avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... De ce nu se respecta REGULAMENTUL de concurs pentru 15 ...
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

De ce nu se respecta REGULAMENTUL de concurs pentru 15 Noiembrie 2009 ?

Se pare ca si in aceasta sesiune (la fel ca in celelalte) nu se respecta Regulamentul de concurs !
Mai precis, desi se precizeaza clar categoriile ce se pot inscrie la examenul pentru trecere in corpul magistratilor pentru cei cu vechime de peste 5 ani in functii juridice (art. 2 din regulament) s-au inscris iar judecatori si procurori activi care doresc sa ajunga intr-un anumit oras ori sa eludeze examenul de final de la Institutul de Magistratura. Anul trecut am inchis ochii la faptul ca in zona mea toate posturile scoase la concurs au fost ocupate numai de judecatori (care intrasera in sistem intr-una din sesiunile anterioare, dar nu au prins localitatea de domiciliu), anul acesta vreau sa lansez un semnal.
Asa ceva nu se mai poate !!!
Chiar trebuie in fiecare ca locurile scoase la concurs sa fie ocupate doar de magistrati (si eventual ce ramane de avocati, juristi ori alte categorii) ?
Practic e o situatie fara iesire intrucat posturile (si asa putine) sunt ocupate tot de magistrati (dar din alte zone). Cele care se elibereaza in urma treceri pe o functie similara in zona aleasa oricum nu vor fi scoase imediat la concurs.
Si atunci de ce se plang cei de la CSM ca nu sunt magistrati, cand ei accepta aceste categorii de persoane (judecatori si procurori) la examen ?

Regulamentul este prezentat in Hotararea nr. 123/07 Februarie 2008 - [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
king_julian, utilizator
Cel mai recent răspuns: king_julian , utilizator 15:47, 17 Noiembrie 2009
Am o banuiala ca s-au sesizat astia de la resurse umane, chiar acum inainte de ecxamen, pt. ca sunt multi magistrati inscrisi si de aceea au pus-o in discutie.
Probabil ca nu o sa ii lase, sa vedeti apoi scandal.
Sper sa nu avem noi ceilalti probleme, sa nu ceara magistratii care nu au fost lasati sa dea examen anularea lui.
pentru cei interesati

[ link extern ]
proc a scris:

cred ca nu conteaza cu cine concurati, daca sunteti pregatit, daca doriti sa fiti magistrat trebuie sa stiti cat un magistrat.
nu stiu daca inm este vechime in magistratura, dar nu cred, pentru ca este scoala,
exact acele exceptii...

Potrivit art. 33 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi numiţi în magistratură, pe bază de concurs, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (2), foştii judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1), avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, personalul de probaţiune cu studii superioare juridice, ofiţerii de poliţie judiciară cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române şi Institutul Român pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat, precum şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu o vechime de cel puţin 5 ani.
Faţă de această dispoziţie, se pune problema dacă judecătorii şi procurorii în funcţie pot participa la concursul de admitere în magistratură organizat potrivit art. 33 alin. (1) din Legea nr. 303/2004.

Apreciem că răspunsul nu poate fi decât negativ, în condiţiile în care textul vorbeşte de „foşti” judecători şi procurori, şi nu de „actuali” magistraţi.

Pe de altă parte, scopul declarat al concursului este „numirea în magistratură” – scop care nu se justifică a fi realizat în privinţa persoanelor deja numite în magistratură.

Ca urmare, în cazul personalelor deja numite în magistratură şi care ar dori să se înscrie la concurs, rezultă că nu pot urmări scopul declarat de lege – numirea în magistratură – ci schimbarea instanţei ori parchetului la care funcţionează.

Or, soluţia dată de lege pentru aceste situaţii este dată nu de normele care reglementează numirea în magistratură pe bază de concurs, ci de acelea privind transferul, delegarea, detaşarea.

Faţă de considerentele expuse, dacă am accepta posibilitatea înscrierii la concursul prevăzut de art. 33 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 a judecătorilor şi procurorilor în funcţie, s-ar ajunge la o eludare a dispoziţiilor legale care guvernează cariera judecătorilor şi procurorilor şi o alterare a spiritului legii.

Citat din solutia oferita de Plenul CSM, care mi se pare perfect legala si in spiritul legii.


Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
iarinares, utilizator
Oare are rost sa vorbim aici de discriminare ? Poate nu stiti sau poate nu va amintiti examenul din aprilie 2007 (sau 2008, nu mai retin exact pentru ca nu am participat) cand s-a permis utilizarea codurilor si altor elemente ajutatoare, iar pentru ca nu a fost de ajuns pentru "cine trebuia" s-au suplimentat masiv locurile (bineinteles dupa afisarea rezultatelor). A fost prima si ultima data cand s-a permis asa ceva ! Oare nu au fost interese prea mari atunci ? In conditiile astea mai are rost sa vorbim de discriminare ? (ma refer la chestia cu admiterea la concurs a magistratilor activi)
Cel mai simpatic caz s-a petrecut in zona mea (pe care din motive de inteles prefer sa nu o mentionez) cand doi frati (ambii avocati) au participat la examen si au invatat fiecare doar jumatate de materie, dar au stat la examen unul langa altul si au facut lucrare comuna fiind declarati admisi (in conditiile in care aveau acelasi nume si aceeasi initiala a tatalui). Oare chiar nu s-a sesizat nimeni ? (cu exceptia a 2 persoane care au fost in sala si au atras atentia celor care supravegheau - Raspuns: "va rog sa va concentrati la lucrarea dumneavoastra")
Good luck !
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
king_julian, utilizator
si presupun ca dvs. nu aveti nici un frate care sa fie disponibil...

Alte discuții în legătură

Numirea direct pe post - o noua gaselnita Mihai 465 Mihai 465 Fiind in perioada depunerii dosarelor pentru admiterea in magistratura cu vechime de 5 ani ghiciti cine se inscriu de zor: absolventi de INM, judecatori, ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru a te putea prezenta la ex de admitere in magistratura Sorin_cr Sorin_cr O mare nelamurire am si eu cu privire la aceste conditii: este necesara aceasta vechime de 5 ani pentru admiterea la csm sau la inm?? a inceput sa ma ... (vezi toată discuția)
Licentiata in drept ! cum pot deveni procuror neavand anii de vechime in campul muncii? annynna annynna buna ziua! va rog mult sa ma ajutati cu un sfat,cum pot deveni procuror? am absolvit fac de drept dar nu am anii de vechime in acest sector de activitate. va ... (vezi toată discuția)