avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu vecinii de curte: cum le pot desființa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu vecinii de curte: cum le pot desființa legal canalizările făcute pe terenul meu?

Buna ziua,

as dori sa stiu ce solutii legale exista pentru urmatoarele situatii:

1. vecinul din laterala casei mele isi deverseaza apa menajera intr-o hazna de cca 2x2 si adanca de 2m aflata la mine in curte la limita gardului; am descoperit o de curand caci avea placa turnata deasupra si nu am stiut ce este acolo; cand am spart placa am vazut ca teava lui de canalizare a fost introdusa prin bordura de beton a gardului meu). l am rugat de cateva ori sa o goleasca ca sa o pot astupa insa refuza sa faca acest lucru. Mie mi se pare abuz in toata regula ce face si nu consider ca ar trebui sa cer aprobarea nimanui sa infund teava prin care isi deverseaza rahatul in curtea mea insa voiam sa cer o parere avizata.

2. in teava de canalizare din curtea mea, teava ce duce in strada in canalizarea publica, sunt intepati alti 4 vecini iar caminele de vizitare (pline si ele!) sunt tot la mine in curte. sap de o luna de zile in continuu caci initial stiam doar de un vecin ca se foloseste de canalizarea mea insa am descoperit alte 3 astfel de "camine". sunt de fapt niste improvizatii - au spart conducta principala (este din aceea groasa din beton) si au bagat tevile care vin de la ei in zona respectiva ceva mai sus. gurile caminelor nu erau la nivelul solului ci erau sub pamant. toata canalizarea mea este infundata si nici unul nu vrea sa vina sa desfunde. le am oferit posibilitatea de a folosi in continuare canalizarea mea cu conditia sa si faca camin ecologic (chiar daca ramane tot pe proprietatea mea) dar n o scot la capat cu ei. Am sau nu dreptul sa le astup tevile care vin la mine in curte?

Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 25 Septembrie 2017
Admin, administrator
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. In primul rand trebuia sa intrebati ce este acolo. Apoi trebuie verificate actele sa vedem daca este mentionata undeva haznaua. Apoi trebuie verificat de cand sunt lucrurile asa cum sunt.
In functie de astea stabiliti caile de urmat.
2. Trebuie vazut ce tip de canalizare este? Catre reteaua publica sau aveti altceva, caci nu inteleg sintagma „camin ecologic”... In functie de asta sunt niste prevederi despre ipoteci legale si altele asemenea, dispozitiile legii difera in functie de tipul de canalizare.

Daca infundati sau deteriorati in vreun fel canalizarea inainte sa stiti cum stau, legal, lucrurile, puteti raspunde civil pentru pagubele produse. Infundarea canalizarii duce la deversarea in casele vecinilor a apei menajere si va dati seama cate pagube puteti face si, in caz ca lucrurile sunt legal acolo, puteti sa fiti si obligat sa platiti.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mokutza,
eu propun sa ii notifici pe vecinii in culpa prin scrisori recomandate, cu confirmare de primire si continut declarat, punandu-le in vedere situatia de fapt existenta si atasand fotografii relevante.
In partea finala a Notificarii sa formulezi o SOMATIE prin care sa le ceri sa isi retraga tevile conectate la canalul tau, aflat pe proprietatea ta, acordandu-le un termen de X zile in acest sens. De asemenea, sa ii atentionezi ca, in caz contrar, vei declansa o actiune judecatoreasca prin care ii vei obliga sa faca acest lucru si sa iti plateasca daunele cauzate de deversarea continutului tevilor lor pe proprietatea ta.
Pastrezi aceste dovezi de notificare pentru a le folosi ulterior, in cazul unui proces.
Este posibil ca aceasta procedura prealabila sa te ajute sa solutionezi pe cale amiabila conflictul, nefiind nevoie sa apelezi la instantele de judecata.
Mai exista alternativa sa trimiti notificarile prin intermediul unui Executor Judecatoresc, stampila acestuia putand sa ii convinga pe cei in cauza sa depuna un efort si sa isi rezolve problema.
Trebuie sa faci ceva, altfel vecinii se vor complacea in situatia data la nesfarsit.
~ Conținut șters la cerere ~
......este mai mult decat posibil ca imobilul sa aibe o canalizare unica pentru mai multi vecini, care anterior cumpararii de catre dvs, era al unui singur proprietar. Daca vecinii dvs nu au posibilitatea de a beneficia in mod individual de canal de scurgere la canalul colector al strazii, dispozitiile codului civil privind dreptul de trecere pentru utilitati art.621 c.civ, sunt aplicabile. In cazul in care vecinii dvs, se pot racorda in mod direct la canalul colector al strazii, atunci trebuie sa le trimiteti o Notificare, de debransare de la canalul colector situat pe proprietatea dvs, iar daca nu se conformeaza, puteti sa ii chemati in instanta, pe obligatia de a face.
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
ovi1968, utilizator

Alte discuții în legătură

Branșament canalizare nefunctional. bună seara. bransamentul ... richard1977 richard1977 Branșament canalizare nefunctional. Bună seara. Bransamentul de la scurgerea de la canalizare (locuiesc la casă) este nefunctional. Am observat de cateva ... (vezi toată discuția)
Reparare conducta de scurgere la iesirea din bloc mary_c mary_c Buna seara. Am început anul cu o ședință a locatarilor in care s-a dezbătut problema conductei de scurgere care e deteriorata si trebuie sa remediem ... (vezi toată discuția)
Pot taia o teava a vecinilor care trece pe proprietatea mea? alynutza1973@yahoo.com alynutza1973@yahoo.com Locuiesc intr-un cartier rezidential(un ansamblu de case lipite una de alta),avand o hazna comuna iar teava de scurgere trece de pe o proprietate pe alta.Acum ... (vezi toată discuția)