avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea texte, moncher, ... texte
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

texte, moncher, ... texte

O invitatie la discutie de la un prieten mi-a prilejuit observarea unuia din textele din Constitutie care mi-a starnit intotdeauna nedumerirea. Asadar ce o fi vrut constituanta sa zica prin:
"Fidelitatea faţă de ţară este sacră. (art. 54 alin. 1) ?" Sacru, conform DEX este ceva cu caracter religios, cu caracter sfant. Asadar cum trebuie interpretat art. 54 alin. 1 din Constitutie ? Ca fidelitatea fata de tara are caracter religios ? Ce cauta un astfel de text intre drepturile si obligatiile cu caracter juridic?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:12, 17 Octombrie 2009
@godspeed
Aristotel a scris in fizica sa despre eter si despre cele cinci elemente si nimeni nu radea de el. Daca Stephen Hawkins ar scrie astazi asa ceva toata lumea ar clatina din cap cu tristete. La sfarsitul secolului al XVIII-lea puteai sa scri ca luna e populata de fiinte asemanatoare omului ori ca Dumnezeu i-a inzestrat pe oameni (numai pe cei albi, desigur, pentru ca negrii erau scalvi) cu unele drepturi inalienabile sau ca datoria fata de patrie e sfanta fara sa starnesti rasul. Insa nu vad ce mai cauta astfel de sforaitoare declaratii intr-o constitutie din 1991.
Cat despre ...
“We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal; that they are endowed by their Creator with certain inalienable rights; that among these are life, liberty, and the pursuit of happiness."
in conditiile in care cei care aveau ghinionul sa se nasca cu pielea de alta culoare decat alb erau obiecte nu subiecte de drept ...
texte, ma cherie ... texte

Interesanta observatie. Intr-adevar , americanii invoca divinitatea , din cate am observat si eu, aproape cu fiecare prilej, prin celebra fraza,,God bless America". Iar trimiterile care se fac la Creator in textele Constitutiei americane nu par sa deranjeze acest popor, ci dimpotriva. Ei par animati de un mare patriotism , iar momentele solemne din viata acestei tari , sunt cu adevarat rerspectate. . Este educatia cea care le-a insuflat acest spirit patriotic, ei cresc in acest spirit . Si deasemenea nu le lipseste spiritul religios, dovada acestui fapt stand chiar,,ziua recunostintei" pe care ei o sarbatoresc cu mare fast si care prezinta o mare importanta pentru acest popor.
Cam asa suna juramantul vicepresedintelui american:,, I do solemnly swear (or affirm) that I will support and defend the Constitution of the United States against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; and that I will well and faithfully discharge the duties of the office on which I am about to enter: So help me God.
Si un mic fragment dintr-un articol al ziarului ,,Gandul"-Discursul ambasadorului Nicholas Taubman, o mică lecţie despre cum americanii îşi respectă Constituţia, Congresul, legile, Guvernul şi Justiţia:,, Esenţa lecţiei de democraţie constă în faptul că fiecare american are convingerea că „legea este sacră şi toată lumea trebuie să o respecte”, de unde derivă supunerea cetăţeanului faţă de Congres, preşedinte şi sistemul de justiţie."
Constitutia SUA, care se pare ca este cea mai veche constitutie din lume, a reprezentat modelul pentru constitutiile majoritatii statelor. Daca le comparam , intr-adevar , putem regasi foarte multe elemente din amendamentele lor si in Constitutia noastra.
legally a scris:

Esenţa lecţiei de democraţie constă în faptul că fiecare american are convingerea că „legea este sacră şi toată lumea trebuie să o respecte”, de unde derivă supunerea cetăţeanului faţă de Congres, preşedinte şi sistemul de justiţie."

My oh my! In tara cu cel mai mare numar de detinuti de pe planeta (25% din populatia de puscariasi ai planetei sunt americani), tara care consuma cea mai mare parte din productia mondiala de stupefiante grele cu toate ca are doar ceva peste 5% din populatia planetei, fiecare cetatean e convins ca legea e sacra.
Poate de aceea se intampla pe acolo ceea ce se intampla. Si Goebels era un catolic convins si credea ca misiunea lui e divina.
In Norvegia, unde constitutia si legile sunt cat se poate de laice si unde fiecare cetatean e convins ca legea nu poate fi sacra pentru ca e facuta de parlament, se intampla mult mai putine lucruri rele.

"USA este quintesenta democratiei" texte moncher, texte
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
u.b.i.k. a scris:

@godspeed
La sfarsitul secolului al XVIII-lea puteai sa scri ca luna e populata de fiinte asemanatoare omului ori ca Dumnezeu i-a inzestrat pe oameni (numai pe cei albi, desigur, pentru ca negrii erau scalvi) cu unele drepturi inalienabile sau ca datoria fata de patrie e sfanta fara sa starnesti rasul. Insa nu vad ce mai cauta astfel de sforaitoare declaratii intr-o constitutie din 1991.
Cat despre ...
“We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal; that they are endowed by their Creator with certain inalienable rights; that among these are life, liberty, and the pursuit of happiness."
in conditiile in care cei care aveau ghinionul sa se nasca cu pielea de alta culoare decat alb erau obiecte nu subiecte de drept ...
texte, ma cherie ... texte

Si "liberte, fraternite..." pareau doar texte, doar unii au crezut in ele si actioneaza ca atare. ca niste consumatori captivi liberi:)
Despre "we are all born equal", cred ca mai toti l-am citit pe Orwell, dar inca mai avem o farama din simtul umorului ca sa admitem ca sunt texte necesare. Si pentru credinciosi, si pentru laici.

“Religion gives law its spirit and inspires its adherence to ritual and justice. Law gives religion its structure and encourages its devotion to order and organization.” este un principiu pe care isi bazeaza activitatea “Center for the Study of Religion and Law”, un principiu – sau prezumtie pentru cei care doresc sa rastoarne situatia – de common sense (bun simt/buna credinta) conform caruia “religia da spirit legii…si legea da religiei structura”.
Nu cred ca sunt multi americani care se cramponeaza de sintagma din articolul VII al Constitutiei lor “in the year of our Lord”, un fel de Anno Domini, care a intrat in vorbirea curenta ca o expresie de exprimare a cronologiei. Cum nu se vor crampona nici de denumirea pagana a lunilor anului. In schimb, in amendamentele aduse, au dorit sa clarifice faptul ca practicarea religiei este libera, dar nicio religie nu poate avea suprematie asupra alteia, sau credinta asupra laicismului in determinarea modului cum unul sau altul se supune legii.
Si cu siguranta nu ar fi posibil scenariul in care … principiul stabilitatii legii fiscale este incalcat flagrant, iar “the people” sa nu ia atitudine.
Daca luam conotatia cuvantului “sacru”: ce nu poate fi schimbat, cred ca discutia s-ar comporta in alti termeni, pentru ca desi nu are sensul unui cuvant cu caracter religios, prin interpretabilitate, sintagma cu “fidelitatea…” va avea continut religios…

Legea fara substanta (omul credincios/nihilist superstitios in garda) este doar text, mon cher ami.
Cred ca fiecare text juridic (inclusiv cel meta-juridic cum este textul Constitutiei) trebuie sa aiba ceva pe care sa se fundamenteze (in TGD apare notiunea de izvor material); ca in spatele fiecarui articol din Constitutie sta ceva important pentru Romania, care-i justifica existenta. Mirarea mea a pornit de la faptul ca art. 54 alin. 1 nu i-am putut gasi elementul care sa-i justifice existenta. Nu pot sa cred ca atitudinea generala a romanilor fata de Romania este una quasi-religioasa (ar fi poate bine sa fie asa, dar nu este). Nu cred nici ca fidelitatea sacra fata de Romania e un deziderat asemanator lui "liberte, egalite, fraternite" pentru ca trebuie sa ceri oamenilor numai ce acestia pot sa-ti dea. De aici a pornit mirarea mea si de la amestecul religios-juridic (credinta nu are nevoie de juridic, doar religia depinde de el).

Alte discuții în legătură

A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)
Juramantul profesional!!!! star_chaser star_chaser Matei 5, 33-37: 33. Ati auzit ce s-a zis celor de demult: "Sa nu juri stramb, ci sa tii inaintea Domnului juramintele tale". 34. Eu însa va spun voua: Sa ... (vezi toată discuția)
Icoanele in scoala ioanna8634 ioanna8634 imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte. as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in ... (vezi toată discuția)