avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce trebuie sa fac la divort/partaj ca sa-mi iau copiii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce trebuie sa fac la divort/partaj ca sa-mi iau copiii si banii investiti

Stam impreuna de 15 ani, căsătorită legal de 11 ani, lacuim in casa cu socrii, avem doi copii, fetita de 13 ani si băiețel de 11 ani, am mai fost certata cu soltul meu acu 7 ani si am stat 3 luni despărțiți, acuma el imu cere divortu si imi cere sa-i las copii si sa plec, motivul lui este ca nu ma mai iubeste, si nu ma mai vrea, (are pe cineva). Eu lucrez de 10 ani manichiurista, acasa, am lucrat la negru pana anul acesta in februarie, cand mi-am facut firma ca sa pot scoate bani din banca sa terminam la casa ceea ce am inceput..spre norocu meu nu am scos bani,. El imi cere sa plec si sa divortam de comun acord, dar ca nu-mi da nimic din ce am facut impreuna la casa, el fiind muzicant...casa e pe socrii, dar de cand ne-am casatorit am investit foarte mult in ea, am ridicat etaje si am marit locuinta.eu acuma daca ar fii sa plec ar trebui sa stau pe chirie, nu am licuinta, si as dorii sa stiu ce trebuie sa fac ca sa-mi castig copii si sa-mi primesc banii innapoi care mii trimitea maică-mea din strainatateca sa platesc rata la banca, ca-si facuse el autorizatie de muzicant ai am scos 10000€ si banii si munca mea care am depus-o...asta constand in zugraveli, pus parchet pe jos, pus tavane false...etc...care le-am facut eu singura cu mainile mele...pe motiv ca sa nu mai platim maistor.plus banii care i-am investit eu, munciti de la unghii... Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 9 August 2017
Tanatcup@gmail.com, utilizator
De dovedit nu prea am cum, pt ca tot ceea ce am cumparat ( materiale constructii ..etc...) au fost pe bon fisca normal unde acoli nu apare numele cumparatorului, nu mi-a facut nimeni factură pe ele, pt ca nu am avut firma...deci in concluzie pierd tot,
Ziceti ca v-a trimis mama dvs bani din strainatate. Mai aveti chitantele? Le puteti face rost de la banca sau de la Western Union? Ca alea sunt dovezi indubitabile ca ati contribuit cu ceva in casa aia...

Iar ....pretentii de la socrii, pe ce ati facut acolo....din punctul meu de vedere, aproape imposibil. Ati creat conditii pentru dvs si pentru copiii dvs.....
Chitantele le mai am....pe toate, m-a gandeam si eu la ele, va multumesc pt raspuns
Nu-i adevarat doamna! Problema este cum dovediti in fata instantei ca ati avut surse de venit precum banii trimisi de mama dvs. din strainatate si alte surse pe care le mentionati.Trebuie sa aveti , inscrisuri, chitante ( de asta e bine ca cineva sa pastreze chitante, contracte, facturi , alte inscrisuri doveditoare).Aveti nevoie de un avocat bun specializat in divorturi si partaje.Munca dvs. in gospodarie se va echivala de instanta fiindca e clar ca asta a contribuit la veniturile comune ale familiei.De exemplu daca banii au fost trimisi prin Western UNION sau alte firme de transfer de bani , aceasta se poate dovedi cu acte emise de banca." Astfel, potrivit art. 30 si urmat. din Codul familiei, bunurile dobândite de oricare dintre soti în timpul casatoriei sunt bunuri comune de la data dobândirii lor, iar la desfacerea casatoriei se împart potrivit învoielii sau, în caz contrar prin hotarâre judecatoreasca, în raport de partea de contributie a fiecaruia.

O parte din acestea, anume cele prevazute în art.31 din acelasi cod, desi dobândite în timpul casatoriei, sunt, prin exceptie bunuri proprii acest caracter urmând a fi însa dovedit. De regula în aceste situatii opereaza prezumtia ca ambii soti au contribuit deopotriva în mod egal la dobândirea bunurilor. Însa, aceasta prezumtie poate fi rasturnata cu ajutorul unor probe convingatoare din care sa rezulte ca aportul unuia din soti a fost mai mare decât al celuilalt.

În cauza de fata sotii s-au casatorit la data de 28.08.2003 si au divortat în anul 2006, prin sentinta civila nr.1021 din 27.09.2006 a Judecatoriei Iasi. Din reexaminarea materialului probator administart în fata primei instante tribunalul retine ca pârâtul-reclamant are o contributie majora, dar nu totala la dobândirea bunurilor comune. Astfel, tribunalul retine urmatoarele: la data de 26.04.2004 sotii au încheiat contractul de vânzare-cumparare pentru apartamentul bun comun, achizitionat cu pretul de 280.000.000 lei. ".V-am dat un pasaj dintr-o speta sa va faceti o idee." Cota fiecarui sot se determina în functie de aportul pe care l-a avut fiecare în tot timpul casatoriei la dobândirea bunurilor comune, în contributia sotiei cuprinzându-se si munca în gospodarie." Depinde foarte mult de probele aduse, martori si inscrisuri pentru a aprecia instanta procentul dvs. de contributie la bunurile comune dobindite , a muncii in gospodarie , menaj etc.In mod normal procentul poate ajunge pina la 50% sau poate fi mai mic in functie de cum probati contributia prin munca in gospodarie." [ link extern ] / "

Ultima modificare: Vineri, 11 August 2017
florin1960, utilizator
Codul familiei a apus demult...

Doamna, concentrati-va intai pe divort, pe negocierea despre copii, vizite, relatii post-divort.
Ulterior, aveti 3 ani de la mutare in care puteti solicita imbunatatirile pe care dovediti ca le-ati facut in casa.
Munca in gospodarie inseamna dat cu matura si gatit, nu pus tavane false, si asta se discuta la partajul cu sotul.
Dv. nu aveti ce imparti cu sotul, casa fiind a socrilor. Dv. trebuie sa va indreptati impotriva lor in instanta.
Asadar, vorbiti cu un avocat, incepeti disputiile, poate ajungeti la un compromis.

Alte discuții în legătură

Lamuriri in procesul de partaj mariabibire mariabibire Buna ziua d.le Avocat. Eu am introdus actiunea de partaj pe data de 12 iulie 2013 si am prima infatisare in procesul de partaj pe data de 10 aprilie 2014.Am ... (vezi toată discuția)
Divort luci6775 luci6775 sunt casatorit de 8 ani sotia mea are un copil din prima casatorie si sm facut cu ea inca un copil , ea nu a lucrat niciodata, eu am avut un apartament si ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters86398 ContSters86398 bun ziua as dori daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns impreuna cu sotul meu am construit o casa pe terenul socrului-pe numele acestuita Daca ar fi sa ... (vezi toată discuția)