avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare?

Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ani, dar sunt in continuare student. In fiecare an, din luna octombrie, pensia mi se oprea automat pana la furnizarea unui document (adeverinta de studii), care sa ateste faptul ca eu sunt in continuare student. Avand in vedere ca am implinit varsta de 26 de ani, nu am mai dus la Oficiul de pensii nici o adeverinta. Totusi, azi am primit prin posta pensia aferenta lunii Ianuarie.
Exista vre-o modificare a legii pensiilor, ce imi confera mie dreptul la aceasta pensie, sau trebuie returnata Oficiului de Pensii?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Va multumesc foarte mult pt raspuns.;)
Buna seara!

Am 18 ani si benficiez de o pensie de urmas dupa tatal meu. In prezent sunt studenta. As dori sa ma angajez, dar am inteles ca angajandu-ma nu voi mai primi pensia de urmas. Mentionez ca pensia de urmas este pe numele mamei mele.

Ma puteti lamuri va rog?
Voi primi pensia in continuare?
Sam55 a scris:

Buna seara!

Am 18 ani si benficiez de o pensie de urmas dupa tatal meu. In prezent sunt studenta. As dori sa ma angajez, dar am inteles ca angajandu-ma nu voi mai primi pensia de urmas. Mentionez ca pensia de urmas este pe numele mamei mele.

Ma puteti lamuri va rog?
Voi primi pensia in continuare?

Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie (in prezent, salariul mediu brut pe economie este de 1550 lei).
Multumesc mult pentru ajutor!
Buna ziua!

As avea si eu o intrebare legata de acest subiect. Sunt beneficiarul unei pensii de urmas, si din Iulie anul trecut sunt angajat, cu un salariu mai mare decat salariul minim pe economie. La momentul respectiv, nu stiam ca trebuie sa depun cerere de sistare a pensiei de urmas la Casa de Pensii.
Am lucrat pana in Septembrie anul trecut inclusiv, dupa care am trecut in concediu fara plata (venit zero).
In Ianuarie anul acesta, am primit o scrisoare de la Casa de Pensii, in care mi se specifica ca in perioada Iulie-Septembrie 2008 am obtinut venituri din alte activitati, si ca trebuie sa returnez pensia de urmas pe cele 3 luni.
Am fost la Casa de Pensii, le-am explicat situatia, si mi s-a spus ca atunci cand ma intorc la munca, trebuie sa merg cu o adeverinta de la locul de munca, pentru a sista pensia de urmas, pana atunci urmand sa primesc in continuare pensia de urmas minus 1/3 din aceasta, cat se extrage automat pentru recuperarea debitului din Iulie-Septembrie.
Acum, in Martie, cei de la Casa de Pensii imi spun ca, din momentul in care m-am angajat (Iulie 2008), nu mai am dreptul la pensie de urmas, asa ca trebuie sa returnez contravaloarea ei pe 9 luni (Iulie 2008 - Martie 2009), DESI am avut concediu fara plata pe 5 dintre acestea.

Intrebarea mea este: cine are dreptate? Trebuie sa returnez banii doar pe lunile in care am avut venit, sau pe toate lunile, din momentul in care m-am angajat, indiferent daca am avut concediu sau nu?

Alte discuții în legătură

Lamuriri pensie de urmas francesca.kudler francesca.kudler Buna ziua, Va rog sa imi explicati care sunt drepturile de urmas in urmatoarea situatie: Persoane implicate:- d-na Angela Deleanu, 57 de ani, 17 ani de ... (vezi toată discuția)
Caz/pensie de urmas liah liah Buna tuturor! Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)