avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea contractului de catre lichidator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea contractului de catre lichidator

Buna ziua, firma la care lucrez a declansat procedura de faliment. Eu sunt angajata la ei de 1 an si jumatate si in acest timp am ramas insarcinata. Conform procedurii ar trebui sa astept hotararea judecatoreasca de lichidare a firmei, si incheierea contractului de munca de catre lichidator, dar seful meu mi-a sugerat ca ar fi mai bine pentru mine daca nu as astepta pana vine sentinta judecatoreasca si sa imi desfaca contractul de munca cu motivul " desfiintarea postului", sau restructurare de personal. Mai pot beneficia de somaj in acest caz, tinand cont ca nu am voie sa am intrerupere, pentru a beneficia de concediul prenatal?
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 21:14, 8 Octombrie 2009
Fiind un cotidian independent local, ziarul nu va mai aparea incapand cu ziua de luni. Deocamdata sunt angajata, iar seful nu mi-a comunicat nimic in legatura cu raportul meu cu fundatia, dupa ce isi inceteaza aparitia. Asteapta sa vina lichidatorul si dupa spusele sefului aceasta persoana imi va desface contractul de munca. Eu banuiesc ca pana la venirea sentintei vom sta acasa fara bani. Dupa spusele angajatorului nu ar trebui sa dureze asa de mult, maxim o luna.
roxi1379 a scris:

Fiind un cotidian independent local, ziarul nu va mai aparea incapand cu ziua de luni. Deocamdata sunt angajata, iar seful nu mi-a comunicat nimic in legatura cu raportul meu cu fundatia, dupa ce isi inceteaza aparitia. Asteapta sa vina lichidatorul si dupa spusele sefului aceasta persoana imi va desface contractul de munca. Eu banuiesc ca pana la venirea sentintei vom sta acasa fara bani. Dupa spusele angajatorului nu ar trebui sa dureze asa de mult, maxim o luna.

Angajatorul avea obligatia sa va anunte in scris ca firma este in faliment si sa va ofere Deciziile de concediere colectiva Cf..prev.Codului Muncii.

Daca nu a facut pana in prezent acest pas legal si v-a interzis sa mai veniti la serviciu...doar verbal....inseamna ca este altceva...ilegal (un mod de a se dispensa de angajati)

Actiunea de lichidare judiciara poate dura f.mult ...3 ani...caz dezbatut si aici pe forum...deci...
Pasul pe care trebuie sa-l faceti Dv....este o actiune in instanta pentru a clarifica situatia.
Actionati in grup angajatorul pentru nerespectarea prev,Codului Muncii privind informarea scrisa si cereti-va drepturile.
Prin sentinta judecatoreasca - a Dv.- irevocabila si investita cu formula executorie -puteti sa va obtineti drepturile ce vi se cuvin inscriindu-va in Tabelul de creante al lichidatorului.

Altfel...nimeni nu va ofera drepturile.

Interesati-va si la ITM....
acolo trebuie sa existe inscrisuri doveditoare de incetarea activitatii firmei.
Cererea de insolventa poate fi admisa ori nu...si prin aceasta procedura firma poate sa se redreseze financiar prin plata creantelor catre stat ori salariatii creditori.

Solicitati in scris angajatorului sa va formuleze exact situatia creata.

Succes !
Multumesc pentru raspuns, dar din pacate eu daca actionez in instanta pe angajator, procesul va dura destul de mult, iar eu risc sa pierd indemnizatia de crestere a copilului. Decizia de concediere nu a fost emisa inca, pentru nici un angajat al fundatiei, si dupa spusele angajatorului o va emite lichidatorul. Nedumerirea mea era urmatoarea> perioada intre incetarea activitatii si desfacerea contractului de munca, pentru ca in ncazul meu sa pot beneficia de somaj, se considera sau nu perioada de cotizare?
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
roxi1379, utilizator
In nici un caz nu sunt trimisi acasa salariatii sa astepte hotararea prin care instanta declanseaza procedura de lichidare judiciara. Daca impotriva societatii s-a depus o cerere de declansarea procedurii falimentului , s-a numit administrator judiciar si nu s-a dispus inca declansarea procedurii simplificate a falimentului si numirea lichidatorului angajatorul poate dispune incetarea CIM prin desfiintarea locului de munca. Aceasta incetare CIM va da dreptul la somaj, cu conditia ca angajatorul sa va fi platit contributia la somaj. Daca imi dati pe mesaj privat numele , codul fiscal al societati si localitatea in care are sediul societatea pot verifica pe portalul tribunalului care este situatia exacta a societatii si pot sa va ofer un sfat mai documentat.
Ce este foarte interesant in ce mi-ati raspuns ca, chiar azi angajatorul mi-a propus ca daca vreau poate sa imi desfaca contractul de munca cu aceasta clauza desfiintarea locului de munca. Dar cauza falimentului este chiar aceasta, ca anul acesta nu a platit contributiile le stat. V-am trasmis ca mesaj privat datele solicitate anterior. Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Acordare somaj dupa concediu de ingrijire a copilului pana la 2 ani gabrielabajan gabrielabajan Am rugamintea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema: In acest moment sunt in CIC pana cand fetita mea va implini 2 ani, pe 7 octombrie 2011, cand normal ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic dana-iulia dana-iulia Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: pe data de 18.02.2013 mi se termina concediul de crestere copil, iar firma la care am lucrat a intrat in insolventa ... (vezi toată discuția)
Terminare concediu de crestere copil gina_maria gina_maria Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la cateva intrebari, si anume: - sunt in concediu crestere copil pentru 1 an de zile; acesta se incheie cand ... (vezi toată discuția)