avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Podul este accesoriu fata de apartamentele de la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Podul este accesoriu fata de apartamentele de la mansarda sau fata de cele de la nivelurile inferioare?

Buna ziua,

Intr-un imobil care are demisol parter, etaj si pod (mansardat partial) exista initial un singur proprietar, dupa moartea caruia raman doi comostenitori care isi impart proprietatea astfel:

[bAlfa primeste in proprietate exclusiva parterul + demisolul + 2camere la masarda
Beta detine etajul + o camera la mansarda
Alfa + Beta primesc in proprietate comuna podul si spalatoria precum si partile din imobil care conform legilor de constructii sunt considerate comune( fatada, instalatiile comune, acoperisul etc)
.
Mansarda are 3 camere, restul podului (neamenajat) fiind comun celor doi

Alfa vinde demisolul si una din cele doua camere de la mansarda aflata in proprietatea sa exclusiva lui Gama, impreuna cu partile comune pod si spalatorie, acestea din urma fiind comune cu celilalti coproprietari.
Gama la randul sau instraineaza lui Beta prin act de vanzare-cumparare camera ce o detine la la mansarda impreuna cu cota parte indiviza aferenta camerei.
Intrebare :
1. Gama mai detine vreo suprafata din Podul amenajat sau nu?
2. Care este cota parte indiviza de pod detinuta de Beta?
3. Suprafata de pod neamenajata este accesorie celor trei garsoniere de la mansarda sau apartamentelor de la parter si Etaj?
Va multumesc si astept cu interes raspunsurile voastre, mai ales ca pe aceasta speta parerile sunt



Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:15, 13 Octombrie 2009
Pai la atata problema de complicata, era normal sa va scape....eu am stat 5 minute cu ochii pe text si cu creionul in mana...:))
Stimata D-na Elga50,

multumesc pentru raspuns. Cat priveste litigiul, va asigur ca e un caz foarte interesant. Daca sunteti avocat si va plac provocarile am putea colabora in vederea rezolvarii acestor litigii...Astept cu interes un raspuns din partea dvs,

Cu stima
avb
avb_grup a scris:

DaCA ,dimpotriva consideram ca initial;
1 G detine intregul demisol+ o camera la mansarda
2.A detine intregul parter +o camera la mansarda
3. B detine intregul etaj + o camera la mansarda
iar fiecare din proprietari detine cate o cota indiviza din Pod proportional cu suprafata utila a intregii sale proprietati,inseamna ca, atunci cand ulterior G cedeaza lui B camera de la mansarda, nu cedeaza decat o parte din cota indiviza detinuta de acesta la nivelul podului si ca el detine inca o cota parte indiviza din podul comun, proprotional cu suprafata utila a acestuia ramasa in urma instrainarii camerei

Ce parere aveti?



Parerea mea ( sub ..."beneficiu de inventar" pentru ca n-am acte in fata) este ca acesta din urma interpretare este cea corecta.

"Durerea" in speta asta incepe cu intrebarea: Sub imperiul carei legi a fost facut partajul din 1945?
O s-o gasiti prin biblioteci (si daca o gasti dati-mi-o si mie pentru ca am "ratacit" copia pe care o aveam/ de fapt am experimentat zicala: daca dai, n-ai).
Este Legea (nr.80) din 3 mai 1927 privind proprietatea cu etaje si apartamente.
In art 57 (din care mi-am notat la vremea cand am avut-o) scrie asa: „Dreptul de proprietate individuala asupra unui etaj sau apartament cuprinde, ca accesoriu dreptul de coproprietate fortata asupra tuturor portiunilor din imobil, aflatoare prin natura lor în folosinta comuna”.

In clipa in care A si B au impartit ...pe etaje acel imobil au privit podul ca fiind in coproprietate fortata (bunul accesoriu) apartinand titularilor dr de propritate asupra acelor etaje (bunul principal).
De altfel "garsonierele" acelea de la mansarda erau, la vremea aceea...camere pentru servitori (nu-i asa ca in actele initiale sunt botezate camere de serviciu?) Adica ele insele deserveau etajele/apartamente din imobil, dar nu erau prin "natura lor" in folosinta comuna, asa incat s-au putut imparti/vinde separat.
"Se vede cu ochiul liber" ca A primind la partaj P+D primeste 2 camere la mansarda iar B primind Etajul primeste doar 1 camera.
Ultima modificare: Duminică, 11 Octombrie 2009
romascanu, moderator
"Durerea " cea mare in aceasta speta este ca nu exista anexe, schite care sa insoteasca actele de vanzare-cumparare incheiate in toti acesti ani.
Nu este clar nici care este cota indiviza din podul comun (nemansardat) detinuta initial de A si B. Vointa partilor, exprimata in actul de partaj, a fost de a imparti masa succesorala ramasa de pe urma decesului primului proprietar in
portiuni egale de cate o doime fiecare, adica 1/2 pentru fiecare din cei doi comostenitori
.Insa in concret si-au luat suprafete diferite (A doua niveluri-, iar B un nivel din imobil) insa de aceeasi valoare.Si atunci, cota indiviza se calculeaza tinand cont de catimea detinuta din masa succesorala sau de suprafata utila detinuta de fiecare? E o intrebare la care sunt curios cum veti raspunde

Cat priveste legea invocata, aceasta, prin art 57, mentiona ca dreptul de proprietate asupa unui etaj sau ap. situat intr-un imobil ce cuprinde mai multe asemenea unitati locative avea accesoriu si dreptul de coproprietate fortata asupra tuturor partilor comune din imobil aflatoare prin natura lor in folosinta comuna a tuturor celor ce locuiesc in imobil, ca: terenul, fatada, fundatia, acoperisul, intrarile, instalatiile comune.

Se pune problema de a sti daca se poate iesi din indiviziune, dat fiind faptul ca prin forma sa si calea de acces la podul comun (nemansardat) se poate cu usurinta partaja intre cei trei coproprietari.

Multumesc si scuze pentru lungimea raspunsului...
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
avb_grup, utilizator
D-na Av Romascanu Nicoleta,

Aveti vreo idee despre cota indiviza detinuta initial de A si B? Se calculeaza in functie de catimea abstracta din masa succesorala sau functie de suprafata utila a fiecarui apartament detinut de A si B?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Cote indivize pod avb_grup avb_grup Buna ziua, Intr-un imobil care are demisol parter, etaj si pod (mansardat partial) exista initial un singur proprietar, dupa moartea caruia raman [b]doi ... (vezi toată discuția)
Coproprietate si trai in comun ContSters88537 ContSters88537 Buna seara, am o problema legata de coproprietatea in indiviziune. Daca eu detin apartamentul principal dintr-un imobil de P+1+MANSARDA, si sunt proprietar pe ... (vezi toată discuția)
Trecerea in proprietate a spatiilor comune razvan .neacsu razvan .neacsu Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu cateva informatii privind posibilitatea trecerii in proprietate a unor parti din spatiile de folosinta comuna. Context: ... (vezi toată discuția)