Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare?
Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ani, dar sunt in continuare student. In fiecare an, din luna octombrie, pensia mi se oprea automat pana la furnizarea unui document (adeverinta de studii), care sa ateste faptul ca eu sunt in continuare student. Avand in vedere ca am implinit varsta de 26 de ani, nu am mai dus la Oficiul de pensii nici o adeverinta. Totusi, azi am primit prin posta pensia aferenta lunii Ianuarie.
Exista vre-o modificare a legii pensiilor, ce imi confera mie dreptul la aceasta pensie, sau trebuie returnata Oficiului de Pensii?
Daca ati ralizat venituri mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, atunci trebuie sa returnati toti banii primiti pe perioada cat ati beneficiat de pensie de urmas.
Am 19 ani si benficiez de o pensie de urmas dupa tatal meu. In prezent sunt student. M-am angajat la o firma,la jumatate de norma,cu un salar brut de 450 lei,din care net 338 lei,cu ore suplimentare 373 lei (net). Am inteles ca angajandu-ma nu voi mai primi pensia de urmas.
Ma puteti lamuri va rog?...voi primi pensia de urmas in continuare?
Va multumesc!
1. Pensia de urmas o puteti primi in continuare; este obligatia dvs. legala sa aduceti la cunostinta casei de pensii orice schimbari intervenite in legatura cu situatia dvs., inclusiv sa solicitati sistarea platii pensiei de urmas in cazul in care nu mai indepliniti conditiile pentru a beneficia de aceasta categorie de pensie.
2. Potrivit art. 16 din Legea nr. 19/2009 a bugetului asigurarilor sociale de stat, salariul mediu brut pe anul 2009 este de 1.693. Dvs. realizati venituri mai mari de o patrime din salariul mediu brut, deci trebuie sa solicitati sistarea platii pensiei de urmas.
Potrivit Legii nr. 250/2007, prin "venituri" se inteleg si orele suplimentare, pentru care angajatorul plateste CAS. In evidenta informatizata a casei de pensii veti aparea cu toate sumele pe care le primiti.
3. Puteti formula oricand cerere de reluare a platii pensiei de urmas, daca nu veti mai lucra.
Am 19 ani, sunt stundenta in anul 1la zi dar din cauza unor probleme financiare as vrea sa renunt anul acesta la facultate si sa reincep in toamna la id. As dori sa stiu daca o sa mai beneficiez de pensia de urmas. Va rog mult sa ma lamuriti.
Va multumesc anticipat!
( Raspunde`ti`mi si mie la mesaj va rog foarte mult)
Am fost casatorita o perioada de 3 ani si jumatate cu un cetatean sarb care a lucrat in Austria, avand pensie.In anul 2005 luna mai a decedat. In urma decesului nu am avut pretentie la nimic, ma refer la masina, casa sau bunuri materiale, am zis sa le ramana copiilor pe care acesta i-a avut din prima casatorie, in schimb am ramas cu pensia de urmas care mi-a fost sistata in luna noiembrie 2008. Am fost in Austria in luna februarie 2009, sa intreb de ce mi-a fost sistata pensia si mi-au raspuns ca voi primi in tara documente care sa-mi arate cauza. Nu am primit nimic, iar pe decizia data de ei cand mi-a fost stabilita pensia nu se mentioneaza cuvantul "pensie limitata"
Va multumesc
Caz/pensie de urmas
liah
Buna tuturor!
Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas
lidia21
Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)