avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Viciu ascuns la un apartament. Pot acționa în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Viciu ascuns la un apartament. Pot acționa în judecată foștii proprietari?

Buna dimineata,

Am cumparat un apartament la care mi-am dat seama dupa, ca vechii proprietari nu au schimbat termopanele la toate camerele in momentul in care s-a facut reabilitarea/anveloparea blocului.

Cred ca inainte de cumparare, fostii proprietari erau pasibili de o amenda pentru ca nu au schimbat toate termopanele. Acuma, ca eu sunt noul proprietar si probabil ca eu sunt acuma pasibil de amenda din cauza fostilor proprietari.

As dori sa stiu cum(pasii de urmat) si unde as putea sa rezolv aceasta problema si apoi sa-i pun pe fostii proprietari sa ma despagubeasca sau sa li se impuna de la inceput sa rezolve problema pe banii lor.

Consider ca acesta este un viciu ascuns, deoarece eu nu sunt expert in termopane, mai ales ca la anveloparea blocului se vine cu niste termopane care au anumite caracteristici.

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Noiembrie 2017
Admin, administrator
În ipoteza oferită de domnul Trandafir, care pare să aibă dreptate, deși știam diferența, presupunând că achiziționați un imobil mobilat, cu un aragaz racordat la gaz prin cel mai eficient furtun, dar de către vânzător, deci fără documentul justificativ care să ateste montarea acelui tub de către o persoană autorizată și.... se produce ceva demn de știrile de la ora 5. Cine este responsabil pentru pagube materiale doar?
În scara mea, un fost polițist -de care am scăpat lumea într-un final- a cutezat să demoleze în holul apartamentului -etaj 3 din 4- un perete de susținere, unul despărțitor și grinda ca să-și lărgească holul, dar Fără Nicio aprobare. În caz că scara decide să se mai ridice un etaj, iar din cauza trepidațiilor continue atât a construcției în sine care se desfășoară, cât și din a tramvaielor -e suficient doar astea încă vreo 5-10 ani- și pe baza că scara mea are cerc roșu, ce se întâmplă dacă.... blocul crapă efectiv pe acea parte? Cine suportă consecințele, fostul polițist care a vândut deja -și s-a mutat la vilă- sau cumpărătorul deoarece era la vedere [dar fără documente]?
Dacă vă ajută cu ceva - [ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ Irina_sebea, faptul ca proprietarul v-a spus sau nu v-a spus inainte de vanzare despre anumite aspecte asupra calitatilor bunului, tine de buna sau reaua sa credinta, acesta fiind un element care influenteaza o eventuala acordare de daune interese (subsecventa unei eventuale actiuni in raspundere pentru garantie). Insa, revenind strict la bun, pentru ca acesta sa fie considerat ca fiind afectat de vicii ascunse trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii, intre care sa fie ascuns si sa fie grav (alaturi si de alte conditii). Ce inseamna sa fie ascuns? Inseamna ca la data predarii, in conditiile unei verificari atente din partea cumparatorului, viciul sa nu poate fi descoperit (nu neaparat cu asistenta de specialitate). Ce inseamna sa fie grav? Inseamna ca din cauza viciului, bunul sa fie impropriu ultilizarii la care este destinat sau sa i se micsoreze in asemenea masura utilizarea sau valoarea incat, daca l-ar fi cunoscut, cumparatorul sa nu fi cumparat sau ar fi dat un pret mai mic. (nu mai vorbesc de termenele de garantie si de prescriptie, caci presupunem ca sunteti in termen). In cazul unui litigiu, proba celor mai sus exprimate, o face cumparatorul. Acum, dvs puteti sa incercati o actiune in sensul dorit, urmand sa dovediti ca bunul este impropriu utilizarii, ca vanzatorul nu v-a informat ca tamplaria este proasta si sub standard, ca tamplaria este proasta si sub standard, ca dvs ati platit pentru o tamplarie la standard ridicat si noua, reabilitata etc, si asa mai departe (cum veti face proba nu stiu). Acum, daca gasiti si un judecator pe care sa-l convingeti, atunci este bine pentru dvs, caci veti solicita reducerea corspunzatoare a pretului sau executarea lucrarii pe seama vanzatorului. (eu nu v-am recomandat actiunea pentru ca am apreciat ca nu este cazul unui viciu ascuns, parere pe care o mentin, dar nici nu vreau sa va descurajez si nici nu tin cu ursul, ci pur si simplu cred ca nu este incidenta aceasta institutie juridica).

@ OutStanding, haideti sa le luam pe rand. Cine raspunde in ipoteza cu furtunul de gaz viciat?
In mod normal raspunderea pentru pagubele provocate de un lucru apartine celui care se foloseste de lucru, respectiv proprietarul sau cel care se foloseste de el. In cazul nostru, cumparatorul, noul proprietar. Insa, acesta are posibilitatea ca in cazul unui nefericit eveniment, daca lucrul se afla in termenul de garantie legala si in termenul de prescriptie, atunci cumparatorul se poate indrepta cu o actiune in garantie sau in regres cu o actiune pentru pagubele produse impotriva vanzatorului, iar daca nu se mai afla in garantie, atunci cumparatorul raspunde, deci chestiunea este destul de clara cu furtunul de gaz.
Bun. Cine raspunde in ipoteza cu politistul demolator de pereti? La fel, cumparatorul atunci cand a cumparat a primit schita cadastrala, plan apartament etc, pe care la o evaluare fara asistenta de specialitate trebuie, adica este obligat sa o verifice si sa vada daca schita corespunde cu realitatea din imobil. Deci cumparatorul verifica si vede daca corespunde schita. Daca nu corespunde, nu cumpara. Daca cumpara, isi asuma. Daca isi asuma, raspunde. Daca raspunde, plateste sau ...sau, daca este in termenul de prescriptie se intoarce in regres impotriva politistului vanzator (pe ce temei? dupa caz). (nu mai spun ca, pentru protectia lor, si ceilalti vecini trebuiau sa se implice, prin reclamatii si sesizari, atunci cand vecinul lor a demolat pereti de rezistenta). Una peste alta, legislatia exista, etapele sunt clare, insa cum si in ce mod se aplica sau nu teoria si legislatia, este alta discutie. Pare destul de simplu. Nu-i asa?
Irina_sebea a scris:
Ai voie sa refuzi termopanele, doar daca ai tu deja caracteristicile la fel ca cele aduse de primarie sau mai bune. In rest, esti obligat sa accepti sa ti le schimbe.


O baza legala privind obligativitatea, se poate? NB: fituica firma anvelopare, pentru a creste valoarea lucrarii, nu este baza legala.
Aveți dreptate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intai e necesar sa vedem contractul de anvelopare, autorizatia de constructie etc. De acolo iese obligativitatea. Dv. nu sunteti parte, ca nu faceati parte din asociatia de proprietari. Acele obligatii nu vi se opun.
Amenda se da cand ai gresit ceva. Proprietarul-vanzator a gresit, el e potential contravenient. Dv. atunci nu erati proprietar, nu ati fi putut accepta termopanele, nu aveti cum sa raspundeti.
referitor la termopane, ce inseamna ca sunt proaste? cate camere vi s-a spus ca au si cate au in realitate? Care este diferenta de pret pentru un imobil similar, unul cu termopane slabe si unul cu termopane medii? Va intreb pentru ca actiunea in reductiunea pretului presupune o diferenta semnificativa, costurile dosarului fiind destul de ridicate.
E important si daca puteti dovedi ca pretul a fost raportat la anveloparea blocului sau la caracteristicile geamurilor din acea anvelopare. E important si ce ati scris in contractul de vanzare-cumparare.
O expertiza judiciara incepe pe la 1000 de lei pe undeva... pe langa asta mai sunt si alte costuri.
In consecinta,luati actele amintite mai sus de la Asociatie, luati caracteristicile geamurilor reale si mergeti la un avocat. Daca va pare efortul prea mare, atunci gasiti o modalitate de a va impaca cu situatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate schimbare termopane Dana653 Dana653 La reabilitarea blocului poți fi obligat sa îți schimbi termopanele? Exista vreo reglementare recenta in acest sens? Am avut o ședința in care ... (vezi toată discuția)
Viciu ascuns Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu buna ziua. o pers. fizica cumpara un apartament la etajul 4 intr-un bloc cu 10 etaje. ulterior , se apuca sa renoveze apartamentul si constata ca are ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa accept inchiderea balconului prin reabilitarea termica facuta de primaria sect 4, daca nu doresc acest lucru? diana-maracineanu diana-maracineanu As dori sa stiu daca exista vreo solutie legala in situatia urmatoare: -locuiesc in sectorul 4, undeva pe Bulevardul Alex Obregia, intr-un bloc in care s-a ... (vezi toată discuția)