Dreptul de vizita la scoala a copilului in afara programului de legaturi personale cu minorul considerati ca exista sau ca nu exista ?
Considerati ca dreptul la vizita trebuie ingradit daca exista un program limitat stabilit prin hotarare judecatoreasca sau conventie notariala?
Stie cineva vreo hotarare judecatoreasca pronuntata in acest sens cu statul roman parat in cauza si cu invatatoarea ca actionand in temeiul atributiilor de serviciu?
Invatatoarea considera ca parintele nerezident nu are dreptul de a-si vedea copilul la scoala in pauza dintre ore, ingradind accesul parintelui si in aceste conditii doar prin proces se poate stabili cine are dreptate.
When
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Scoala sau gradinita nu e loc de vizita, corect insa nu cred ca scrie nicaieri ca nu ai voie sa iti vezi copilul acolo.
In plus, cred ca se scapa din vedere binele superior al copilului. e mai important sa stie ca tatal nu l-a abandonat decat sa alerge cu colegii in pauza. Zi c si eu.
Pe de alta parte, asa cum atunci cand sunt la servici desi imi iubesc sotia nu m-as bucura sa ma trezesc cu ea pe cap, pentru ca m-ar face sa imi reiau mai greu ideile si timpul pierdut ar fi mult mai mare decat prezenta ei fizica, tot asa si copilul se poate concentra mai greu intors la ora.
Insa, sunt situatii exceptionale atunci cand daca fosta nu te lasa sa il iei in brate la programul de vizita sa mergi, sa discuti cu iriginta despre evolutia copilului si eventual sa mai ajungi sa ii dai si celui mic o imbratisare.
tin sa va atrag atentia ca prea multe imbratisari nu strica insa lipsa lor...da.
romascanu
Moderator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Mă rezum la citarea (cam lungă) dintr-un act normativ. Sublinierile îmi aparțin.
MENCȘ - Ordin nr. 5079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar
TITLUL IX
Partenerii educaţionali
CAPITOLUL I
Drepturile părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali
Art. 168. - (1) Părinţii, tutorii sau susţinătorii legali ai antepreşcolarului/preşcolarului/elevului sunt parteneri educaţionali principali ai unităţilor de învăţământ.
(2) Părinţii, tutorii sau susţinătorii legali ai copilului/elevului au acces la toate informaţiile legate de sistemul de învăţământ care privesc educaţia copiilor lor.
(3) Părinţii, tutorii sau susţinătorii legali ai copilului/elevului au dreptul de a fi susţinuţi de sistemul de învăţământ, pentru a se educa şi a-şi îmbunătăţii aptitudinile ca parteneri în relaţia familie-şcoală.
Art. 169. - (1) Părintele, tutorele sau susţinătorul legal al copilului/elevului are dreptul să fie informat periodic referitor la situaţia şcolară şi la comportamentul propriului copil.
(2) Părintele, tutorele sau susţinătorul legal al copilului/elevului are dreptul să dobândească informaţii referitoare numai la situaţia propriului copil.
Art. 170. - (1) Părintele, tutorele sau susţinătorul legal al copilului/elevului are acces în incinta unităţii de învăţământ în concordanţă cu procedura de acces dacă:
a) a fost solicitat/a fost programat pentru o discuţie cu un cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unităţii de învăţământ;
b) desfăşoară activităţi în comun cu cadrele didactice;
c) depune o cerere/alt document la secretariatul unităţii de învăţământ;
d) participă la întâlnirile programate cu educatorul- puericultor/educatoarea/învăţătorul/institutorul/profesorul pentru învăţământ preşcolar/primar/profesorul diriginte;
e) participă la acţiuni organizate de asociaţia de părinţi.
(2) Consiliul de administraţie are obligaţia stabilirii procedurii de acces al părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali în unităţile de învăţământ.
gi-jane2
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
il bulversezi pe copil, fie ca vrea sa te vada , fie ca nu. Nu rezolvi nimic venint la scoala 10 min, nici relatie cu copilul nu construiesti asa.
Trebuie rezolvata problema cu vizita si altele, in afara scolii.
Sigur ca poti veni la scoala la copil , dar cu titlu de exceptie, urgenta, stat cu profesoara de vb sau intrebat cand au sedinta cu parintii. Dar nu venit la scoala ca obicei sa vizitam copilul, ca nu avem alta posibilitate, cautam sa avem.
In opinia mea este complet nepotrivit a vizita copilul in timpul derularii programului de scoala. Atunci, copilul se conecteaza la scoala, la colegi si nu la parinti. Deconectarea lui nu vad sa fie benefica. Psihologii recomanda a nu se contacta copilul in timpul programului, nici telefonic, decat in caz de nevoie.
In cazul aratat de tine, Claudiu, nu inteleg ce naiba e de vorbit 10 minute odata pe luna intre copil si parinte. Oricare dintre parinti, vezi, nu conteaza rezidenta ori nerezidenta, sexul sau starea de spirit.
In caz ca parintele vine la scoala odata la luna sa vb cu pedagogul, o poate face spre finalul orelor sau veni inca odata spre finalul orelor tocmai pentru a vedea copilul 10 minute. La final de ore, nu in timpul lor. Sau la inceput, pana la inceperea orelor.
In rest, vezi ROIul scolii, ROFUIP e generic, fiecare scoala are tipul de vizitare reglementat.
Asta nu inseamna ca statul intervine, ci ca le organizeaza. Pauza e necesara copilului, ii serveste sa fie pauza, sa se conecteze la colectiv prin joaca, sa se destinda creierul, nu sa se incarce cu lucruri din afara scolii, asta nu il ajuta. Nu e nicio interventie. Pauza face parte din procesul educativ.
Inchisul usilor, portilor cu cheie, in afara de aducerea scolii de azi in timpuri apuse de 27 de ani, este complet nesigura. E nevoie de personal la o usa ori poarta incuiata, spre siguranta elevilor.
In majoritatea institutiilor care se respecta si in toate cele private pe care le stiu eu, contactarea copiilor de parinti nu e recomandata. Parintii au acces numai in zona administrativa.
Inca odata, nu vad care e importanta. Mi se pare o incapatanare de tipul "e dreptul meu!" fara a sti daca e chiar dreptul lui, daca ii e de ajutor copilului etc. Alea 10 minute chiar nu se pot recupera altadata? Nu se poate oferi parintele sa duca/aduca intr-o zi sau doua pe saptamana copilul de la scoala? Nimic nu e posibil decat perturbarea copilului in timpul zilei de scoala?
Daca exact asa ti-a prezentat clientul chestiunea, eu spun sa incerci sa il ajuti sa rationeze logic si nu din orgoliu. Un parinte cu program la 2 saptamani nu are de catsigat din cele 10 minute, e stupid, mai bine incepe o negociere pentru 2 ore intr-o zi, dupa scoala, in fiecare saptamana!
Martonze
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Un pic off topic:În Franţa, copiii sunt duşi de aparţinători la poarta şcolii, de acolo sunt preluaţi de personalul şcolii şi îndrumaţi spre clase, iar la terminarea orelor de curs, sunt duşi la poartă şi predaţi aparţinătorilor, pe bază de tabel şi legitimare.Pentru ca o persoană să poate lua copilul la terminarea cursurilor, trebuie să fie trecut pe tabel de către părinte.