DECI.... Unic asociat angajat in firma cu contract partial de munca de 2 ore. Program de la 8-10 . Firma care nu desfasoara activitate cu publicul cii se adreseaza numai persoanelor juridice in domeniul publicitatii. Ce se intimpla in cazul in care sunt la birou dupa ora 10? De la 8 la 10 este angajatul care termina sau nu ce are de facut dupa care vine unicul asociat care termina sau nu ce a inceput angajatul sau face cu totul alte treburi. Astia cum le zice INSPECTORI ITM in cazul in care vin sa verifice daca unicul asociat lucreaza fara forme legale si/ sau nu respecta programul angajatului, daca ii plateste orele suplimentare, etc ii poate amenda pe vre-unul din ei - asociat unic care este acelasi cu angajatul? Sau invers.
Am o mare dilema pe care trebuie sa o clarific rapid deorece noile reglementari imi cresc tensiunea . Si nu numai.
Multumesc
Buna seara. Pot sa te contrazic prin experienta trecuta cu ITM-ul acum citiva ani in urma. Pe scurt cind au dat legea ca unicul angajat se poate angaja in societate m-am angajat. Pe vremea aceea se platea un comision la ITM pentru ca tineau eu evidenta in cartile de munca care era appx. daca imi aduc aminte 5 lei. Dar.... Sa platesc cei 5 lei banca prin operatiunea bancara imi mai luau 7 lei. Atunci m-am gandit sa platesc pe un an in avans acel comision. GRESIT. TOTAL GRESIT. Deoarece in 2 zile dupa plata am fost sunat - exact cum a-ti spus - de catre inspectorii ITM ca vin in control. Am aflat in timpul controlului ca motivul lui a fost SUSPICIUNEA PLATII IN AVANS PE INTREGUL AN AL COMISIONULUI. Deci eram suspect. Eeee acum cu noua lege part time e posibil sa fiu INCULPAT .
Conditiile incheierii unui c.i.m. cu timp partial nu au fost schimbate prin noile modificari .
Modificarea care va poate afecta se refera la sanctionarea cu amenda pentru "munca nedeclarata" in situatia primiii la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.
Prin urmare, asa cum am mai spus : de la 8.00-10.00, aveti calitatea de salariat si apoi dupa aceasta ora pe cea de asociat unic/administrator , potrivit actelor constitutive ale societatii.