avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare?

Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ani, dar sunt in continuare student. In fiecare an, din luna octombrie, pensia mi se oprea automat pana la furnizarea unui document (adeverinta de studii), care sa ateste faptul ca eu sunt in continuare student. Avand in vedere ca am implinit varsta de 26 de ani, nu am mai dus la Oficiul de pensii nici o adeverinta. Totusi, azi am primit prin posta pensia aferenta lunii Ianuarie.
Exista vre-o modificare a legii pensiilor, ce imi confera mie dreptul la aceasta pensie, sau trebuie returnata Oficiului de Pensii?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.
Prin urmare, cine beneficiaza de pensia de urmas nu trebuie sa obtina venituri mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie pentru a cumula pensia cu salariu.
in legea19/2000 art94 alin.2 scrie "dacă veniturile brute lunare realizate nu depăşesc jumătate din salariul mediu brut lunar pe economie" deci e jumatate sau o patrime?
Art. 94. - (2) Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3). - Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale – versiune actualizata la 3.11.2008.

Fratele meu este intr-o situatie critica acum...din cauza unor restante nu poate intra in licenta prin urmare nici nu poate repeta anul El traieste dintr-o pensie de urmas si as dorii sa stiu care este situatia lui acum? Isi va pierde acea pensie ma gindesc....daca nu mai poate aduce adeverinta de la facultate...caci dupa sistemul nou am inteles ca acum doar 3 ani esti student...Ce variante sunt ca el pentru anul care urmeaza sa primeasca in continuare pensia?Multumesc
Atata timp cat nu a fost declarat exmatriculat, este student .... Licenta o poate amana pana isi va da restantele ... pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.

Alte discuții în legătură

Lamuriri pensie de urmas francesca.kudler francesca.kudler Buna ziua, Va rog sa imi explicati care sunt drepturile de urmas in urmatoarea situatie: Persoane implicate:- d-na Angela Deleanu, 57 de ani, 17 ani de ... (vezi toată discuția)
Caz/pensie de urmas liah liah Buna tuturor! Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)