Nu-i adevarat doamna! Problema este cum dovediti in fata instantei ca ati avut surse de venit precum banii trimisi de mama dvs. din strainatate si alte surse pe care le mentionati.Trebuie sa aveti , inscrisuri, chitante ( de asta e bine ca cineva sa pastreze chitante, contracte, facturi , alte inscrisuri doveditoare).Aveti nevoie de un avocat bun specializat in divorturi si partaje.Munca dvs. in gospodarie se va echivala de instanta fiindca e clar ca asta a contribuit la veniturile comune ale familiei.De exemplu daca banii au fost trimisi prin Western UNION sau alte firme de transfer de bani , aceasta se poate dovedi cu acte emise de banca." Astfel, potrivit art. 30 si urmat. din Codul familiei, bunurile dobândite de oricare dintre soti în timpul casatoriei sunt bunuri comune de la data dobândirii lor, iar la desfacerea casatoriei se împart potrivit învoielii sau, în caz contrar prin hotarâre judecatoreasca, în raport de partea de contributie a fiecaruia.
O parte din acestea, anume cele prevazute în art.31 din acelasi cod, desi dobândite în timpul casatoriei, sunt, prin exceptie bunuri proprii acest caracter urmând a fi însa dovedit. De regula în aceste situatii opereaza prezumtia ca ambii soti au contribuit deopotriva în mod egal la dobândirea bunurilor. Însa, aceasta prezumtie poate fi rasturnata cu ajutorul unor probe convingatoare din care sa rezulte ca aportul unuia din soti a fost mai mare decât al celuilalt.
În cauza de fata sotii s-au casatorit la data de 28.08.2003 si au divortat în anul 2006, prin sentinta civila nr.1021 din 27.09.2006 a Judecatoriei Iasi. Din reexaminarea materialului probator administart în fata primei instante tribunalul retine ca pârâtul-reclamant are o contributie majora, dar nu totala la dobândirea bunurilor comune. Astfel, tribunalul retine urmatoarele: la data de 26.04.2004 sotii au încheiat contractul de vânzare-cumparare pentru apartamentul bun comun, achizitionat cu pretul de 280.000.000 lei. ".V-am dat un pasaj dintr-o speta sa va faceti o idee." Cota fiecarui sot se determina în functie de aportul pe care l-a avut fiecare în tot timpul casatoriei la dobândirea bunurilor comune, în contributia sotiei cuprinzându-se si munca în gospodarie." Depinde foarte mult de probele aduse, martori si inscrisuri pentru a aprecia instanta procentul dvs. de contributie la bunurile comune dobindite , a muncii in gospodarie , menaj etc.In mod normal procentul poate ajunge pina la 50% sau poate fi mai mic in functie de cum probati contributia prin munca in gospodarie."
[ link extern ] / "