avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... acuzat de ultraj
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

acuzat de ultraj

In timp ce imi desfasuram executarea lucrari de arat pe terenul proprietate familiei am surprinsin tarlaua de soia invecinata doi indivizi care dupa ce am intors de cateva ori facanduse seara sola fiind mare avem in vorba cu fratele meu sa vina sa imi aduca motorina si tot odata sa imbrazdam acea parcela inainte de a intuneca acesta intirziind am incercat sa ibrazdez singur ajungand la jumatatea tarlalei acestia s-au ridicat din soia unul dintre ei a incarcat o arma de vanatoare si a avenit la tractorul propietate pe care in conduceam am discutat cu acesta cateva vorbe si lam intrebat ce au in sacu pe care celalat il tara in soia acesta pe un ton ridicat a spus ca: Ce te intereseaza?intre timp a veni fratele meu cu autoutilitara familiei indreptanduse spre rezervorul tractorului la care acesta cu arma in spate a trecut la amenintari si injuri la care acesta a deschis un glas disperat :-Nu ma impusca ! avand in tractor copilul minor de 11 ani l-am ascuns dupa scaunul tractorului si vazand ca se indrepta si celalalt de la soia am coborat jos si am vazut cum ia cazut cartusele din arma de vanatoare dupa care fratele meu i-a spus:E frumos ce ai facut.Vad ca iti curge sange .Hai la spital.
Fratele s-a urcat cu el in autoutilitara iar eu cu cea lalta persoana in caroserie .
lasandui la spital. Cand ne-am intors la tractor (locul faptei) fratele a anuntat organele de politie si in acest timp copilul meu ramas la tractor m-ia zis :Uite tata ca nene Marcel (fratele) a calcat o plasa ce era in niriste si uite mai incolo sunt doua dispozitive cu doua baterii de masina ce fac ca prepelita (atrape electronice) acestea au fost ridicate de catre politie.
Mi-sa adus acuzatia acesta invocand faptul ca unul dintre ei este paznic A.J.V.P.S. si era in serviciu de patrulare in interes de serviciu.
Iar celalalt era fratele sau nici de cum paznicul de vanatoare titular pe acel asa zis fond de vanatoare .In luna februarie familia a facut o informare catre A.J.V.P.S. ca detine o exploatatie de peste 50 hectare teren agricol situat in acel asa zis fond de vanatoare .
Cel mai recent răspuns: dorians , utilizator 12:15, 15 Octombrie 2009
Imi cer scuza ca nu am timp sa va raspund mai pe larg in acest moment

1 uitati un dosar pe rol 1532/241/2009 pt ca la spete sunt cam zgarcit :blush2:


2 ultrajul este in principiu o infractiune contra AUTORITATII si nu contra persoanei. Am spus in principiu ca sa nu sarim iar de la subiect.


3 noul cod penal inca nu este in vogoare (si nici nu e sigur ca o sa fie)

Nu are rost sa dezvoltati subiectul "functionar public" pentru ca am spus -si repet- ca sunt "asimilati" . Asa cum ati afirmat si dvs. De aceea nu are nicio relevanta statutul, numirea, salariul sau nevasta unui functionar public...
1./ Cum se prevede ULTRAJUL in COD PENAL actual.
Art. 239. – Ultrajul

Amenintarea sãvârsitã nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directã contra unui functionar public care îndeplineste o functie ce implicã exercitiul autoritãtii de stat, aflat în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Lovirea sau orice acte de violentã, sãvârsite împotriva unui functionar public care îndeplineste o functie ce implicã exercitiul autoritãtii de stat, aflat în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã.

Vãtãmarea corporalã, sãvârsitã împotriva unui functionar public care îndeplineste o functie ce implicã exercitiul autoritãtii de stat, aflat în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vãtãmarea corporalã gravã, sãvârsitã împotriva unui functionar public care îndeplineste o functie ce implicã exercitiul autoritãtii de stat, aflat în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani.


Art. 239-1. – Cazuri speciale de pedepsire

În cazul infractiunilor prevãzute în art. 180–182, art. 189 si 193, sãvârsite împotriva sotului, copiilor sau pãrintilor unui judecator, procuror, politist, jandarm ori miltar, în scop de intimidare sau de rãzbunare pentru acte sau fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, maximul pedepsei se majoreazã cu 2 ani.=D>

Deci, se prevede numai calitatea de functionar public. Paznicul dvs de vanatoare nu este subiectul pasiv al acestei infractiuni, iar dosarul penal nr 1532/241/2009, probabil este doar in faza de urmarire penala.
Astept spete! Nu fiiti zgarcit, daca gasiti asa ceva. Da, paznicul de vanatoare fiind doar un functionar la AGVPS poate fi subiect activ al infractiunii de ultraj, dar nu subiect pasiv.
2./Cum se prevede ULTRAJUL in noul COD PENAL
Art. 255 Ultrajul
(1) Amenintarea, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unui functionar care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.
(2) Savarsirea unei infractiuni, impotriva unui functionar care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat ori impotriva a bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.
(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele comise in conditiile alin.(2) daca privesc un membru de familie al functionarului.
Deci, in noul Cod Penal, dupa ce va intra in vigoare, functionarul, in speta si paznicul de vanatoare sau alte persoane prevazute de Legea nr.197/2007, respectiv "Persoanele împuternicite să constate infracţiunile prevăzute la art. 42–44 şi contravenţiile prevăzute la art. 48 sunt asimilate, în exercitarea atribuţiilor ce decurg din împuternicire, personalului care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice , va avea calitatea de subiect pasiv al infractiunii de ULTRAJ.=D>
Vedeti ca in noul Cod Penal una este infractiunea de ULTRAJ care cuprinde doar functionarii in general, nu numai functionarii publici, asa cum este prevazut in textul actual.si alta este infractiunea de ULTRAJ JUDICIAR (la care si eu am avut un rol esential, cu amendamente si comentarii la Subcomisia pentru noul COD PENAL de la Parlament, deoarece in proiectul initial erau prevazuti pentru judecatori, procurori, avocati, iar politistii si jandarmi nu erau cuprinsi) =D>
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
ContSters74561, utilizator
Radu Alexandru a scris:

Paznicul dvs de vanatoare nu este subiectul pasiv al acestei infractiuni, iar dosarul penal nr 1532/241/2009, probabil este doar in faza de urmarire penala.



Cand ma intorc in oras incerc sa va expun parerea mea. pana atunci:

1. sa inteleg ca nu ati vazut dosare penale? nr acestuia arata clar ca nu e in faza de UP (e pe rol la jud Horeze asa cum arata si indicaticul instantei) iar paznicul de vanatoare e cat de poate de PASIV
2. regimul paznicului (vanatorului...) este si ramane acelasi. pe mai tarziu..
Daca este pe rol la judecatoria Horezu este clar... Nu trebuie sa mai discutam, decat pe practica judiciara.
Apropo, referitor la dosare penale, rog sa vedeti si blogul meu.
Succes!
daca imi dati si un link (mesaj privat) cu siguranta o sa va vizitez :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ultraj Jonny93 Jonny93 Vă rog să îmi spuneţi dacă un paznic de vânătoare, angajat de o filială judeţeană a Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa auser auser Buna ziua, am si eu o serie de intrebari: 1. In ce stadiu este un caz in care au fost citati martorii de procuror? 2. Acuzatul este cercetat pentru accident ... (vezi toată discuția)
Ofensa adusa din partea unui politist eduuard eduuard Unde ar putea fi incadrata fapta unui politist care in exercitarea atributiilor de serviciu foloseste expresii jignitoare la adresa unui persoane? (vezi toată discuția)