avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lmpartire chirie imobil aflat in coproprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lmpartire chirie imobil aflat in coproprietate

Buna ziua,

Am urmatoarea speta.
Doua persoane (soti) detin in coproprietate un imobil pe care l-au inchiriat.
Suma aferenta inchirierii este virata intr-un cont bancar al sotului, la care sotia nu are acces.
In prezent cei 2 soti se afla in procedura partajului.
Intrebarea mea este: ce tip de actiune poate formula sotia impotriva sotului prin care sa solicite instantei sa il oblige pe sot sa ii dea sotiei jumatate din suma obtinuta cu titlu de chirie, pana la finalizarea actiunii de partaj?

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: hhs , utilizator 10:46, 7 Septembrie 2017
Eu cred ca depinde de mai multe aspecte, cine a inchiriat, de cand, cine a beneficiat de sume, care e suprafata inchiriata, ce parte din imobil ramane sopre folosinta celuilalt etc. pana si ce tip de partaj e, de ce e si tot asa.
Daca este bun comun atunci contractul de inchiriere trebuie sa contina numele celor doi coproprietari . La finante amandoi coproprietarii trebuie sa depuna declaratie de venit pentru stabilirea impozitului!! Atunci si dvs. trebuie sa depuneti declaratia de venit 220.In consecinta puteti cere chiriasului ca jumatate din chirie sa fie depusa in alt cont ( al dvs.) sau sa va dea banii "in mana" . Si gata cu toate problemele. Daca chiriasul nu raspunde solicitarilor dvs., atunci il notificati ca in termenul prevazut in contract sa elibereze imobilului!!!!!!!!!!!
Ultima modificare: Joi, 31 August 2017
hhs, utilizator
Chiriasului nu-i trebuie acordul ambilor coproprietari. In plus, ei se afla in partaj, eu nu as schimba modul de a achita. Plata 50-50% nu garanteaza ca acea suma e corect impartita, caci la final de partaj poate ca imobilul se va imparti 30-70% si atunci iar dosar si iar dezbateri ca de ce a luat unul mai mult decat i se cuvenea si tot asa...
Se face partaj pe suma si gata.
Contractul de inchiriere se incheie obligatoriu cu cei doi coproprietari, numai asa se poate inregistra la finante( se solicita extras CF-unde trebuie sa apara cei doi coproprietari)! Daca exista contract de inchiriere inregistrat la finante atunci plata 50/50% va fi cea corecta, asta daca in declaratiile de impozit coproprietarii nu stabilesc incasarea veniturilor altfel( de exemplu30/70%) Iar chiriasul poate fi obligat sa achite chiria 50/50% in conturile solicitate de fiecare coproprietar, deoarece fiecare coproprietar primeste decizie de impunere separata!Eu vorbesc in conditiile in care exista contract inregistrat la finante. Daca exista un alfel de contract sau intelegere, atunci vorbim degeaba!
Ultima modificare: Joi, 7 Septembrie 2017
hhs, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare Stefan Ioana Stefan Ioana Buna ziua Am o intrebare punctuala asupre impozitarii: Sotul meu ,pensionar detine impreuna cu mine un apartament pe care vrem sa il inchiriem! Contractul ... (vezi toată discuția)
Inchiriere imobil bun comun dupa pronuntarea divortului de catre unul din proprietari maryan_eu maryan_eu Buna ziua As dori o lamurire a situatiei urmatoare: In urma divortului ,fara efectuarea partajului ..proces pe rol, fostul sot doreste sa de-a in chirie o ... (vezi toată discuția)
Procedura pentru directionarea veniturilor din chirii catre un singur coproprietar ioanamadalinasandu ioanamadalinasandu Buna ziua, Suntem 2 coproprietari si inchiriem un apartament. Am mentionat in contractul de inchiriere ca veniturile din chirii sunt incasate doar de unul ... (vezi toată discuția)