Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor şi libertăţilor sale civile, este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală. Reşedinţa persoanei fizice este în locul unde îşi are locuinţa secundară.
Pentru intrebarea privind trecerea frontierei cu minorul, trebuie distins daca se calatoreste
prin Europa sau
catre tara in care minorul isi are domiciliul sau resedinta, insa eu va recomand sa sunati la politia de frontiera la numarul de telefon 0219590 si va lamuriti pe deplin, in plus puteti sa consulati si informatiile de aici:
[ link extern ]
In materia obligatiilor de intretinere competenta teritoriala a instantelor este destul de larga si nu se poate da un raspuns scurt si clar in acest sens, insa parerea mea este ca o instanta din Spania va este la indemana, insa exista temei si pentru a sesiza o instanta din Romania in conditiile in care creditorul intretinerii, adica minorul, isi are domiciliul sau rezidenta in Romania.
Din punctul meu de vedere aveti la indemana fie sa sesizati instanta din Spania, fie prin intermediul unui avocat din Romania (ca sa nu va deplasati dvs personal cu minorul) sa sesizati instanta de la domiciliul dvs din buletin (oricum instanta isi va verifica competenta si daca cererea se incadreaza in domeniul de aplicare al
Regulamentului european nr. 4/2009 privind competenta, legea si executarea hotararilor in materia obligatiei de intretinere). Ulterior, trebuie tinut cont si de faptul ca Protocolul de la Haga nu se aplica pentru UK, si vor trebui facute demersuri suplimentare pentru punerea in executare a unei eventuale hotarari, dar asta este o alta discutie.