Dreptul de vizita la scoala a copilului in afara programului de legaturi personale cu minorul considerati ca exista sau ca nu exista ?
Considerati ca dreptul la vizita trebuie ingradit daca exista un program limitat stabilit prin hotarare judecatoreasca sau conventie notariala?
Stie cineva vreo hotarare judecatoreasca pronuntata in acest sens cu statul roman parat in cauza si cu invatatoarea ca actionand in temeiul atributiilor de serviciu?
Invatatoarea considera ca parintele nerezident nu are dreptul de a-si vedea copilul la scoala in pauza dintre ore, ingradind accesul parintelui si in aceste conditii doar prin proces se poate stabili cine are dreptate.
În legătură cu subiectul aflat în discuție, simt nevoia să facem unele clarificări, în sensul că eu consider că programul stabilit de instanță este în interesul copilului, în sensul ca acesta să mențină legături personale cu ambii părinți. Nu este deloc vina copilului că aceștia din diverse motive au ajuns să divorțeze.
Din această perspectivă părintele care are în grijă copilul trebuie nu numai să permită legături personale cu celălalt părinte ci să le și încurajeze, astfel încât despărțirea părinților să fie resimțită cât mai puțin de copil.
Totodată consider că ar fi eronată interpretarea conform căreia în timpul în care copilul se află la școală, acesta nu este în "grija" părintelui rezident astfel încât celălalt părinte poate efectua vizite întrucât nu îi ia din timp celuilalt părinte, cel rezident. Ar fi cumva o interpretare defectuoasă considerând copilul ca o posesie pe care, în momentul în care nu se află efectiv sub controlul unuia dintre părinți, celălalt ar putea interveni, intervenție ce este cenzurată de o terță persoană (educator, învățător, diriginte, etc).
Îmi mențin în totalitate punctul de vedere afirmat, în sensul că se produce o stânjenire a activității copilului, și din perspectiva faptului că o pauză între orele de școală are nu numai rolul de a permite copiilor o oarecare sedimentare a cunoștințelor predate, o refacere a capacității de a absorbi noi cunoștințe, dar și o perioadă de continuare a micilor jocuri inițiate anterior, ori inițierea unor noi jocuri, hârjoneli, etc. In aceste pauze de 10 minute prezența învățătoarei se estompează, supraveghează cumva din umbră comportamentul copiilor dându-le posibilitatea să-si manifesta personalitatea, urmând ca învățatoarea să cunoască elevii din poziția de observator.
Din ce știu, în școli nu există un spațiu în care părinții, fie rezidenți fie nerezidenți să viziteze copilul. Aș medita puțin și la semnificația termenul de vizită, ce implică accesul într-un mediu personal al copilului...
Așa cum din punctul meu de vedere ar fi inoportună prezența oricăruia dintre părinți în timpul unei ore obișnuite de curs, aceeași inoportunitate se extinde și asupra pauzelor dintre ore.
În concluzie, pauza dintre ore nu poate constitui un interval de timp asupra cărora părinții să-si poată disputa drepturile asupra copilului.
Stimate prieten, eşti şi tu înverşunat, poate ai dreptate, poate nu. Legile trebuie să fie clare, fără putinţă de interpretare şi fără să fie făcute special , la comandă, pentru ca ulterior să creeze multe conflicte.De exemplu, un articol de lege care stipulează că nimeni nu poate efectua program de relaţii personale cu copilul în intervalul orelor de studiu ar clarifica problema.La fel, dacă legea ar arăta că în pauzele dintre ore, părinţii pot să stea cu copiii lor, pentru a-şi crea o relaţie cu părintele cu care nu locuiesc.
Vezi şi d-ta, stimabile, cum politicienii ne învrăjbesc, ne urâm unii pe alţii, ne consumăm energia şi ei...sunt cumetrii în jaf.
Aşa şi cu relaţiile astea, nimic nu e clar: copilul are program de la ora 10, domnul nu anunţă că întârzie, la ora 12 duci copilul la circ, el se prezintă la 12:10 cu martor şi-mi face plângere penală pentru nerespectarea sentinţei.De ce nu este o prevedere clară: în absenţa unui anunţ prealabil, nerespectarea orei de începere a relaţiilor are consecinţa anulării dreptului pentru acel weekend.?Sau dimpotrvă:weekendul stabilit prin hotărâre dă dreptul celui cu dreptul să vină sau să nu vină, obligaţia familiei rezidente este să ţină copilul la dispoziţie - ca la permanenţa în instituţii.
gi-jane2
Moderator 5din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu cred ca veti avea castig de cauza cu o astfel de actiune, scoala nu e loc de vizitare a copilului, il vizitezi acasa, il vizitezi in parc.. Ai un program de relatii cu minorul sau daca nu il ai, faci tot posibilul sa il obtii, dar scoala/ gradinita, nu e loc de vizita.
Pt informare despre situatia scolara,, vii la sedintele cu parintii, poti cere informatii despre data.
Vrei sa il iei de la scoala in anumite zile si nu te intelegi cu celalalt parinte ? apelezi la instanta si obtii, dar scoala nu e loc de vizita, nu o sa obtineti in veci asta.
Copilul merge la scoala sa invete, pauzele sunt pt recreatie, socializeaza cu ceilalti copii, noi mergem la munca sa muncim, nu ne vizitam la scoala, la serviciu..