avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare?

Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ani, dar sunt in continuare student. In fiecare an, din luna octombrie, pensia mi se oprea automat pana la furnizarea unui document (adeverinta de studii), care sa ateste faptul ca eu sunt in continuare student. Avand in vedere ca am implinit varsta de 26 de ani, nu am mai dus la Oficiul de pensii nici o adeverinta. Totusi, azi am primit prin posta pensia aferenta lunii Ianuarie.
Exista vre-o modificare a legii pensiilor, ce imi confera mie dreptul la aceasta pensie, sau trebuie returnata Oficiului de Pensii?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Sunt beneficiar al unei pensii militare de urmas dupa tatal meu.
Legea privind pensiile militare prevede ca plata pensiei de urmas se suspenda daca realizezi venituri mai mari de jumatate din salariul mediu brut pe tara, pentru care asigurarea este obligatorie.
Intrebarea mea ar fi in felul urmator: presupunand ca o sa primesc pensie de urmas si la master, si ca o sa lucrez ca avocat si o sa realizez venituri mai mari decat salariul mediu brut pe tara, credeti ca ar trebui sa imi suspende plata pensiei? Ce inseamna sa fie asigurarea obligatorie, pentru ca avocatii nu se asigura in sistemul public de pensii?
Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii de urmas, cu exceptia celor prevazuti la art. 40-42 din Legea nr.164/2001, realizeaza venituri brute lunare dintr-o activitate profesionala mai mari decat jumatate din salariul mediu brut pe economie, pentru care asigurarea este obligatorie.
Sistemul propriu de asigurării sociale pentru avocaţi este organizat şi funcţionează pe baza unor principii, printre care:
- principiul obligativităţii, conform căruia toţi avocaţii participă fără excepţii la sistem, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor;
- principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurării sociale se constituie pe baza contribuţiei obligatorii a fiecărui avocat, iar drepturile de asigurări sociale se cuvin pe baza acestei contribuţii;
@Cei care au implinit 26 de ani si primesc in continuare pensia de urmas
Primiti din greseala pensia! Anuntati rapid Casa de Pensii si returnati sumele! In caz contrar, in viitor veti primi o decizie de debit din partea acestei institutii! Acordati maxima atentie acestei probleme, intrucat, potrivit unei decizii a presedintelui Casei Nationale de Pensii, publicata in septembrie 2007 in M.O., sumele primite necuvenit vor fi recuperate de cei care au atributii de executare silita!
@Cei care s-au inscris la master si nu au implinit varsta de 26 de ani
Aveti dreptul legal sa primiti in continuare pensia de urmas.
As dori sa aflu si eu dak o pensie de urmas mai este valabila dupa plecarea in strainatate????Dak minorii au 10 respectiv 8 ani .va rog dak imi puteti raspunde urgent
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2008
vallyos, utilizator
Da, minorii isi pastreaza acest drept! Pentru incasarea sumelor puteti lasa procura speciala unei persoane sau puteti deschide un cont!

Alte discuții în legătură

Lamuriri pensie de urmas francesca.kudler francesca.kudler Buna ziua, Va rog sa imi explicati care sunt drepturile de urmas in urmatoarea situatie: Persoane implicate:- d-na Angela Deleanu, 57 de ani, 17 ani de ... (vezi toată discuția)
Caz/pensie de urmas liah liah Buna tuturor! Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)