedere, greu de inteles si de acceptat, ca principiu unitar si de echitate, de ce de avocatii pot reprezenta orice persoana juridica in orice situatie, iar consilierilor juridici nu li se prevede explicit in lege, dreptul de a consulta, asista si reprezenta in instanta, orice persoana fizica (si nu "entitate").
Consider ca acordul de vointa dintre persoanele (fizice si juridice) si consultanti (avocati sau consilieri juridici) ar trebui sa fie singurul criteriu, pentru exercitarea profesiilor juridice liberale. Mai mult, consider ca aprecierile reale asupra nivelului de pregatire sau competentei consultantului, nu se pot face decat printr-o concurenta libera si neingradita, in situatiile concrete ale manifestarii profesionalismului si nu prin aprecieri arbitrare si ingradiri legale la fel de arbitrare.
Cu stima pentru toti profesionistii si utilizatorii!