avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renunțare drepturi după sora decedată, obținută ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renunțare drepturi după sora decedată, obținută prin înșelătorie. Se mai poate face ceva după un an și 4 luni?

In urma decesului matusii mele, unchiul o pune pe mama sa semneze la notar renuntarea la mostenire dupa sora, aceasta neavand copii.
Intrebarea mea este, mai avem vreun drept eu, ca nepoata si copiii mei dupa semnarea acestui act?
Mamei nu i s-a dat nici o copie a actului semnat, lucru extrem de dubios.
Cum putem proceda la un an si 4 luni de la deces si respectiv semnarea actului pt a proteja drepturile ce ni se cuveneau
Mentionez ca unchiul i-a spus mamei ca doar astfel se poate face succesiunea si cat mai repede (ca nu cumva sa se informeze) si ca vrea sa faca testament prin care va lasa nepotilor.
Mama nu a inteles ce i se da la semnat, crezand ca daca renunta ea urmatoarea la rand as fi venit eu fiica ei.
Mai avem vreo sansa sa rezolvam aceasta inselatorie?
Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: jotwd , utilizator 14:26, 9 Octombrie 2017
Nu. Nu are copii. Are 69 ani. Nu s-a recasatorit.
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2017
trandafir2, moderator
e, il mosteniti oricum, ca face sau nu, testament.
Sigur, exista riscul sa lase prin testament altcuiva, sa instraineze.. caz in care nu ati mai avea ce mosteni.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă unchiul este frate cu mama de 70 ani şi cu sora decedată atunci da, îl veţi moşteni. Dar dacă unchiul este soţul (acum văduv) al mătuşii decedate, iar mătuşa era sora mamei dvs. atunci situaţia se schimbă. Unchiul ar putea avea fraţi, nepoţi. Nu aţi fost prea explicit(ă) în prezentarea relaţiilor de rudenie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine este „unchiul” despre care vorbiți?

Este fratele mamei dvs. (adică vă este cu adevărat unchi/rudă) sau este soțul supraviețuitor al mătușii dvs. (ceea ce înseamnă că nu vă este rudă, ci afin)?

Dacă era soțul mătușii, atunci nici n-ar putea fi bănuit că ar fi grăit vreun neadevăr când zice că va lăsa nepoților. Ai lui! Se referea la nepoții lui, în vreme ce dvs. nu-i sunteți nepoată.

În popor i se zice unchi și soțului adevăratei mătuși (sora mamei/tatălui). Așa am apucat și eu de mică să-i zic soțului mătușii (sora mamei) și așa îi zic. Dar juridic/legal, nu este unchi (ca nu-i frate cu mama).

Aștept vremea în care românul va înțelege că o consultanță este incomparabil mai ieftină decât averea aruncată pe apa Sâmbetei ...

În primul caz, renunțarea mamei dvs. îi profită integral unchiului (fratele mamei). Și nu văd ce ar fi de făcut după un an și 4 luni. (există o acțiune în anularea renunțării, dar nu după ce a trecut și baba cu colacii. Are un termen de prescripție de 6 luni)

În al doilea caz (soț supravietuitor) sunt de părere că renunțarea mamei dvs. ar fi trebuit să dechidă calea venirii dvs. la moștenire. Fiindcă soțul supraviețuitor nu culege singur întreaga moștenire, decât în cazul în care niciuna dintre rudele defunctei din cele 4 clase de moștenitori nu poate (nu există, sunt nedemni) ori nu vrea să vină la moștenire. Și am o vagă senzație că s-a eliberat deja certificatul de moștenitor...

Stați, nu vă bucurați (chiar dacă ați fi în situația 2). Fiindcă sună bine, teoretic. Dar, practic, dacă ați încerca asta cu (unul/una ca) mine pe post de adversar, n-ar fi floare la ureche. (mai ales după ce ați stat cu mîinile încrucișate vreun an și 4 luni). Noi, avocații, vedem lucurile de pe ambele părți ale baricadei. Vedem și calea de urmat și pietrele din drum (pe care știm să le așezăm în calea altora). Vedeți dacă s-a eliberat cetificatul.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Octombrie 2017
romascanu, moderator
Va multumesc mult pentu raspunsurile detaliate.

Unchiul este supravietuitorul matusii (sora a mamei mele), nu imi este ruda de sange. Are o singura sora care nu a fost casatorita niciodata si nu are nici ea copii. Alti nepoti nu are.
In ce priveste certificatul, cum as putea afla altfel decat printr-o intrebare directa unchiului? Noi aceste subiecte NU le discutam cu el din respect, rusine, sau daca vreti, prostie...

Nu intentionam sa ne taram prin tribunale, suntem genul acela de oameni care raman doar profund socati si dezamagiti si cu asta se incheie saga familiei.
Am deschis subiectul pentru a afla daca exista si alte cai pe care nu le cunoastem de actionare in favoarea repararii acestui abuz de incredere. Metode care, evident, nu implica o lupta prin tribunale.





Nicoleta Cristina Romascanu a scris:

Cine este „unchiul” despre care vorbiți?

Este fratele mamei dvs. (adică vă este cu adevărat unc hi/rudă) sau este soțul supraviețuitor al mătușii dvs. (ceea ce înseamnă că nu vă este rudă, ci afin)?

[....]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar irina65 irina65 Buna ziua, Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire. Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ,am și eu o întrebare se poate sparge un testament ... Popescu Ana-Liliana Popescu Ana-Liliana Bună ziua ,am și eu o întrebare se poate sparge un testament într-o zi,la diferența de 15 min se face la alta persoana apoi iar la 15 min se baga actele ... (vezi toată discuția)
Nepoata din partea tatalui cionoiuroxana cionoiuroxana Buna ziua , numele meu este Cionoiu Roxana sunt din Bucuresti si am 46 ani . Vreau sa va rog sa ma ajutati sa gasesc o modalitate sau sa imi spuneti daca pot ... (vezi toată discuția)