avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare?

Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ani, dar sunt in continuare student. In fiecare an, din luna octombrie, pensia mi se oprea automat pana la furnizarea unui document (adeverinta de studii), care sa ateste faptul ca eu sunt in continuare student. Avand in vedere ca am implinit varsta de 26 de ani, nu am mai dus la Oficiul de pensii nici o adeverinta. Totusi, azi am primit prin posta pensia aferenta lunii Ianuarie.
Exista vre-o modificare a legii pensiilor, ce imi confera mie dreptul la aceasta pensie, sau trebuie returnata Oficiului de Pensii?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
ionela123 a scris:

Buna ziua,

Tatal meu a murit in urma cu 18 ani iar eu beneficiez de pensie de urmas.
Sunt studenta la o facultate, forma de invatamant ZI, iar recent m-am casatorit. Mai pot beneficia de pensie de urmas daca m-am casatorit?
Anul viitor ma voi inscrie la Masterat, cel mai probabil la ID sau FR. In cazul acesta as mai beneficia de aceasta pensie?

Multumesc!

imi raspunde si mie cineva???
elis a scris:

Este vorba de faptul ca tatal tau era benficiarul unei pensii de invaliditate, nu conteaza de ce grad. In aceste conditii mama ta beneficiaza de pensia de urmas.
Deoarece tu ai implinit varsta de 26 de ani, nu mai poti beneficia de pensia de urmas.

este vorba de faptul ca mama a primit pensie mai mult de 6 luni si nu stiu daca este normal ..si daca este o greseala ce pot face ca sa o remediez?
Am si eu o nelamurire.
Primesc pensie de urmas dupa ambii parinti. Pana anul asta am dus mereu adeverinte de la facultate. Trebuia normal sa trec anul3, insa am abandonat facultatea respectiva. Daca ma inscriu la alta facultate si duc adeverinta ca sunt student la alta facultate, o sa primesc in continuare pensia? Normal ca voi fi anul1 la acea facultate. nu zic astia nimic?
ma gandesc chiar sa ma inscriu la aceeasi facultate insa normal din anul1. Cum e legea in privinta asta?
Multumesc anticipat.
Nu conteaza, veti primi pensie de urmas in continuare daca sunteti student.

Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.
Sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.
Buna ziua,
Am 24 ani am terminat anul acesta facultatea si m-am inscris la master, continuand cu aceasta forma de invatamant voi mai putea primi pensie de urmas?(tata decedat din 2005 si am primit pana acum pensie de urmas)
Dupa implinirea mea a varstei de 26 ani poate opta mama pt pensie urmas?(au fost casatoriti 21 de ani si nu s-a recasatorit)

Alte discuții în legătură

Lamuriri pensie de urmas francesca.kudler francesca.kudler Buna ziua, Va rog sa imi explicati care sunt drepturile de urmas in urmatoarea situatie: Persoane implicate:- d-na Angela Deleanu, 57 de ani, 17 ani de ... (vezi toată discuția)
Caz/pensie de urmas liah liah Buna tuturor! Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)