avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pensie intretinere minor

Minor nascut in Gibraltar din tata cetatean britanic si mama cetatean roman. Minorul detine pasaport avand cetatenie britanica. In urma separarii parintilor minorului (acestia nu au fost casatoriti) tatal nu contribuie la intretinerea minorului. Carei instante i se poate adresa mama avand in vedere ca ultimul domiciliu comun a fost in Spania?
Ultima modificare: Vineri, 1 Decembrie 2017
D3SIRE, utilizator
Trandafir2: In situatia in care se atribuie CNP (cetatenie romana) pot sa calatoresc in Europa cu minorul fara a avea acordul tatalui?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Decembrie 2017
D3SIRE, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va trebuie o hotarare judecatorasca de incredintare a minorului.
Resedinta obisnuita reprezinta domiciliul inscris in actul de identitate? Daca mama minorului este cetatean roman cu domiciliul in Romania, insa locuieste cu chirie in Spania avand locul de munca in Gibraltar, poate solicita solutionarea cauzei (incredintarea minorului) la o instanta de judecata din Romania? In aceasta situatie se poate deplasa cu minorul in Romania fara a avea probleme la frontiera, atat la plecare cat si la revenirea in Spania ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
D3SIRE, utilizator
acest răspuns util
Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor şi libertăţilor sale civile, este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală. Reşedinţa persoanei fizice este în locul unde îşi are locuinţa secundară.
Pentru intrebarea privind trecerea frontierei cu minorul, trebuie distins daca se calatoreste prin Europa sau catre tara in care minorul isi are domiciliul sau resedinta, insa eu va recomand sa sunati la politia de frontiera la numarul de telefon 0219590 si va lamuriti pe deplin, in plus puteti sa consulati si informatiile de aici:
[ link extern ]
In materia obligatiilor de intretinere competenta teritoriala a instantelor este destul de larga si nu se poate da un raspuns scurt si clar in acest sens, insa parerea mea este ca o instanta din Spania va este la indemana, insa exista temei si pentru a sesiza o instanta din Romania in conditiile in care creditorul intretinerii, adica minorul, isi are domiciliul sau rezidenta in Romania.
Din punctul meu de vedere aveti la indemana fie sa sesizati instanta din Spania, fie prin intermediul unui avocat din Romania (ca sa nu va deplasati dvs personal cu minorul) sa sesizati instanta de la domiciliul dvs din buletin (oricum instanta isi va verifica competenta si daca cererea se incadreaza in domeniul de aplicare al Regulamentului european nr. 4/2009 privind competenta, legea si executarea hotararilor in materia obligatiei de intretinere). Ulterior, trebuie tinut cont si de faptul ca Protocolul de la Haga nu se aplica pentru UK, si vor trebui facute demersuri suplimentare pentru punerea in executare a unei eventuale hotarari, dar asta este o alta discutie.
acest răspuns util
Nu vad sa fie competenta Romania, asa incat nu are rost sa veniti aici. Nici nu vad sa aveti vreun avantaj daca va folositi de legislatia romana.
Mergeti la un avocat spaniol.
Cu pasaportul din UK puteti intra si iesi din Romania cu minorul in liniste. Dupa ce are si cetatenie romana, mai vedem. legislatia permite, practica mai putin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parinti necasatoriti, resedinte diferite Andra Curty Andra Curty Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: sunt dublu cetatean (roman / britanic), fiicele mele in varsta de 3 ani sunt cetateni ... (vezi toată discuția)
Salut sunt cetățean român la munca in spania. am un copil ... SilviaAndreeaStoica SilviaAndreeaStoica Salut Sunt cetățean român la munca in Spania. Am un copil de 6 ani cetățean român și el, tatăl deasemenea cetățean român. Vreau să merg in ... (vezi toată discuția)
Buna seara! copilul meu are 1 an si jumatate si este nascut in ... Olivia.S97 Olivia.S97 Buna seara! Copilul meu are 1 an si jumatate si este nascut in Anglia are certificat de nastere si pasaport britanic eu asi dori sa plec din Uk in Romania dar ... (vezi toată discuția)