avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Lângă blocul nostru se construiește un bloc al ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Lângă blocul nostru se construiește un bloc al cărui studiu de însorire nu a fost întocmit corect. Am reușit să obținem anularea lui și se va reface. Este evidențiat undeva intervalul orelor pe solstiții care pot fi trecute într-un studiu?

Buna ziua. Langa blocul nostru se construieste un alt bloc care la inceputul demersurilor de constructie nu aveau studiu de insorire. Dupa nenumarate reclamatii adrese primaria le-a solicitat sa aduca studiul in completare care a aratat ca ne v-a umbri dar ca noi nu respectam limita de 2 metri. Am demonstrat ca avem acei 2 metri si au fost pusi sa modifice proiectul si sa refaca studiul, Noul studiu are scris in concluzii ca ne ofers lumina in ziua cea mai defavorizata de la 7.45 la 9.33, dar plansele foto sunt doar cu ora 9 si nu cu 7.45, iar schitele si plansele foto arata ca de la ora 9 suntem umbriti. Prin urmare in acest studiu se contrazic plansele, schitele cu concluziiile. I am actionat in instanta si am reusit sa ii suspendam. acum v a urma anularea., expertiza, refacerea studiului etc. Intre timp prefectura in urma controalelor efectuat de ITC a inaintat proces avand acelasi fond.
Intrebarile mele: este evidentiat undeva intervalul orelor pe solstitii care pot fi trecute intr-un studiu?Este legal sa scrii ora 7.45 la solstitiul d iarna si sa arati schite si planse foto incepand cu ora 9 si nu cu 7.45?
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Personal nu am cunostinta de astfel de precizari legate de orele in care se face studiul respectiv. In mod normal, studiul trebuie sa acopere toate perioadele orare, in toate anotimpurile, respectiv sa prezinte cate o diagrama soare-umbra pentru fiecare posibilitate analizata.
Multumesc. In concluzie daca acest studiu nu cuprinde cate o diagrama pt fiecare ora care este scrisa in concluzii poate fi contestat
Puteti depune observatii scrise la raportul de expertiza in care sa cereti a se lamuri lumina existenta in perioade de timp care nu sunt analizate in raport. In functie de ora, soarele se pozitioneaza, iar umbra lasata de constructie care se va ridica actioneaza sub un anumit unghi asupra constructiei existente.
O precizare. O diagrama, dupa parerea mea (nu am cunostinta de prevederi legislative in acest sens), poate fi desenata/ construita si daca nu se efectueaza masuratori in fiecare ora/ in fiecare moment. Rolul diagramei este acela de a putea obtine in orice moment o valoare plecand de la ora dorita spre desen si de acolo spre valoarea de insorire rezultata.
Pozele foto facute (numarul acestora se stabileste de catre cele care face masuratoarea) trebuie sa se regaseasca pe o diagrama care sa acopere tot intervalul orar. Astfel, la orice moment se poate afla umbrirea/ insorirea.
O diagrama poate figura in coordonatele: inaltime umbrita/ inaltime insorita (in metri) in functie de ora de determinare/ pozare (ora rasarit soare .... ora asfintit soare). Coordonatele diagramei pot fi si altele, la alegerea celui care face masuratorile/ pozele, important fiind sa se poata citi perioada insorita/ perioada umbrita.
Multumesc mult. Aceste masuratori sunt facute obligatoriu la fata locului? In cazul studiului de mai sus masuratorile au fost facute din birou intr-un alt oras
La fata locului este greu sa faci un astfel de studiu in conditiile in care noua constructie nu exista. In materialul cu masuratorile ar trebui sa se explice cum s-a realizat studiul.
Nu am cunostinta de o cale anume de urmat in cazul unor astfel de studii, reglementata printr-un act normativ. Nu contest ca ar putea exista si nu stiu eu. Observatiile mele la discutia deschisa de dvs. au la baza experienta in administrarea unor studii teoretice, asemanatoare, cum ar fi curentii de aer, temperatura, presiunea, etc..

Alte discuții în legătură

Studiu de insorire ContSters78880 ContSters78880 Buna ziua, Am si eu o problema legata de un gard intre proprietati: acum este un gard de sirma de aprox 1.70 m inaltime. Vecina mea vrea sa-si construiasca ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara de umbrire/insorire ContSters267790 ContSters267790 Ordinul nr. 536 din 06/23/1997 CAPITOLUL I - Norme de igiena referitoare la zonele de locuit Art.2 Amplasarea cladirilor destinate locuintelor trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Sistare lucrari de constructii ALRR ALRR BUNA ZIUA! AM CUMPARAT UN TEREN DE 402 MP PE CARE AM OBTINUT AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE CONFORM LEGISLATIEI IN VIGOARE. IN PARTEA DE NORD A TERENULUI MEU ESTE ... (vezi toată discuția)