avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu vecinii de curte: cum le pot desființa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu vecinii de curte: cum le pot desființa legal canalizările făcute pe terenul meu?

Buna ziua,

as dori sa stiu ce solutii legale exista pentru urmatoarele situatii:

1. vecinul din laterala casei mele isi deverseaza apa menajera intr-o hazna de cca 2x2 si adanca de 2m aflata la mine in curte la limita gardului; am descoperit o de curand caci avea placa turnata deasupra si nu am stiut ce este acolo; cand am spart placa am vazut ca teava lui de canalizare a fost introdusa prin bordura de beton a gardului meu). l am rugat de cateva ori sa o goleasca ca sa o pot astupa insa refuza sa faca acest lucru. Mie mi se pare abuz in toata regula ce face si nu consider ca ar trebui sa cer aprobarea nimanui sa infund teava prin care isi deverseaza rahatul in curtea mea insa voiam sa cer o parere avizata.

2. in teava de canalizare din curtea mea, teava ce duce in strada in canalizarea publica, sunt intepati alti 4 vecini iar caminele de vizitare (pline si ele!) sunt tot la mine in curte. sap de o luna de zile in continuu caci initial stiam doar de un vecin ca se foloseste de canalizarea mea insa am descoperit alte 3 astfel de "camine". sunt de fapt niste improvizatii - au spart conducta principala (este din aceea groasa din beton) si au bagat tevile care vin de la ei in zona respectiva ceva mai sus. gurile caminelor nu erau la nivelul solului ci erau sub pamant. toata canalizarea mea este infundata si nici unul nu vrea sa vina sa desfunde. le am oferit posibilitatea de a folosi in continuare canalizarea mea cu conditia sa si faca camin ecologic (chiar daca ramane tot pe proprietatea mea) dar n o scot la capat cu ei. Am sau nu dreptul sa le astup tevile care vin la mine in curte?

Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 25 Septembrie 2017
Admin, administrator
@mokutza, un lucru este clar acolo, toata lumea din jurul dvs, vecinii sunt obisnuiti cu situatia respectiva si li se pare normal. Desigur este o situatie atipica, si mie personal nu mi se pare deloc normal ce se intampla, insa asta prea putin conteaza. Din aceasta cauza nu vad ca lucrurile sa se rezolve amiabil si nici cu ajutorul altor institutii ale statului, ci doar in instanta de judecata, pentru ca autoritatile vor da din umeri si vor spune ca este proprietate privata si ca "nu se baga". Poate ca este vorba despre un drept de servitute pentru utilitati constituit conventional in urma cu multi ani, poate ca respectivii invoca uzucapiunea, se poate, iar noi nu avem de unde sa stim exact care este situatia daca nici macar dvs care sunteti proprietar acolo nu ati stiut ce aveti in curte. De asta am spus in mesajul anterior ca "In primul rand trebuie lamurit acest aspect al izvorului situatiei de fapt.". Aaa ...ca s-a infundat, probabil ca fiecare trebuie sa-si desfunde scurgere, iar daca ei nu o fac, la fel pot fi obligati in instanta sau puteti sa o desfundati dvs si apoi sa le cereti costurile si niste bani in plus pentru alte prejudicii. In plus, cred ca vanzatorul dvs a stiut de situatia asta, iar daca nu v-a spus, iarasi, este o problema.
~ Conținut șters la cerere ~
@anatiti
In cazul producerii unei poluari, Agentia teritoriala de mediu va face o ancheta si va stabili cu siguranta cauza - astuparea caminelor si a canalizarii existente, care a condus la deversarea poluantilor in mediul inconjurator. Vor urma sanctiuni contraventionale severe pentru poluator si obligarea celui care a dus la poluare sa readuca canalizarea la stadiul initial.
Proprietarii de case si terenuri, chiar si la sate, au si obligatii legale (in speta protejarea mediului inconjurator) nu doar drepturi.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
anatiti a scris:
Deci totul este pe proprietatea dv. ... astupati niste gauri de pe proprietatea dv.
Daca e proprietatea mea este a mea nu a vecinului.......

@anatiti, nu vreau sa va contrazic si nici nu vreau sa va schimb punctul de vedere, dar legea nu permite sa facem orice vrem sau orice ni se pare noua normal pe proprietatea noastra tocmai pentru ca exista niste limitari ale dreptului de proprietate, iar ca sa intelegeti despre ce este vorba imaginati-va ca este aceeasi situatie ca la bloc, unde instalatiile (tevi, caldura, scurgere, etc) trec de la unul la altul prin imobile diferite. O sa spuneti ca nu este acelasi lucru, ca unele sunt pe verticala altele pe orizontala, eiii ba da, este aceeasi situatie, in esenta toate sunt servituti pentru utilitati.

Pentru aprofundare, a se vedea Art. 44 din Constitutie - Dreptul de proprietate privată
(1) Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege. Aici isi au izvorul limitele despre care vorbeam.
Mai departe, obligatiile vecinilor subzista tot in baza aceluiasi Art. 44 din Constitutie - Dreptul de proprietate privată, in alin.(7), respectiv
(7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinătăti, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.
V-am citat din Constitutie pentru ca este usor de inteles, insa, desigur in cazuri concrete se aplica normele speciale, dar asta este deja alta discutie.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand tebuie sa vedeti cartea funciara in extenso in care a fost inscris pentru prima data imobilul pe care l-ati cumparat, Acea carte funciarea poate fi o carte funciara colectiva in care sunt si proprietatile vecinilor cu pricina. In foaia A trebuie sa fie trecute si partile comune indivize.
Daca la partile comune indivize este trecuta canalizarea, atunci puteti cere prin instanta eliminarea acelei parti comune indivize intrucat imobilul initial s-a dezmembrat si sau obtinut entitati imobiliare distincte care trebuie sa isi creeze si utilitati individuale.
Daca doriti mai multe amanunte contactatima in privat pe adresa din profil .Succes.

Alte discuții în legătură

Branșament canalizare nefunctional. bună seara. bransamentul ... richard1977 richard1977 Branșament canalizare nefunctional. Bună seara. Bransamentul de la scurgerea de la canalizare (locuiesc la casă) este nefunctional. Am observat de cateva ... (vezi toată discuția)
Canalizare pt 2 imobile gabryela30 gabryela30 Bună ziua exista 2 imobile, au fost cu curte comuna, 2 frați, s-au certat și separat cu gard, apa și canalizare cu contract la apa nova, problema este ca ... (vezi toată discuția)
Reparare conducta de scurgere la iesirea din bloc mary_c mary_c Buna seara. Am început anul cu o ședință a locatarilor in care s-a dezbătut problema conductei de scurgere care e deteriorata si trebuie sa remediem ... (vezi toată discuția)