avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Lângă blocul nostru se construiește un bloc al ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Lângă blocul nostru se construiește un bloc al cărui studiu de însorire nu a fost întocmit corect. Am reușit să obținem anularea lui și se va reface. Este evidențiat undeva intervalul orelor pe solstiții care pot fi trecute într-un studiu?

Buna ziua. Langa blocul nostru se construieste un alt bloc care la inceputul demersurilor de constructie nu aveau studiu de insorire. Dupa nenumarate reclamatii adrese primaria le-a solicitat sa aduca studiul in completare care a aratat ca ne v-a umbri dar ca noi nu respectam limita de 2 metri. Am demonstrat ca avem acei 2 metri si au fost pusi sa modifice proiectul si sa refaca studiul, Noul studiu are scris in concluzii ca ne ofers lumina in ziua cea mai defavorizata de la 7.45 la 9.33, dar plansele foto sunt doar cu ora 9 si nu cu 7.45, iar schitele si plansele foto arata ca de la ora 9 suntem umbriti. Prin urmare in acest studiu se contrazic plansele, schitele cu concluziiile. I am actionat in instanta si am reusit sa ii suspendam. acum v a urma anularea., expertiza, refacerea studiului etc. Intre timp prefectura in urma controalelor efectuat de ITC a inaintat proces avand acelasi fond.
Intrebarile mele: este evidentiat undeva intervalul orelor pe solstitii care pot fi trecute intr-un studiu?Este legal sa scrii ora 7.45 la solstitiul d iarna si sa arati schite si planse foto incepand cu ora 9 si nu cu 7.45?
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator


ciut a scris:

Ei spun ca avem lumina de la 7.38 cand rasare soarele la 9.10. La 7.38 afara acum este inca intuneric.



Pentru că au modelat doar clădirea propusă și clădirea dumneavoastră. Trebuie modelate în 3D toate clădirile și construcțiile adiacente care ar putea umbri, inclusiv gardul.

Faceți poze în continuare, cu ora afișată pe ele, ca să îi arătați judecătorului ca să știe ce să ceară expertului, cum să-i traseze tema...
Poate va ajuta:
[ link extern ]
[ link extern ]

sau dati o cautare pe google pentru studiu de insorire
Buna ziua !
Cam unde duce pretul expertizei pentru studiul de insorire, in euro ? Ma intereseaza pt ca si eu voi fi prins intr-o actiune in instanta.

ciut a scris:

Buna ziua, revin dupa un an. Am efectuat expertiza tehnica. Expertul tehnic desemnat de instanta se cam contrazice. In cazul meu recunoaste ca sunt umbrita dar invoca parapetul gardului si nu cladirea. Gard care exista si inainte de constructia paratilor si de care nu am fost umbrita. Mai mult, acesta specifica ca datele nu pot si exacte deoarece nu a fost facuta expertiza topo. Expertul parte al nostru in schimb arata ca suntem umbriti si ca nu ne este asigurata acea ora jumatate pe zi

Depinde de obiectivele fixate pentru expertiza de catre instanta, de pregatirea expertului, de cheltuielile facute pentru efectuare expertiza, etc. Nu exista un tarif prestabilit. Expertul este cel care face evaluarea costurilor.
In orice caz nu sunt costuri simbolice.
Nu cred ca se ridica la nivelul a mii de euro ... Nu se justifica ... Nu este o lucrare extraordinar de complexa ... Exista softuri care simuleaza automat si foarte usor miscarea umbrei unei cladiri pe fatadele cladirilor vecine. Studii de insorire fac si eu, dar nu sunt arhitect. Am facut de curand o expertiza extrajudiciara pe tema insoririi (studiu de insorire intocmit de catre un arhitect) si m-a costat in jur de 365 euro.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studiu de insorire ContSters78880 ContSters78880 Buna ziua, Am si eu o problema legata de un gard intre proprietati: acum este un gard de sirma de aprox 1.70 m inaltime. Vecina mea vrea sa-si construiasca ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara de umbrire/insorire ContSters267790 ContSters267790 Ordinul nr. 536 din 06/23/1997 CAPITOLUL I - Norme de igiena referitoare la zonele de locuit Art.2 Amplasarea cladirilor destinate locuintelor trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Sistare lucrari de constructii ALRR ALRR BUNA ZIUA! AM CUMPARAT UN TEREN DE 402 MP PE CARE AM OBTINUT AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE CONFORM LEGISLATIEI IN VIGOARE. IN PARTEA DE NORD A TERENULUI MEU ESTE ... (vezi toată discuția)