avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am citit că dacă ai realizat venituri în ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am citit că dacă ai realizat venituri în străinătate și în România în ultimele 12 luni, pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului în România. Este adevărat?

Buna ziua,

Am citit ca daca in ultimele 12 luni ai realizat venituri in strainanate si in Ro, acestea se cumuleaza. Este adevarat?

Adica daca eu am lucrat ultimii 2 ani in strainanate si m-am angajat in Ro deja insarcinata in 5luni ei or sa calcuze (venitul realizat in strainanate convertit in RON x 8-9luni + venitul realizat in Ro x 3-4luni )/12.
Imi puteti spune daca am inteles corect ?

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 27 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Marius2904 , utilizator 00:30, 29 Decembrie 2021
Chiar dacă nu este continuitate și am acea pauză in care nu am lucrat pot beneficia ? Pauza este din februarie in septembrie 2019
Reiterez:

In speta, beneficiati de indemnizatia pentru CCC.
Cu o ultima intrebare va deranjez. In lipsa contractului de munca din Uk ce acte sunt necesare din străinătate? Am toti fluturași si o adeverinta ce mi a fost eliberată de companie in care se precizează că am fost angajată în perioada X , salariul primit pe an si pozitia ocupată. Însă copie după contract nu vor să îmi elibereze acum iar eu nu il gasesc cel pe care l am primit la angajare. Va multumesc
Normele de aplicare a OUG 111/2010 prevad :
Art.6
...
(5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum şi nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, dupã caz, urmãtoarele:
...
g) copia contractului de muncã sau, dupã caz, dovada eliberatã de angajatori ori de autoritãţile competente strãine sau române, tradusã şi legalizatã, care sã ateste perioadele în care au fost realizate activitãţi profesionale şi care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, precum şi veniturile aferente acestor activitãţi, inclusiv cele provenite din perioadele de şomaj şi concedii medicale. Aceste prevederi se aplicã şi persoanelor care au realizat activitãţi salariale ori independente în statele care aplicã prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu lucrãtorii salariaţi şi cu familiile acestora, care se deplaseazã în cadrul Comunitãţii, pentru situaţiile prevãzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004.
Din propia experienta cei de la Agentia de Plati va vor cere pe langa fluturase, dovada ca ati incheiat socotelile cu ei sau P45, P60 si copia contractului de munca . Toate aceste documente trebuiesc traduse autorizat de catre un traducator autorizat de Ministerul Justiției. De legalizat nu veti putea face asta in Romania deoarece autoritatile britanice nu folosesc ștampilă ca noi, iar un notar vă va cere pe langa semnatura si o ștampila pe documentele dumneavoastră(contract de munca, P45, P60, fluturase). Seara buna!
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului zizike zizike buna seara, va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru situatia mea; eu si sotia muncim in prezent in Anglia,sotia mea este insarcinata si urmeaza sa nasca in ... (vezi toată discuția)
Cate luni trebuie inainte de nastere cotizat in romania? Codruta ! Codruta ! Caz concret: 5 luni in Romania si restul in Anglia . Ce sanse sunt sa refuze dosarul pt plata indemnizatiei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil stie cineva exact noile reglementari? AttiWanda AttiWanda As vrea sa stiu exact cat trebuie sa lucrez in tara inainte de nasterea copilului. Momentan lucrez in Anglia. Ma poate ajuta cineva cu niste raspunsuri clare? (vezi toată discuția)