Am citit că dacă ai realizat venituri în străinătate și în România în ultimele 12 luni, pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului în România. Este adevărat?
Am citit ca daca in ultimele 12 luni ai realizat venituri in strainanate si in Ro, acestea se cumuleaza. Este adevarat?
Adica daca eu am lucrat ultimii 2 ani in strainanate si m-am angajat in Ro deja insarcinata in 5luni ei or sa calcuze (venitul realizat in strainanate convertit in RON x 8-9luni + venitul realizat in Ro x 3-4luni )/12.
Imi puteti spune daca am inteles corect ?
Sunt persoane care au lucrat in strainatate + romania 3-4 luni inainte de nasterea unui copil si au primit indemnizatie de crestere a copilului de 85% din veniturile realizate in ultimele 12 luni, cumulat cu munca prestata in strainatate?
Sunt persoane care au lucrat in strainatate + romania 3-4 luni inainte de nasterea unui copil si au primit indemnizatie de crestere a copilului de 85% din veniturile realizate in ultimele 12 luni, cumulat cu munca prestata in strainatate?
Daca in cele12 luni eligibile pentru CCC din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului s-a realizat o perioadă venituri din activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului s-a desfăşurat activităţi profesionale în România atunci se poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România.
Marius2904 , si eu sunt in situatie respectiva adica UK 4 ani de munca, dar as vrea sa nasc acasa avand in vedere ca acolo am familie care ma poate ajuta etc etc plus ca si vrem sa ne mutam acasa.
Imi spui te rog la ce institutie trebuie sa ma interesez referitor la ce acte sunt cerute ?
Si de asemenea de ce acte ai avut nevoie din UK ? p60 si p45 ?
Referitor la acte iti vor cere contractul de munca, fluturase, p45, p60. Ei nu stiu de p45,60, ci iti zic sa aduci contract, decizia de plecare (p45) si ce mai ai tu doveditor. Nu e ceva standard. Toate acestea trebuiesc traduse de catre un traducator autorizat si depuse impreuna cu originalele + alte acte/cereri cerute din Romania la ANPIS (Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala-pentru Bucuresti sunt filiale pe sectoare) sau AJPIS (Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala - pentru provincie- fiecare resedinta de judet are cate agentie). Iti va da un numar de inregistrare, dupa care astepti decizia prin posta, daca da sau nu. Daca vrei sa-ti fie virati banii intr-un cont, cel mai probabil o sa-ti dai seama ca dosarul a fost acceptat, atunci cand vei interoga soldul deoarece decizia poate intarzia, fiind livrata de Posta Romana.