avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract neatacabil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract neatacabil

Buna ziua!
As avea si eu o intrebare.
O cunostinta doreste sa imi lase un apartament.Problema este ca dansul mai are rude carora nu doreste sa le lase nimic din ce a acumulat in timpul vietii.Care contract ar fi mai sigur donatie sau vanzare-cumparare?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: AlexGM , utilizator 15:09, 19 August 2017
raluk0207 a scris:

Daca acele rude nu sunt parintii, sotul sau copii respectivei persoane, va poate face fara probleme un contract de donatie.


Iinteresant. In opinia dvs., daca eu am parinti, sotie sau copii, nu pot dispune de bunurile mele, nu le pot dona sau vinde pe parcursul vietii? Cred ca faceti confuzie cu testamentul si mostenitorii cu drepturi rezervate.
Păi tocmai asta și sunt...mostenitori rezervatari.
Moștenitorii rezervatari sunt cei îndreptățiți să solicite reductiunea liberalitatilor excesive. Și prin liberalitati excesive înțelegem tratamente și donații.
Deci donațiile sunt supuse reductiunii.
Dar e bine ca învat niște drept de la dvs..
Si intr-adevar, atat timp cat aveti copii, sotie si părinți in viata, nu prea puteti face ce doriti.
raluk0207 a scris:

Păi tocmai asta și sunt...mostenitori rezervatari.
Moștenitorii rezervatari sunt cei îndreptățiți să solicite reductiunea liberalitatilor excesive. Și prin liberalitati excesive înțelegem tratamente și donații.
Deci donațiile sunt supuse reductiunii.
Dar e bine ca învat niște drept de la dvs..


Nu intentionez sa va invat nimic, probabil ca vorbim paralel, sau va exprimati neclar. Din ce ati afirmat dumneavoastra rezulta ca eu, daca donez azi o casa amantei, si mor peste 20 de ani, ca nu precizati, fi-miu poate cere anularea in instanta a actului de donatie.

Alta este insa daca eu, murind, las prin testament casa amantei, atunci da, se aplica ce spuneti dvs.
Am precizat mai sus ca problema cu rezerva succesorala se aplica pentru liberalitati.
Sunteți in eroare: nu doar testamentele sunt liberalitati.
Si contractele de donație sunt.
Si da, daca aveti 3 case și i le donați pe toate amantei, copilul dvs poate solicita reductiunea donatiei pana la intregirea rezervei succesorale stabilită de lege.
Nu am scris cuvântul "anulare".
Am scris "reductiune".

Alte discuții în legătură

Cum pot încadra situația descrisă privind un contract de vânzare-cumpărare? vânzătorul declară în contract că a încasat banii, dar locuiește, în continuare, în imobil Cristi M. Cristi M. Exista un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din august 2015. Imobilul este o curte, cu o casa si o anexa, situat in localitatea Barlad. Valoarea ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire pentru doar unul dintre succesibili cezarpoenaru cezarpoenaru am o intrebare si as dori cateva lamuriri.bunica mea este in viata si ar dori sa lase mamei mele mostenire,casa pamintul etc.MENTIONEZ ca mama mea a avut o ... (vezi toată discuția)