avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare?

Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ani, dar sunt in continuare student. In fiecare an, din luna octombrie, pensia mi se oprea automat pana la furnizarea unui document (adeverinta de studii), care sa ateste faptul ca eu sunt in continuare student. Avand in vedere ca am implinit varsta de 26 de ani, nu am mai dus la Oficiul de pensii nici o adeverinta. Totusi, azi am primit prin posta pensia aferenta lunii Ianuarie.
Exista vre-o modificare a legii pensiilor, ce imi confera mie dreptul la aceasta pensie, sau trebuie returnata Oficiului de Pensii?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
am o mica nelamurire: in cazul in care sunt exmatriculat de la facultate ,dar cu drept de reinscriere in noul an scolar ,si doresc sa ma reinscriu dar la frecventa redusa , mai pot beneficia de pensia de urmas in continuare?

va multumesc
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
sergiu21, utilizator
@sergiu21

Daca va reinscrieti veti beneficia din nou de pensie de urmas, pana la varsta de 26 de ani.
Temeiul legal este Ordinul nr. 340/2001 si il regasiti, in extenso, in raspunsul lui freeelis din data de 2 august 2009.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna seara. Revin din nou pe acest forum intrucat azi trebuia sa primesc pensia de urmas de care beneficiez, dar surpriza, NU a mai venit, fara niciun fel de explicatie doar ca nu a mai venit. Tin sa precizez ca m-am inscris la masterat in septembie, iar la inceputul lunii octombrie am dus o adeverinta care sa ateste acest lucru la Casa Judetenea de care apartin, iar cand am intrebat daca este totul in regula, functionara de la ghiseu mi-a spus ca ea nu stie, o sa vad eu daca e ok sau nu, si din cate vad, nu este ok. Oricum maine o sa dau o fuga pana la Casa de Pensii sa clarific aceasta situatie, deoarece cred ca mi s-a facut o nedreptate. Am citit si rascitit legile si ordinul respectiv si tot ce tine de pensia de urmas si nu vad nici o sitatie plauzibila ptr care sa imi sisteze pensia. Oricum, daca v-ati confruntat cu o situatie asemanatoare va rog nu ezitati sa scrieti aici. Va multumesc ptr. timpul acordat. Numai bine. La revedere!!
@RBF
Reveniti maine, dupa ce discutati cu cei de la casa teritoriala de pensii.
Nu exista niciun motiv pentru care pensia de urmas sa va fie sistata.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Da s-a rezolvat, a fost o chichita administrativa, tipic romaneste...dar tot e o problema ca o sa primesc pensia de pe luna aceasta de abia la sfarsitul lui noiembrie dupa 24 :( Asta e tara in care traim, o tara de 2 lei :|

Alte discuții în legătură

Lamuriri pensie de urmas francesca.kudler francesca.kudler Buna ziua, Va rog sa imi explicati care sunt drepturile de urmas in urmatoarea situatie: Persoane implicate:- d-na Angela Deleanu, 57 de ani, 17 ani de ... (vezi toată discuția)
Caz/pensie de urmas liah liah Buna tuturor! Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)