avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita - drept sau obligatie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita - drept sau obligatie?

Buna tuturor,
Am castigat, dupa ce a facut fostul apel, procesul pentru stabilirea autoritatii parintesti. In sentinta se specifica clar urmatorul program lunar: ”in primul si al treilea sfarsit de saptamana din luna de vineri de la ora 17 pana duminica pana la ora 19.”
Intrebarea mea, este:
- el are dreptul sa vina oricand in acest interval de timp?
- daca la vineri la ora 17 tatal copilului meu nu se prezinta sa ia copilul eu sunt obligata sa il astept pana cand are el chef sa vina (inclusiv sambata)?
- cum pot dovedi ca nu a venit cand trebuia?
- ce pasi sa fac eu pentru ca situatia de a fi la cheremul lui la fiecare doua sfarsituri de saptamana ma incurca foarte mult si imi displace?
Chiar credeam ca odata batut in cuie un astfel de program, acesta va fii respectat cu sfintenie!
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Buna seara,
Va inteleg nemultumirea dar va sfatuiesc, de dragul copilului, sa incercati sa stabiliti de comun acord o ora de venire.
S-au inventat telefoanele si, probabil, copilul stie sa vorbeasca daca pentru dumneavoastra asta ar fi prea neplacut.
Cred că problema aceasta ar trebui să o clarificați tot dvs., părinții. Normal ar fi ca tatăl să respecte orele stabilite, pentru a nu vă încurca dvs. programul. Dacă nu reușiți să clarificați problema, iar tatăl menține această atitudine, cu prima ocazie aveți grijă să aveți niște martori care să confirme faptul că tatăl nu a venit la ora stabilită, pentru a nu vă trezi cu vreo plângere de nerespectare a hotărârii judecătorești. Stabiliți clar că, dacă știe că întârzie, ori nu poate veni, că a intervenit ceva, să vă anunțe din timp, prin orice mijloc de comunicare. Programul de vizită , de relații personale cu minorul , este un drept și nicidecum o obligație. Tocmai de aceea vă sugerez să clarificați și tatăl să vă infirmeze din timp ori de câte ori nu poate veni, ori de câte ori va întârzia sau pur și simplu ori de câte ori nu va dori să petreacă timp cu copilul lui.
Multumesc de raspuns domnule avocat dar aceste sicane la care ma supune fostul sunt in forma continuata, cum spuneti dvs. in domeniul juridic.
Avem telefoane si vorbesc cu fostul dar in toate situatiile el trebuie sa castige.
Acum cateva clipe, mai exact la ora 19:01, mi-a trimis sms cum ca fiul meu vrea sa se uite la Star Wars si ca vor mai intarzia.
Consider ca e lipsa crasa de respect sa trimiti sms la un minut dupa termenul specificat in sentinta. Nu asa se face o comunicare de dragul copilului!
Iar eu acuma... stau...si astept.... nestiind cand mi-l aduce.
Si chiar vroiam sa fac si eu altceva in seara asta.
Il puteti suna ca sa il intrebati si sa stabiliti.

E o problema care nu prea merge rezolvata in acest moment.
Bataia de joc poate fi la ea acasa.

Se poate deschide un proces dar este extrem de dificil un astfel de proces.

Desi e si drept si obligatie mie imi pare ca instantele nu prea inteleg constinutul juridic al existentei unui astfel de raport juridic.

O alta problema o constituie in caz de proces si interesul superior al minorului si pe aceasta ratiune mama poate fi sacrificata...

Temeiul juridic trebuie argumentat extraordinar ca sa puteti obtine ceva.

Mai exista si problema ca procesele de dreptul familiei nu sunt considerate a fi procese de drept pur...cel putin dupa parereamea...
Ultima modificare: Luni, 4 Septembrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu stiu alte mamici cum sunt si cum se comporta cu fostii, tatii copiilor lor, dar eu nu imi permit sa imi bat joc de nimeni.
E in fiinta mea chestia asta.
Si daca, prin absurd, nu as fii prezenta la ora specificata in sentinta as anunta pe toate caile posibile. Fostul stie asta. Si cu toate astea el este cel care nu respecta programul pentru ca intotdeauna face doar ce vrea si cand vrea.
Singurul carlig de care se agata este acest ”interes superior al copiilor” chiar daca, asa cum scrie dl. avocat Lascoschi, asta inseamna sacrificarea mamei.

Sunt dezamagita de societate si de legiuitor ca, pe deoparte ne ajuta pe noi femeile sa casigam sentintele, dar, pe de alta parte, ne sacrifica viata invocand interesul superior al copiilor si neobligand tatii sa respecte riguros nimic. In afara, poate, de partea financiara.

Ajungi sa iti doresti sa nu mai faci copii pentru ca nu merita per total!
Va multumesc tuturor pentru efortul depus si lamuririle oferite!

Alte discuții în legătură

Program vizitare copil midaria1 midaria1 Buna ziua, Fostul sot si-a dobandit in urma unui proces de stabilire program vizitare minor, un anumit program de vizita. Din pacate nu respecta acele ore, ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca fostul intarzie? cristinica11 cristinica11 Buna ziua, am o hotarare definitiva prin care fostul are dreptul sa ia copilul de 3 ani la domiciliul sau de vineri ora 10 -duminica ora 19. Ce se intampla ... (vezi toată discuția)
Ce pot face???drept de vizita minor-conditii ContSters193379 ContSters193379 din nou,am o intrebare in forum,va rog privitor la programul de vizila la copil,in hotarare este prevazut ca,fostul,are dreptul sa ia copilul la domiciliul ... (vezi toată discuția)