avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Îngrijire mătușă în vârstă, văduvă, în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Îngrijire mătușă în vârstă, văduvă, în schimbul apartamentului său. Care este cea mai bună variantă de contract pentru mine?

Buna ziua! Apelez la dumneavoastra pentru a ma lamuri intr-o problema. Am o matusa de 74 de ani, a carui sot a decedat anul trecut, ei neavand copii. De cateva saptamani insista ca sa am grija de ea, precizand ca vrea sa-mi lase si apartamentul (imi spune ca facem contract de vanzare-cumparare, iar dupa decesul ei, eu devin proprietar). Problema consta in faptul ca eu am serviciul in alta localitate, astfel incat pot ajunge la ea doar 2 saptamani pe luna (o saptamana lucrez, una sunt libera. Deci in saptamana libera pot sa stau cu ea). Cum ar trebui sa procedam pentru a fi bine atat pentru ea, cat si pentru mine? Nu vreau sa fiu acuzata de celelalte rude ca nu am avut grija de ea, dar am ramas cu apartamentul. Totodata, vreau sa stea si ea linistita in casa ei cate zile mai are de la Dumnezeu. Multumesc anticipat!

P.S. Imi cer scuze daca nu am postat in categoria potrivita. Rog moderatorii sa mute intrebarea la locul in care se incadreaza.
Ultima modificare: Vineri, 22 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:52, 7 Mai 2018
La vânzare cumpărare deveniți proprietar din momentul semnării contractului. Dacă mătușa se refera la vânzare cumpărare "cu clauza", astfel de contracte au fost undeva, cândva o practică. Acum nu se mai încheie asa ceva. Ori e vânzare, ori e donație, ori e întreținere. Sunt obligații și prestații diferite care nu se amesteca.
Si evident, pentru valabilitatea vânzării trebuie achitat pretul.
Intrucat nu exista mostenitori rezevatari, parinti, copii, cel mai sigur este un act de vanzare = cumparare. Va trebui sa faceti dovada platii apartamentuli la notar, in caz contrar puteti fi invinuita de rude ca ati facut donatie dechizata,Succes !
iconita a scris:

Intrucat nu exista mostenitori rezevatari, parinti, copii, cel mai sigur este un act de vanzare = cumparare. Va trebui sa faceti dovada platii apartamentuli la notar, in caz contrar puteti fi invinuita de rude ca ati facut donatie dechizata,Succes !


Păi dacă nu sunt moștenitori rezervatari (copii/sot/parinti), actul de vânzare cumpărare e "cel mai sigur" fata de cine?
Până una-alta, mergeți împreună la notar și încheiați un contract în funcție de sfatul notarului și situația ce va convine ambelor părți.
Apoi, dezbateti și succesiunea.
Pentru că puteți încheia contract doar pe partea ei, la bun început, că sa nu mai pierdeti timpul și apoi dupa ce rezolvați cu dezbaterea succesiunii adăugați și restul .
Se face un act adițional la prezentul contract.
Ce va fi el, ca forma juridică.
Nu se face nici un act adițional.
Se face un alt contract, cu un alt obiect.
Faptul că mătușa face doar "pe partea ei", nu ajuta foarte mult.
Dezbateti intai succesiunea după sot si apoi, in baza certificatului de moștenitor și în funcție de ce doriti de fapt fiecare, încheiati fie un testament fie un contract de întreținere. După cum dvs sunteți dispusă să o îngrijiți pe mătușa pana la deces și daca dânsa dorește acest lucru.

Alte discuții în legătură

Sfat pentru achiziția unui apartament având ca act de proprietate un contract de întreținere Rfs30 Rfs30 Bună ziua, eu și soția mea ne am îndrăgostit de un apartament și am dori să-l achiziționam. Proprietarul actual având ca act de proprietate un ... (vezi toată discuția)
Bună seara! am următoarea situație: matusa mea (este femeia ... Lav_28 Lav_28 Bună seara! Am următoarea situație: Matusa mea (este femeia care m-a crescut de la 3 ani, practic este mama mea) dorește sa îmi lase apartamentul. ... (vezi toată discuția)
Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)