avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am citit că dacă ai realizat venituri în ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am citit că dacă ai realizat venituri în străinătate și în România în ultimele 12 luni, pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului în România. Este adevărat?

Buna ziua,

Am citit ca daca in ultimele 12 luni ai realizat venituri in strainanate si in Ro, acestea se cumuleaza. Este adevarat?

Adica daca eu am lucrat ultimii 2 ani in strainanate si m-am angajat in Ro deja insarcinata in 5luni ei or sa calcuze (venitul realizat in strainanate convertit in RON x 8-9luni + venitul realizat in Ro x 3-4luni )/12.
Imi puteti spune daca am inteles corect ?

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 27 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Marius2904 , utilizator 00:30, 29 Decembrie 2021
OUG 111/2010
art.13
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, reprezentând indemnizație sau stimulent de inserție, se acordă pe bază de cerere, însoțită în mod obligatoriu de:
...
f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate.
Dacă am adeverinta care atestă că am lucrat in acea companie, salariul câștigat, perioada lucrata si fluturași de ce as mai avea nevoie de alte acte care oricum statul englez nu mi le mai trimite? Spre exemplu am vb sa imi trimita p60 sau p45 si nu se poate pentru ca eu am plecat in 25 ianuarie, inainte de încheierea anului financiar care este in aprilie si nu imi pot trimite aceste acte. Multumesc
Eu m-am referit si la p60 deoarece in cazul meu eu am prins finalul anului financiar lucrand din septembrie 2018, dar si p45 cand am plecat in iulie 2019. Daca in timpul anului financiar va schimbati jobul sau va dati demisia, angajatorul de la care plecati are obligatia sa va dea p45 care cuprinde 3 parti: prima ramane la dumneavoastră si celelalte 2 la noul angajator. Daca ramaneti la noul angajator dupa ce incepe noul an financiar, acela vă va elibera p60. Deci mai pe scurt, cand plecati in timpul anului financiar p45 tine loc de p60. Eu daca le duceam doar p45 ei vedeau doar cat am castigat si platit taxe din aprilie 2019 pana in iulie 2019. Asadar in calculul indemnizatie mele ei au nevoie si de lunile din anul financiar trecut, acestea regasindu-se in p60 pentru anul 2018-2019 eu fiind angajat din septembrie 2018.
Dupa cum v-a spus si Domnul Cornel, perioada eligibila pentru dumneavoastră este ianuarie 2018-decembrie 2019, adica in ultimii 2 ani sa aveti 1 an lucrat cumulat. Aveti 4 luni in Ro si din Uk va mai trebuiesc 8 luni adica ianuarie 2019(cand ati plecat din Uk) pana in iunie 2018.
Pentru perioada asta din Uk de 8 luni, dumneavoastră va aflati in anul financiar 6 aprilie 2018- 5 aprilie 2019. Plecand in ianuarie 2019 nu ati mai primit P60 pentru ca acesta se primea dupa terminarea anului financiar. In schimb trebuia sa primiti p45 in maxim o luna, acesta atestand faptul ce ati incasat si platit taxe pentru perioda de care aveti nevoie 6 aprilie 2018-ianuarie 2019. Luati legatura cu HRMC si le dati numele angajatorului si sunt sigur ca va vor ajuta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Noiembrie 2019
Marius2904, utilizator
Am inteles acum. Va multumesc mult. Am sunat la angajator si ei nu mai vor să îmi elibereze p45 pe motiv că l am primit intr o lună de la demisia mea. Dar eu am predat casa la 2 zile de cand mi am dat demisia. Si m am intors in romania. Copie nu vor să îmi elibereze. Dar o sa incerc la HRMC.
Buna seara,
@bogdana2019
Majoritatea angajatorilor pot elibera copie după P45 dar nu vor de lene, ce puteti face dvs este sa cereți "statement of earnings" pe toata perioada lucrată la respectiva companie. Nu uitati sa faceti cererea in scris (email) eventual cereți și confirmarea ca au primit mesajul dvs.sa va puneți și pe dvs in CC.Apoi îi puteți suna. Seara buna

Bogdana2019 a scris:

Am inteles acum. Va multumesc mult. Am sunat la angajator si ei nu mai vor să îmi elibereze p45 pe motiv că l am primit intr o lună de la demisia mea. Dar eu am predat casa la 2 zile de cand mi am dat demisia. Si m am intors in romania. Copie nu vor să îmi elibereze. Dar o sa incerc la HRMC.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului zizike zizike buna seara, va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru situatia mea; eu si sotia muncim in prezent in Anglia,sotia mea este insarcinata si urmeaza sa nasca in ... (vezi toată discuția)
Cate luni trebuie inainte de nastere cotizat in romania? Codruta ! Codruta ! Caz concret: 5 luni in Romania si restul in Anglia . Ce sanse sunt sa refuze dosarul pt plata indemnizatiei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil stie cineva exact noile reglementari? AttiWanda AttiWanda As vrea sa stiu exact cat trebuie sa lucrez in tara inainte de nasterea copilului. Momentan lucrez in Anglia. Ma poate ajuta cineva cu niste raspunsuri clare? (vezi toată discuția)