avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Viciu ascuns la un apartament. Pot acționa în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Viciu ascuns la un apartament. Pot acționa în judecată foștii proprietari?

Buna dimineata,

Am cumparat un apartament la care mi-am dat seama dupa, ca vechii proprietari nu au schimbat termopanele la toate camerele in momentul in care s-a facut reabilitarea/anveloparea blocului.

Cred ca inainte de cumparare, fostii proprietari erau pasibili de o amenda pentru ca nu au schimbat toate termopanele. Acuma, ca eu sunt noul proprietar si probabil ca eu sunt acuma pasibil de amenda din cauza fostilor proprietari.

As dori sa stiu cum(pasii de urmat) si unde as putea sa rezolv aceasta problema si apoi sa-i pun pe fostii proprietari sa ma despagubeasca sau sa li se impuna de la inceput sa rezolve problema pe banii lor.

Consider ca acesta este un viciu ascuns, deoarece eu nu sunt expert in termopane, mai ales ca la anveloparea blocului se vine cu niste termopane care au anumite caracteristici.

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Noiembrie 2017
Admin, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ Irina_sebea, chestiunea ridicata de dvs nu este viciul ascuns al lucrului, sunteti de la inceput pe o pista inchisa cu discutia aceasta, adica pe de-o parte viciul ascuns se refera la altceva si pe de alta parte dvs cautati o solutie la drobul de sare, adica la ceva ce nu s-a intamplat deocamdata. In alta ordine, eventuala fapta savarsita de vanzator nu vi se poate imputa dvs, din mai multe motive intre care cel mai important este ca nu ati savarsit-o dvs. Bun, daca fapta nu s-a prescris (nu stim) si daca veti fi amendata dvs. atunci, in functie de situatie veti proceda in consecinta, fie veti contesta amenda, fie va veti intoarce in regres impotriva vinovatului, sau veti apela la alte solutii dupa caz (este de la sine inteles ca nu o sa stea cineva acum sa epuizeze in teorie toate solutiile posibile, pentru un litigiu ipotetic, pentru ca se pleaca invers, de la ceva concret catre o rezolvare).
Nu stiu daca am inteles mare lucru, sau poate ca nu m-ati inteles ce cer.

Imi dati de inteles ca DOAR daca se va intampla sa ma trezesc cu o amenda de la primarie, abia atuncea sa incep sa contest/sa ma judec. Nicidecum, eu vreau chiar sa ma duc la primarie, ca sa vina sa constate ceea ce n-a facut/refuzat fostul proprietar, ca apoi sa-l amendeze/oblige sa aduca situatia la starea care ar fi trebuit sa fie. Si acea constatare va fi defapt viciul ascuns, pentru care eu n-as fi platit toata suma data pe apartament, daca stiam ca in urma reabilitarii blocului, fostul proprietar n-a acceptat sa i se puna termopanele noi, lasandu-le pe cele vechi. Fapta nu s-a prescris, abia e de 1 an anveloparea.
Apropo, la ce-am spus pana acuma, de ce sa nu fie viciu ascuns ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2017
trandafir2, moderator
Sarcasticul a scris:

Viciu ascus pentru ca, din cate stiti, NIMENI nu are voie sa refuze trompetele de termopane puse de primarie? Mai sa fie...
Eu as incepe prin a-mi certifica ceea ce stiu, inainte de a urechea lumea. Pentru ca daca nu se confirma ce stiu, este o discutie fara sens, nu?

In alta sau aceeasi ordine de idei, si eu am refuzat inlocuirea tamplariei rehau cu una gealan, fie si pe "gratis". Tocmai mi-am viciat apartamentul? :D


Ai voie sa refuzi termopanele, doar daca ai tu deja caracteristicile la fel ca cele aduse de primarie sau mai bune. In rest, esti obligat sa accepti sa ti le schimbe.
Ce anume sa mai certific ? Deja mi-a spus un specialist ca sunt proaste termopanele.
Cand esti doar in casa ta, okay, faci ce vrei. Insa odata anvelopat blocul, daca nu ai acceptat, atunci nu te astepta sa crezi ca in urma vanzarii apartamentului, noul proprietar va lua amenda in locul tau.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Irina_sebea a scris:
Nu stiu daca am inteles mare lucru, sau poate ca nu m-ati inteles ce cer.

Cu privire la nelamurire, trebuie sa distingeti intre a contesta o amenda (respectiv un proces verbal de contraventie) si a obtine o actiune in reducerea pretului platit vanzatorului (asa zisa actiune estimatorie) pe motiv ca imobilul nu respecta anumite calitati cerute (justificat sau nu). Pe de alta parte trebuie sa distingeti intre termenele de prescriptie pentru contraventii (daca vreti puteti sa studiati care sunt termenele de prescriptie privind contraventia) si termenele de prescriptie pentru actiuni personal patrimoniale (nu ma apuc sa dezvolt asupra acestora pentru ca discutia este vasta). Si in alta ordine, nu trebuie sa confundati fapta omului cu viciul lucrului, care la fel, sunt chestiuni distincte (nu pot sa va explic ce inseamna una si ce inseamna cealalta, din motive de volum de informatie). Una peste alta, atunci cand ati cumprat imobilul, tamplaria era la vedere si putea fi verificata fara probleme, ceea ce nu face a fi incidenta institutia viciului ascuns (adica dvs ati cumparat imobilul in starea in care era si nu intr-o stare ipotetica in care ar fi putut sa fie, dintr-un motiv sau altul). Acum, ca urmariti o reducere de pret, aceasta este posibil sa o cereti insa nu este sigur ca veti si obtine ceva. Iar daca ne intoarcem la amenda (discutia initiala) atunci raspunsul meu anterior ramane valabil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2017
trandafir2, moderator
trandafir2 a scris:

atunci cand ati cumprat imobilul, tamplaria era la vedere si putea fi verificata fara probleme
Acest lucru as vrea sa-l dezbat un pic.
Din cate am citit, viciu ascuns este atunci cand, sa zicem la cumpararea unui apartament dintr-un bloc anvelopat, cumparatorul neexperimentat ofera un anumit pret(sa zicem mare) si pentru faptul ca blocul a fost anvelopat, adica apartamentului i-au fost puse termopanele aferente. Termopane existau cand am vazut apartamentul, dar eu, ca si neexperimentata in termopane, de unde era sa stiu ca defapt o parte din termopanele din casa nu au fost schimbate din cauza refuzului proprietarului ? Astfel m-am ales cu niste termopane mai putin bune, astfel n-as fi oferit un pret mai mare la final pe apartament. Eu trebuie sa inocuiesc absolut toate acele termopane neschimbate si va fi un cost destul de mare. De cand si pana cand, trebuia ca eu eu(cumparator) sa fi venit, inainte sa cumpar, cu un expert ca sa vada ce termopane sunt si altele. Asta s-a intamplat abia dupa, cand am inceput renovarea.

Tot nu este un viciu ascuns ca proprietarul nu mi-a spus inainte ?
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2017
Irina_sebea, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligativitate schimbare termopane Dana653 Dana653 La reabilitarea blocului poți fi obligat sa îți schimbi termopanele? Exista vreo reglementare recenta in acest sens? Am avut o ședința in care ... (vezi toată discuția)
Viciu ascuns Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu buna ziua. o pers. fizica cumpara un apartament la etajul 4 intr-un bloc cu 10 etaje. ulterior , se apuca sa renoveze apartamentul si constata ca are ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa accept inchiderea balconului prin reabilitarea termica facuta de primaria sect 4, daca nu doresc acest lucru? diana-maracineanu diana-maracineanu As dori sa stiu daca exista vreo solutie legala in situatia urmatoare: -locuiesc in sectorul 4, undeva pe Bulevardul Alex Obregia, intr-un bloc in care s-a ... (vezi toată discuția)