Lângă casa mea este o asociatie de proprietari constituita din 4 duplexuri, deci 8 familii. Terenul pe care este construită casa mea este cumparat de la același proprietar care le-a vândut și celor din asociatie. Ce am in comun cu asociația este acel drum de acces din care fiecare proprietar are o anumita cota parte. Utilitățile le am de la fiecare furnizor in parte și nu au legătura cu asociatia(Enel, Distrigaz,etc). De câteva luni, de când m-am mutat, asociația insista ,chiar dacă eu nu vreau, sa contribui la cheltuielile lor și sa fiu membru. Eu nu am stipulata in contract nicio obligavitate de a intra in asociatie, dar ei considera ca dacă avem cota indiviza din drumul de acces, noi trebuie sa intram in asociatie și sa contribuim la cheltuielile lor. Vor sa ne intenteze proces pentru ca ne emit facturi in fiecare luna și considera ca trebuie sa le plătesc. Ce Ma sfătuiți sa fac ? Multumesc. Vlad
o asociatie de proprietari nu se poate face decat cu jumatate + 1 din nr. proprietarilor apartamentelor , din cadrul unei cladiri.
faptul ca ei au asociatie nu va afecteaza pe dvs. cu nimic, singura problema este ca dvs. sunteti coproprietar cu ceilalti proprietari de apartamente si ei s-au asociat si sunt reprezentati de un presedinte si un comitet executiv.
in instanta nu va veti judeca cu fiecare proprietar ci cu asociatia de proprietari.
chiar daca ati putea sa constituiti o asociatie, tot o conventie scrisa trebuie sa faceti, drumul este proprietate comuna si trebuie intretinut si reparat, etc., majoritatea proprietarilor poate decide ce sa se faca pe acel drum, nu poate hotara o minoritate ce sa se intample cu proprietatea comuna.
daca ei va vor chema in instanta pentru a participa la cheltuielile comune necesare intretinerii acelui drum, nu veti avea nicio sansa si veti platii si cheltuielile de judecata.
despre ce suma este vorba? este asa mare?
Nu este vorba de apartamente, ci de case individuale. Eu am cumpărat un teren, care mi-a fost vândut cu o cota parte dintr-un drum de acces. Plătesc utilitățile separat. Practic, nu am nimic comun cu asociatia, doar un drum comun. Partea de drum din fata casei mele nu este amenajată și nu am nici stâlp de iluminat. Ei zic ca e treaba mea sa Ma ocup sa-mi fac drumul și sa-mi pun stâlp de iluminat, treaba lor e doar sa administreze(sic) . In schimb, trebuie sa contribui la chelt. Lor: portar, firma de administrare, etc.
sunteti coproprietar al drumului cu ceilalti proprietari care s-au constituit intr-o asociatie, acel drum trebuie intretinut, curatat, dezapezit, reparat, iluminat, etc.
in indiviziune inseamna ca fiecare cm patrat este impartit conform cotei indivize , indiferent unde se afla pe acel drum.
dvs. nu spuneti nimic despre ce sume de bani este vorba.
puteti discuta cu ei si sa cadeti de acord sa nu platiti paza si administrarea, in schimb veti platii tot ce inseamna cheltuielile cu curatenia, dezapezirea, repararea, iluminatul, etc.
Ei cer in jur de 700 lei pe luna. Sunt putine case, iar cheltuielile pe care si le genereaza sunt date de un pazmic cu norma intreaga, firma de administrare, etc.
Cum spuneam, in fata casei mele drumul nu este facut si nici stalp de iluminat nu exista si nici nu vor sa rezolve ei acestea lucruri. In ceea ce priveste cheltuielile de dezapezire, curateneie, acestea nu au existat niciodata pe factura. Exista un paznic si el se ocupa de aceste aspecte. Asciatia nici nu vrea sa stea de vorba. Eu le-am solicitat info despre cheltuieli si mi-au spus ca trebuie sa platesc ce spun ei, altfel ma dau in judecata. Lucru care s-a si intamplat zilele trecute. Mi-au trimis facturi cateva luni la rand.
trebuie sa faceti o cerere scrisa, cu numar de inregistrare, catre presedintele asociatiei prin care ii rugati sa va detaileze pe fiecare luna aceste costuri si calculele care au stat la baza, este normal sa vi le prezinte, pentru a putea platii ceva , trebuie sa stiti pentru ce.
dupa aceea, in functie de ce constatati puteti sa contestati anumite aspecte.
proprietatea dvs, respectiv a lor, sunt imprejmuite?
cum se distribuie factura de administrare? pe nr. de persoane? pe suprafata?
cum se distribuie factura de paza? pe nr. de persoane? pe suprafata?
cum se distribuie consumul necesar iluminarii acestui drum? pe nr. de persoane? pe suprafata?
sunt niste aspecte foarte importante, pentru a vedea daca acel calcul este corect!
trebuie sa va pregatiti cu ceva acte pentru a demonstra in instanta ca sunteti de buna credinta.