O doamna de 74 de ani, bolnava de dementa, a fost determinata de nora ei sa semneze un act de vânzare-cumpărare a locuinței proprii. La data semnării contractului se știa ca proprietara are Alzheimer, dar nu era inca înregistrată la doctor. Fiul proprietarii a decedat anul trecut, pe nora nu o interesează soarta acestei femei care între timp a fost internata intr-un azil pentru ca nu are cine sa o îngrijească.
Este vreo cale legală de atacare a actului de vânzare-cumpărare a domiciliului?
Lipsa discernamantului la data perfectarii contractului atrage nulitatea relativa.
(consimtamantul nu a fost liber exprimat).
Nulitatea relativa poate fi invocata in termenul general de prescriptie, cel de 3 ani, ce curge de la data incheierii actului juridic.
Asadar, actul este anulabil.
In cazul persoanelor in etate, bolnave, notarul poate solicita eliberarea unui certificat medico-legal, care sa ateste starea de sanatate.
Se poate stabili pe cale de expertiza medico-legala faptul ca vanzatorul suferea de o boala ce duce la lipsa discernamantului.
CAPITOLUL I
Contractul
SECŢIUNEA a 3-a
Încheierea contractului
Art. 1205
Lipsa discernământului
(1) Este anulabil contractul încheiat de o persoană care, la momentul încheierii acestuia, se afla, fie şi numai vremelnic, într-o stare care o punea în neputinţă de a-şi da seama de urmările faptei sale.
(2) Contractul încheiat de o persoană pusă ulterior sub interdicţie poate fi anulat dacă, la momentul când actul a fost făcut, cauzele punerii sub interdicţie existau şi erau îndeobşte cunoscute
Ajutor
DanHoria
Concubina mea si a ingrijit tatal si acesta a facut contract de intretinere si testament pe numele ei ea mai avand 2 frati dupa tata care au dat o in ... (vezi toată discuția)