Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:
ilydorin a scris:
Eu depun doar la Parchet acordurile de mediere, daca infractiunea e in faza up. NU mi s-a cerut niciodata acord autentificat.
Puteti cu siguranta sa il depuneti direct, fara autentificare, dar partile trebuie sa se prezinta ulterior, sa confirme.
Cred ca, clientul nu vrea sa se prezinte in fata organului, din acest considerent se cere autentificat.
Am mai facut o mediere si acordul luat de mediator persoanei aflate in stare de detentie este suficient si nu se mai audiaza persoana suspecta.
Nu se mai audiaza nici cei care s-au sustras de la urmarirea penala care oricum nu veneau din varii motive...
Anchetatoarea care a solicitat audierea in fata organului de politie a avut in vedere un text de lege modificat.Eu am contestat vehement asa ceva.Acum pare sa recunoasca medierea si fara audiere...in fata oraganului de urmarire penala...dar e greu de facut medierea dupa ce s-au dat banii partii vatamate...
Initial legea prevedea obligativitatea autentificarii dar notarii refuzau autentificarea.
Si asa s-a modificat legea.
Practic notarii faceau ei direct impacarea dar nu autentificau acordurile de mediere decat daca erau partile prezente.
Era un nonsens medierea in acele conditii.
Sau...rolul mediatorului se limita numai la a convinge partile sa mearga la notar sa semneze impacarea...
Modificarea legislativa era imperios necesara.
In consecinta, astazi este nelegal sa se ceara un acord de mediere autentificat de catre organul de urmarire penala.